Kungen är maktlös – men värd sin vikt i guld

♦ ♦ ♦ Då och då hör man folk säga `jag är republikan, jag vill inte ha kvar kungamakten´, senast då en tv-mikrofon stacks under näsan på en pappa som var med dottern på Solliden på Öland i somras för att fira kronprinsessan Victorias födelsedag. Han log lite ursäktande och tillade att han var där för att dottern var rojalist. Hans republikanska övertygelse var uppenbarligen så stark att han var generad inför tv-kameran och ville rättfärdiga sig.

KungenJag har alltid tyckt republikanernas argument varit tunna. Kungamakten är odemokratisk, säger man, det är stötande i en demokrati att statschefsfunktionen kan ärvas, det är omodernt med monarki. Och det är dyrt.

Och visst kan man hålla med om detta i princip. Men verkligheten är ju en annan.

För realiteten är ju att kungen är maktlös. 1975 fråntogs han alla maktbefogenheter. Regering och en av folket vald riksdag är de enda instanser som har beslutanderätt i landets politiska angelägenheter. Och för att vara riktigt säker på att kungen inte på något sätt skulle kunna lägga sig i styrningen av landet belades han dessutom med munkavle, så att han inte på något sätt skulle kunna lägga sig i landets angelägenheter. Han får inte uttala sig politiskt.

Han har bara ceremoniella uppgifter. Inviger saker, talar till folket i svåra situationer som till exempel Estoniakatastrofen och tsunamitragedin i Thailand. Och varje år jultalar han till svenskar i utlandet. Han delar ut nobelpriset. Han representerar Sverige på statsbesök i andra länder. Hans närvaro ger tyngd åt allt av betydelse i vårt land.

Varför det? Ett exempel. Hans tal till nationen efter tsunamikatastrofen tolkade folkets upplevelser av denna omfattande och djupt tragiska händelse. Detta var oerhört viktigt i ett läge då politikerna hade sjabblat och gjort bort sig i folkets ögon. Kungens tal exponerade en hel nations sinnesstämning. Det var ett mycket viktigt tal. Aldrig har kungens betydelse för landet varit tydligare.

Kungen representerar känslan Sverige. Inte för att han som person skulle vara något märkvärdigare än andra, utan för att han representerar en instans som inte folkvalda politiker har möjlighet att göra. De sköter rikets praktiska angelägenheter. De grälar inbördes, för så går det till i en demokrati, och de byts ut stup i kvarten. Ingen av dem kommer därför i närheten av den  kontinuitet som kungen representerar.

Och kontinuiteten är viktig i ett land med växlande politiska styrkeförhållanden.

Kungaämbetet utgör en annan nivå än dagspolitiken, det handlar om vad landet är som nation – kontinuerligt genom decennier. Monarkin synliggör Sverige som idé ”ovanför” politiska ideologier, den visar nationen som en kvalitet i sig. Det är detta man kan tänka sig är känslan bakom att 70% av svenskarna vill behålla monarkin. I näringslivet talar man om immateriella värden – Volvo-märket är ett sådant. Det kanske finns bättre bilar, men inga har ett sådant rykte som Volvo. Märket har ett värde i sig. Det är inte bara en bil – det är Volvo.

Kungamakten har ett motsvarande immateriellt värde. Den praktiska politiken är som motorn i bilen, kungen representerar det övergripande värdet av helheten. Om Sverige skulle förlora monarkin skulle detta värde gå förlorat, särarten skulle sakna representation. Då är vi bara ett land, en politisk entitet som alla andra länder. En president eller statsminister är utbytbar och kan aldrig ge en motsvarande tyngd åt upplevelsen Sverige.

Då har vi förlorat landets logotype – kungen.

Nå men, säger republikanen, kungen och kungahuset kostar en massa pengar. Jo vars, apanaget är på 48 miljoner per år. För det ska han försörja sin familj och avlöna en massa folk som sköter slottets angelägenheter. Men värdet av det han gör för Sverige är mycket högre, fråga vilken höjdare inom näringslivet som helst. Hade man ersatt kungamaktens marknadsföring med en traditionell sådan hade man fått betala oändligt mycket mer. Om det ens var möjligt att ersätta över huvud taget.

För monarkins värde utomlands är betydande.

Motståndet mot monarkin luktar gamla tiders föreställningar om en maktfullkomlig överklass som levde på folkets bekostnad i sus och dus. Så är det ju inte idag. I själva verket är monarkin en integrerad del av demokratin precis som i Norge och Danmark (och i Finland är monarkin jättepopulär). Monarkin fungerar som ett skådespel som alla tjänar på.

Kungen är visserligen inte förtroendevald, men hans position är helt avhängig av folkets förtroende. Hela hans existensberättigande hänger på det. Det visar om inte annat de opinionsstormar hans felsteg orsakat. Gör han bort sig tillräckligt är han troligtvis körd. Men med största säkerhet inte monarkin. Då ersätts han av dottern som är minst lika populär, om inte mer. Förutom hennes representativa framtoning ger hon intryck av större säkerhet och omdöme än sin far.

Republikanernas argument har drag av ytligt slentriantänkande. Har de tänkt på att man kan se kungen som en betald marknadsförare av Sverige? På detta är han expert. Den bästa som går att få. Och den billigaste.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
 1. No comments yet.

 1. september 28th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 2. september 29th, 2022
  Trackback from : employment
 3. september 29th, 2022
  Trackback from : la ventana real estate
 4. oktober 1st, 2022
  Trackback from : how to go to the metaverse
 5. oktober 2nd, 2022
  Trackback from : Buy Ruger Rifles Online
 6. oktober 2nd, 2022
  Trackback from : Buy Browning Firearms Online
 7. oktober 4th, 2022
  Trackback from : Scott Schulte
 8. oktober 5th, 2022
  Trackback from : coal
 9. oktober 6th, 2022
  Trackback from : pronto power phone number
 10. oktober 7th, 2022
 11. oktober 10th, 2022
  Trackback from : AMMO FOR SALE IN BULK
 12. oktober 10th, 2022
  Trackback from : Guns For Sale Online
 13. oktober 11th, 2022
  Trackback from : the original source
 14. oktober 12th, 2022
  Trackback from : how to make passive income
 15. oktober 14th, 2022
  Trackback from : CBD Kapslar 1500mg 60st
 16. oktober 16th, 2022
  Trackback from : fn fnx45
 17. oktober 16th, 2022
  Trackback from : Payless power
 18. oktober 17th, 2022
 19. oktober 20th, 2022
 20. oktober 23rd, 2022
  Trackback from : Buy Steroids
 21. oktober 25th, 2022
  Trackback from : Lapua Ammo For Sale
 22. oktober 25th, 2022
  Trackback from : Nosler Ammunitions USA
 23. oktober 25th, 2022
  Trackback from : software development academy
 24. oktober 25th, 2022
 25. november 1st, 2022
 26. november 2nd, 2022
  Trackback from : casual dating
 27. november 6th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 28. november 7th, 2022
  Trackback from : localpropertyinc.com
 29. november 8th, 2022
  Trackback from : official source
 30. november 13th, 2022
 31. november 13th, 2022
 32. november 15th, 2022
  Trackback from : penis envy mushroom for sale
 33. november 15th, 2022
  Trackback from : Where to buy shrooms online
 34. november 21st, 2022
  Trackback from : Reliant Energy rates
 35. november 21st, 2022
  Trackback from : replica watches
 36. november 22nd, 2022
  Trackback from : Can I buy shrooms online
 37. december 4th, 2022
  Trackback from : ozempic where to buy