Walter Ljungquist skiljer sig – och gifter sig med Gerda Antti

♦ ♦ ♦ 3 september 1945 lämnar Walter Ljungquist in en ansökan om skilsmässa från Eva (se föregående krönika). I hans ansökan till Stockholms rådhusrätt om äktenskapsskillnad betecknas orsaken som att hans hustru ”brutit äktenskapet med hor” – en rent juridisk beteckning som var nödvändig i sammanhanget, Walter skulle aldrig ha formulerat sig så krasst. Evas syn på det hela formulerar hon i ett brev några år senare.

»Jag var inte olycklig med Walter för att det var något fel på Walter, utan för att det var fel på mig själv och för att våra respektive sidor inte kunde fogas lyckligt ihop.«

Här visar Eva, denna femme fatale i den stockholmska antroposofin, att hon vårdade sig om ett gott förhållande till sin exman. Redan på våren skriver Eva till fader Berhard att hon ska semestra på Ven med Lars Cassel, ”min fotograf”, om det går att ordna med att Walter kan ta hand om Johannes under tiden. Det hela hänger på att han har råd. ”Det är ju besvärligt att äta på pang med ett ettårsbarn”, som hon konstaterar. Hon vill att Berhard skall besöka dem för att ”titta på fotografen” som då var 35 år, ”han är lika mycket eller lika litet antroposof som jag”.

Lars Cassel

Lars Cassel

»Lång och trevligt ful, mycket snälla ögon och mycket blyg. Han vill gärna gifta sig med mig och det vore roligt höra om du tror att det vore lämpligt. Du har väl inga moraliska betänkligheter emot att vi hyr bara ett rum? Det där med giftermålet tål att tänka på. Han skulle bli en idealisk pappa åt Johannes.«

Vilket skulle visa sig stämma. Och umgänget med Walter är otvunget: ”Nu promenerar jag varje morgon till Klingborgs i Gamla stan med barnvagnen och Johannes och där möter Walter och bär upp honom och sen promenerar jag till kontoret. På eftermiddagen detsamma omvänt”. 22 januari gifter sig Eva och Lars i Stockholms rådhus och efteråt i Kristet Samfund, vittnen var Karin Ruths-Hoffman och Arne Klingborg, ”varefter vi ansåg oss tillräckligt gifta för ganska lång tid”, som hon skriver i ett brev. Eva är då höggravid med sitt andra barn. Paret tillönskas all lycka av Walter.

Walter med sonen.

Walter med sonen.

»Jag hoppas ni båda kommer att lära mycket av varandra och att ni kommer era vänners tvivel på skam. Jag skulle inte alls känna mig triumfatorisk om det gick galet för er båda.«

17 februari föds Lena på Pro Patria och önskas välkommen ”som halvsyster åt Johannes och hennes gudfar och Johannes pappa”. Att städsla Walter som gudfar åt sitt andra barn var ett drag av en skicklig strateg mån om fungerande relationer. Direkt efter födelsen flyttar familjen till Storsjövägen 37 i Årsta.

Lars hade fotoateljé på Regeringsgatan 22. Ett par år tidigare hade han ingått ett så kallat samvetsäktenskap med Lisel Funck, en tysk judinna som flytt undan Hitler. Avsikten med äktenskapet var att rädda henne kvar i Sverige. Då Lisel också var fotograf deltog hon under en period i ateljén med porträtt- och reportagefotografering. I den antroposofiska miljön i Stockholm träffade hon snart en ung konststuderande vid namn Jens Björneboe som hon senare gifte sig med ”på riktigt”.

Eva med barnen Johannes och Lena, fotograferade av Lars.

Eva med barnen Johannes och Lena, fotograferade av Lars.

Lars fotograferade genrebilder och Eva började gå runt på tidningsredaktionerna för att avyttra bilderna. Snart ville redaktörerna ha bildtexter och hon började skriva små artiklar. Det blev sedermera början på ett liv som journalist inom veckopressen, främst på Husmodern och Femina. Hon blev inte författare, men väl en skicklig journalist.

I ett brev till en väninna i januari 1948 beskriver Eva sitt och Lars nyårsfirande hos Gertrud och Arne Klingborg, vilket ger en inblick i den tidens antroposofiska traditioner.

»Nyårsaftonen var vi enligt gammal tradition först på Kristet Samfund kl 8 på kultisk predikan och sedan traskade vi iväg till Arne Klingborgs ateljé på Järntorget, där vi hade knytkalas med te och kaffe och bullar och pepparkakor. Han hade gjort en sån tjusig anordning i taket, grankvistar som hängde i osynliga trådar på olika höjd över långbordet med levande ljus i. Sen läste vi igenom Kristi födelsespel och sjöng de s k kompanisångerna och Josefs och Marias sånger som en förberedelse till det kommande arbetet med julspelsgruppen. Vi var 14 personer. Och sedan stöpte vi bly och åt stekta äpplen och kastade en toffel över huvudet i dörren för att se om spetsen kom ut eller in, om den kom ut så fick man förmodligen resa utomlands i år. Min pekade inåt, så det ser inte ut att bli någon Englandsresa heller i år! Med förbundna ögon fick vi i tur och ordning välja en av fyra assietter, på vilken låg en tvål = arbete, en blomma = glädjens blomster, salt = pengar, en ring = kärlek. Och ett nyförälskat ungt par tog mycket riktigt ringen bägge två, och Lars tog saltet och jag tog tvålen. Jag arbetar och han får pengarna under det kommande året! Och granen var tänd, dekorerad på antroposofiskt vis med Alfa och Omega, äpplen och 33 röda pappersrosor och 33 ljus.«

Walter hälsar ofta på hos familjen Cassel, åtminstone en gång i veckan då han umgås med barnen. Då Eva sommaren 1949 reser till sin fars sommarviste i Skanör med barnen delar Lars och Walter ensamheten i stan. I ett brev frågar Eva Walter hur de har det, och han svarar:

»Hur det är med Lars? Det är väl med honom som med mej: han har arbetat hårt i sommar och levt för ensam. Hjälplös när han tärt alkohol? Det har jag inte märkt. Dessutom får man ju så litet (och groggar har vi inte råd med) på en restaurang att man är nykter igen när man reser sig från bordet.«

Nyförälskade: Walter och Gerda Antti.

Nyförälskade: Walter och Gerda Antti.

Eva bryr sig om hur det ska gå vidare för Walter och lanserar därför en idé. Hon frågar Lars om de inte kan bjuda hem en ung elev i hans ateljé nästa gång Walter kommer på middag. Hon är visserligen 30 år yngre än Walter, men Eva tror ändå de skulle passa varandra. Och mycket riktigt, det blir kärlek vid första ögonkastet. Eleven hette Gerda Antti. De gifte sig året därpå, fem år efter Walters skilsmässa, och flyttade till Åsbärby Gård i Knivsta. Gerda skulle med tiden även hon bli en betydande författare.

29 april 1953 lämnas en stämningsansökan in till Stockholms rådhusrätt av Lars Cassels juridiska ombud Per Gyllensvärd med lydelsen:

»Enär svaranden [fru Claire Eva Edla Cassel, född Neuman] brutit äktenskapet genom intimt umgänge med annan man, får jag härmed såsom ombud för käranden vördsamt anhålla om stämning å henne med yrkande att rätten måtte dels döma till skillnad i äktenskapet, dels ock tillerkänna käranden vårdnaden om makarnas dotter Eva Lena Gabriella, född 17 februari 1946.«

Den ”andra mannen” hade Eva träffat på Kristet Samfund. Han hette Björn Håkanson och snart stundade hennes tredje bröllop.
                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
  • curt jansson
  • december 16th, 2014

  Detta borde utarbetas till en bred biografi/tidsteckning över Walters och ditt eget liv, Johannes. Med ditt minne och dina minnesbilder bleve det en ytterst läsvärd bok, tror jag.

  Vännen Curt

 1. @curt jansson

  Tack Kurt, jag får fundera. Att skriva bok och få den förlagd är en stor vansklighet dessa dagar. Och den breda publiken har knappast något förhållande till någon av personerna förutom möjligtvis Walter. Så då hänger allt på att läsningen upplevs så bra att boken kan stå på egna ben så att säga. Men man ska aldrig säga aldrig.

  • Torsten Lundberg
  • december 19th, 2014

  Det är en händelse, att du skriver ut detta inför våra ögon, Johannes! Tack!

  Att redigera på det ena eller andra sättet, låter sig alltid göras på ett senare stadium…

  • Annika Ekberg Ortler
  • april 24th, 2017

  Tycker den här biografin är mycket intressant inte minst för att jag levde mina första nio år i Kisa och läser Walter Ljungqvist med stort intresse. Känner igen mig i bla naturskildringarna.
  Du skriver själv så bra och har en intressant historia att berätta. Skulle med glädje läsa boken.

 2. @Annika Ekberg Ortler

  Tack Annika. Utan min moders efterlämnade korrespondens hade jag inte kunnat skriva dessa biografiska betraktelser. De syftade till en svensk antroposofisk publik som jag trodde kunde vara intresserade eftersom de flesta känner mig och Walter Ljungquist. Att en bredare publik utan kännedom om persongalleriet, den enda ”kändisen” Walter är dessvärre mer eller mindre bortglömd numer, skulle kräva en fullödig litterär kvalitet som jag knappast mäktar.

  Det kan kanske intressera dig att veta att den litterära kvarlåtenskapen nu i dagarna förvärvats av Kungliga biblioteket i Stockholm efter att ägaren av antikvariatet August i Strindberghuset upptäckte den strax innan den skulle ha slängts efter nyligen bortgångne Bengt Nerman som suttit på materialet i decennier. ”Folk har ingen aning om hur många sådana dyrbarheter som förstörs”, berättade han för mig.

  En som jobbat mycket med Walter är Kisa-sonen Didrik Wachenfeldt. Han har samlat alla Walters noveller för att ge ut i bokform, men inget förlag har nappat. Nu har han skickat ett översatt provkapitel på en
  Ljungquist-bok till Penguin Books i England i hopp om en utgivning på engelska språket. Sen har han sedan en längre tid fördjupat sig i Walters filmperiod då han samarbetade med bl a Hasse Ekman.

  Prata med Didrik om du vill veta mer!

 3. Hi there my beloved! I wish to express that this information is wonderful, awesome published you need to include most important infos. I would like to seem additional posts similar to this .. reliable hostingGreetings! Very helpful advice in this particular article!It’s the little changes which will make the greatest changes.Thanks a lot for sharing!

 4. This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

 5. Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

 6. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 7. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 8. I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

 9. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 10. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 11. There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

 12. Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

 13. This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

 14. This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

 15. I think this post makes sense and really helps me, so far I’m still confused, after reading the posts on this website I understand.

 16. That’s good, but I still don’t understand the purpose of this page posting, no or what and where do they get material like this.

 17. I just like the helpful information you provide in your articles

 18. Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

 19. This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

 20. That’s good, but I still don’t understand the purpose of this page posting, no or what and where do they get material like this.

 21. Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

 22. I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

 1. januari 16th, 2015
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Taxi Roma
 3. mars 22nd, 2022
  Trackback from : FFL
 4. mars 31st, 2022
  Trackback from : Construction security
 5. april 4th, 2022
  Trackback from : sbobet
 6. april 14th, 2022
 7. april 25th, 2022
 8. maj 9th, 2022
 9. maj 24th, 2022
  Trackback from : 밤토끼2
 10. maj 24th, 2022
  Trackback from : carding site
 11. maj 29th, 2022
 12. juni 14th, 2022
  Trackback from : coast cothing
 13. juni 28th, 2022
  Trackback from : la paz real estate
 14. juli 2nd, 2022
 15. juli 4th, 2022
 16. juli 12th, 2022
  Trackback from : cvv to cash app
 17. juli 12th, 2022
  Trackback from : SEO Company
 18. juli 15th, 2022
  Trackback from : Youtube downloader
 19. juli 17th, 2022
  Trackback from : asg789
 20. juli 18th, 2022
  Trackback from : youtube market
 21. juli 18th, 2022
  Trackback from : mushrooms kits for sale
 22. juli 31st, 2022
  Trackback from : xxx
 23. augusti 2nd, 2022
 24. augusti 10th, 2022
  Trackback from : hire a plumber checklist