I Sverige är det fult att älska sitt land

♦ ♦ ♦ Att hylla Sverige och svenskheten är OK om berömmet kommer från utlandet. Då känner vi oss stolta. Men det blir genast mer komplicerat om en svensk gör det. Det bemöts som något irrelevant. Vadå ”svenskhet”? Vad är det? Begrepp som nationalkaraktär och nationell särart betraktas av media som något ytterst suspekt. Ungefär som rättänkande feministers ifrågasättande av könsbegreppet. Vadå kön, det är bara en konstruktion.

I båda fallen förnekas realiteter till förmån för verklighetsfrämmande abstraktioner.

SverigeSvenskhet har kommit att uppfattas som någon sorts SD-märkt separatism som motarbetar en sund internationalism i FN:s anda (utom på sportarenor, där får man vara stolt svensk, men där är det å andra sidan bara på lek). Verner von Heidenstam och hans nationalromantiska samtid skulle rotera i sina gravar om de visste.

För att älska Sverige innebär i vår tids modetänkande att man förhäver sig mot andra länder. Att man ser det svenska som bättre. Och det är ju rasistiskt. Och säkert också islamofobiskt. Att formulera en positiv känsla av att vara del av ett nationellt  kollektiv är något fult. I dagarna har exempelvis media ondgjort sig över Zlatans Volvo-reklam. Hynek Pallas i SvD kommenterar filmen under rubriken ”Unket tankegods”:

»Det är svårt att föreställa sig en bättre illustration av teorier om nationella identiteter och deras upprätthållande: nationen som föreställd gemenskap.«

Vår nationella identitet reducerad till en ”teori”. Smaka på det. Är mitt hem en teori? Är hemlängtan en teori? Nationen en ”föreställd gemenskap”, det vill säga en känsla som inte stämmer med verkligheten? Känslan för Sverige bara något vi fått för oss? Ett hjärnspöke? Pallas avslutar sin text med att vi bör ”lämna bagaget bakom oss och börja montera ned gränserna mot resten av världen.” Att lovsjunga Sverige innebär för honom ett avståndstagande till världen. Och han är inte ensam att tycka så.

För är man politiskt korrekt i det här landet ser man världen som en enda stor familj. Det är ingen skillnad på vi och dom. Vi är alla en odelbar enhet. Att favorisera ett av alla världens länder – även om det är det land man har medborgarskap i – är osolidariskt. Oartigt. Ja närmast en fientlig handling. Sånt gör bara Sverigedemokraterna.

I denna svärmiska idealitet märker man inte sitt eget hyckleri.

För vem tvivlar på att Hynek Pallas och andra hipsters bakom sina slagordsklyschor älskar detta land precis som alla vi andra som älskar den svenska sommaren och midsommartiden, den vackra naturen, ärtsoppa & pannkakor, välfärdssamhället, Selma Lagerlöf & Astrid Lindgrens berättelser, kungahuset (i alla fall de flesta), sill och nubbe, Hasse & Tage, våra duktiga idrottsstjärnor, för att bara nämna något i högen?

Detta är Sverige i våra hjärtan. Och mycket annat. Detta har vi ett förhållande till, det står oss nära. Även Hynek Pallas upplever detta, vågar jag lova. Vi älskar inte Danmark, vi älskar inte Norge eller Finland heller för den delen. Inget ont emot dem, det är fina länder, men vi känner inte dessa länder som Sverige. Det är här vi är uppväxta (de flesta av oss i alla fall). Sverige och vi har en historia tillsammans, det är här vi har våra minnen. Konstigare är det inte. Är det då fult att älska detta land? Varför skulle en idealisering av detta uppfattas som ”unken”?

Jag slår vad om att även Hynek Pallas längtar hem när han varit utomlands ett bra tag. Och då inte bara till sitt hem – utan hela landet, omgivningen, språket, dofterna, de gemensamma vanorna, smakerna, mentaliteten, sättet att vara på. Detta  är varken en ”teori om en nationell identitet” eller ”en föreställd gemenskap”. Det är en känsla som är genuin. Och den känslan innebär ingen kritik av andra länder. Man kan tycka om dem också. Kanske till och med älska en eller flera av dem – samtidigt med Sverige!

Jag tror inte Pallas har tänkt på det. Eller alla andra som lever i denna tillkrånglade föreställningsvärld.

Svensk egenart är lika påtaglig som svårdefinierbar. Men den existerar ju, att påstå något annat är bara fånigt. Svenskhet är en magkänsla. Felet Pallas och andra hipsters gör är att de intellektualiserar fram förkonstlade motsättningar. Att bejaka sitt ursprung är inte att förneka andras. Eller för att ta en populär analogi: Man kan inte älska andra om man inte älskar sig själv.

Eller: Att älska sin partner innebär inte ett ställningstagande mot andra människor.

                                                                                                                   Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

  • Gert Langhoff
  • februari 6th, 2014

  Selvfölgeligt elsker svenskerne deres land, det er helt tydeligt naar man er der som udländing. Men jeg synes ikke at der er noget forkert i det, – alle elsker sine hjemlande, det er ogsaa derfor at folk som kommer fra andre lande som bosätter sig i sverige eller danmark stadig kalder ”hjemme” for det land de kommer fra.
  Ethvert folk elsker og kender sit sprog, särheder og er stolte over det som deres respektive lande har skabt eller bedrevet.

 1. november 3rd, 2014
 2. mars 13th, 2015
 3. maj 17th, 2016
 4. mars 19th, 2022
 5. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Carts
 6. mars 22nd, 2022
 7. mars 22nd, 2022
 8. mars 23rd, 2022
  Trackback from : credit free
 9. mars 23rd, 2022
  Trackback from : rent a scooter in honolulu
 10. mars 26th, 2022
 11. mars 28th, 2022
  Trackback from : Anonym
 12. mars 28th, 2022
  Trackback from : storage units Glasgow
 13. april 8th, 2022
 14. april 11th, 2022
 15. april 14th, 2022
  Trackback from : buy dumps with pin
 16. april 18th, 2022
  Trackback from : good cvv vendor
 17. maj 11th, 2022
  Trackback from : 툰코
 18. maj 26th, 2022
  Trackback from : maxbet
 19. maj 29th, 2022
 20. maj 29th, 2022
  Trackback from : shop cvv 2022
 21. maj 30th, 2022
  Trackback from : WordPress Hosting
 22. juni 2nd, 2022
  Trackback from : sell my car yorkshire
 23. juni 3rd, 2022
  Trackback from : Big Blue Plumbing
 24. juni 3rd, 2022
  Trackback from : taurus judge sale
 25. juni 7th, 2022
 26. juni 10th, 2022
  Trackback from : Comprar heroína en línea
 27. juni 20th, 2022
  Trackback from : webdesign-richmond.com.au
 28. juni 20th, 2022
  Trackback from : Bilskrot Uddevalla
 29. juni 22nd, 2022
  Trackback from : no experience
 30. juli 1st, 2022
  Trackback from : youtube comment likes buy
 31. juli 4th, 2022
 32. juli 15th, 2022
 33. augusti 1st, 2022
  Trackback from : shipping to amazon fba
 34. augusti 3rd, 2022
  Trackback from : Buy Taurus Firearms Online
 35. augusti 4th, 2022
  Trackback from : Pushpa full movie
 36. augusti 6th, 2022
  Trackback from : sbobet
 37. september 23rd, 2022
  Trackback from : atletico madrid trøje