Dansk öppenhet inför det islamrelaterade problemkomplexet

♦ ♦ ♦ På Malmötåget till Stockholm nyligen läser jag den danska morgontidningen Berlingske som jag hittar i tidningshyllan. I ledaren på sidan 2 kommenteras det som visar sig vara temat för dagen – det islamrelaterade problemkomplexet. Och redan här upplever man tydligt skillnaden mot den ängsliga svenska PK-hållningen. Här hymlar man inte med att islam är ett problem – men stannar heller inte vid detta konstaterande, utan är redan i full färd med en analys av orsakerna. Och utgångspunkten är given.

»Föreställningen om ett alltigenom tolerant multikulturellt samhälle – där alla umgås oavsett religion, kultur, historia, geografi och social status – är en illusion. Vi har alla våra rötter, men det är betänkligt när några håller fast vid normer och traditioner som hör medeltiden till.«

Nu är ju islam inte en medeltida företeelse, den är mycket äldre än så. Islam debuterade på 600-talet, vilket innebär att religionen idag har 1400-åriga anor. Och det handlar inte om bara en religion. Som alla vet har vi snarare att göra med ett helt värderingspaket avsett att reglera allt från livsföring till juridiska och politiska angelägenheter. Att detta leder till värderingskollisioner med en västerländsk modernitet är därför självklart. Frågan är bara hur man hanterar dem på ett civiliserat sätt. Denna bearbetning av problemen förutsätter en öppen debatt.

Det är detta artiklarna i Berlingske är ett uttryck för. För det är flera artiklar i ämnet jag hittar i detta nummer av en av Danmarks största och mest respekterade tidningar. Här finns en stor intervju med en muslimsk ung kvinna som talar om det omöjliga i att gifta sig med en icke-muslim. Hennes marockanska familj skulle aldrig tillåta det. Hon var en period kär i en sekulariserad dansk, men det var i hemlighet. Skulle släkten fått veta att de träffades hade det gått ”helt galet”. Det många muslimska familjer i Danmark mest fasar för är att deras barn skall gifta sig med ”vanliga” danskar, menar hon. För såvitt de inte konverterar till islam förstås.

Nu har de brutit förhållandet, att leva med en lögn är inte möjligt i längden, anser hon. Men de håller kontakten – och han funderar på om han är beredd att konvertera. Idag skulle hon redan från början av en bekantskap ställa kravet att han måste konvertera innan förhållandet kan gå vidare. Om han inte gick med på det skulle hon avbryta.

Längre fram i tidningen förutspås i en politisk krönika att debatten om invandring och integration ånyo kommer att ”placera sig i centrum” av dansk politik. Skribenten menar att ”många danskar är trötta på att man skall skapa särregler” för invandrare med muslimsk bakgrund. ”Värderingskampen är på väg in på Christiansborg (danska riksdagen) igen”, som skribenten uttrycker det.

På ytterligare ett ställe i tidningen skriver en muslimsk kvinna, studerande på CBH Business Academy, om svårigheten med att ha ”ett ben i två kulturer”. Det har en deprimerande verkan på henne som individ, menar hon.

»I den danska kulturen läggs särskilt stor vikt vid självständighet och autonomi. Dessa två nyckelord är receptet för hur man bör leva sitt liv. Omvänt är dessa två nyckelord i en arabisk kontext recept på hur man inte ska leva sitt liv.«

I den arabiska kulturen präglas livet av religiösa normer och traditioner, berättar hon. Som ogift uppfattas hon som satt under förmyndarskap av sina föräldrar. Och hennes invändning att hon fyllt 18 och därför är att betrakta som myndig och fri att göra som hon vill, bemöts med ”högljudda och hånfulla skratt” av familjen. Men att gifta sig till mer frihet, eller att ljuga sig till den, stämmer inte överens med hur hon vill leva sitt liv.

»Jag önskar leva livet som en fri individ där jag har rätten att vara utan restriktioner och bekymmer. Jag önskar kunna vara i stånd till detta utan att först gå igenom en stor uppgörelse, som jag på förhand vet kommer att vara omöjlig att hantera både fysiskt och psykiskt.«

Jag lägger ifrån mig Berlingske berikad av dessa inblickar i en muslimsk vardag jag inte kände till. Såna inblickar ökar förståelsen och inlevelsen i ett främmande kulturklimat. Tänk att svenska tabuföreställningar förmenar oss liknande insikter för att man inte ser att det finns ett islamrelaterat problemkomplex. Istället för att analysera och diskutera problemen förnekar man att de existerar. Och kallar budbärarna för islamofober.

Utan att erkänna islam som ett problem får vi ett efterblivet debattklimat som ingen tjänar på.

                                                                                                                   Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank


 1. No comments yet.

 1. januari 10th, 2023
  Trackback from : เว็บตรง
 2. januari 18th, 2023
  Trackback from : Schlüsseldienst Wien
 3. januari 18th, 2023
  Trackback from : Staccato P For Sale
 4. januari 18th, 2023
  Trackback from : Panzer Arms For Sale
 5. januari 20th, 2023
  Trackback from : used cars winnipeg
 6. januari 24th, 2023
  Trackback from : Thomas Adewumi University
 7. januari 27th, 2023
 8. januari 28th, 2023
  Trackback from : edible delivery toronto
 9. februari 5th, 2023
  Trackback from : Geissele triggers
 10. februari 5th, 2023
  Trackback from : YABO
 11. februari 7th, 2023
  Trackback from : check Poker Match
 12. februari 7th, 2023
  Trackback from : learn more
 13. februari 8th, 2023
 14. februari 17th, 2023
  Trackback from : click here now
 15. februari 20th, 2023
  Trackback from : 포인트홀덤
 16. februari 20th, 2023
  Trackback from : 홀덤사이트
 17. februari 25th, 2023
  Trackback from : Cotton Candy Kush
 18. mars 1st, 2023
  Trackback from : her latest blog
 19. mars 1st, 2023
  Trackback from : browse around these guys
 20. mars 4th, 2023
  Trackback from : 註冊送體驗金
 21. mars 5th, 2023
  Trackback from : therapist austin tx
 22. mars 5th, 2023
 23. mars 6th, 2023
  Trackback from : safe auto transport
 24. mars 9th, 2023
  Trackback from : dark markets
 25. mars 10th, 2023
  Trackback from : la paz homes for sale
 26. mars 14th, 2023
 27. mars 14th, 2023
  Trackback from : proxys
 28. mars 15th, 2023
  Trackback from : get redirected here
 29. mars 15th, 2023
 30. mars 16th, 2023
  Trackback from : ไซด์ไลน์
 31. mars 27th, 2023