Hijabupproret löser inte det bakomliggande problemet – bejakandet av den religiösa separatismen i landet

♦ ♦ ♦ Hatbrottet mot en hijabbeslöjad kvinna har väckt berättigad bestörtning. Kändisar har klätt sig i hijab för att visa solidaritet i något som kommit att kallas hijabuppropet. Med anledning av detta intervjuas en annan ung kvinna som då hon började bära hijab genast märkte en attitydförändring hos folk. ”Hon har en känsla av att många förnekar att det finns ett hat mot muslimska kvinnor”, skriver SvD. Hon berättar att hon har vänner som nekats jobb i matbutiker och klädaffärer för att de burit slöja.

Att utsättas för ett hatbrott är naturligtvis oacceptabelt oavsett orsaken. Att märka en ”attitydförändring” för att man bär slöja är däremot en naturlig reaktion. Att vänta sig något annat är naivt. Att bära en hijab är fortfarande att betrakta som en ovanlighet i det här landet – speciellt om den kombineras med en svart fotsid klädnad. Inför liknande yttringar förhåller sig visserligen de flesta på ett civiliserat sätt; man låtsas som det regnar. Men det finns de som blir provocerade. Så är det bara. Det är snarare förvånande att en som sätter på sig en hijab tror att detta skulle upplevas som oproblematiskt i ett land som Sverige. Som om det bara var en vanlig sjal.

Hijab

Därför känns hennes slutledning att reaktionerna hänger ihop med ett ”hat mot muslimska kvinnor” som en förhastad slutsats. Det är ju knappast kvinnornas religiösa tro folk reagerar emot i första hand, det är den ovanliga klädseln. Och framför allt vad den ger för signaler.

Hijaben och liknande offentliga uttryck för islam är laddad med innebörder av kvinnoförtryck och religiös trångsynthet. Och denna laddning finns där oavsett bärarens intentioner. Den som sätter på sig ett sådant plagg meddelar med detta omgivningen att hon är muslim och därmed avvisar det sekulära (och kristna) samhällets värderingar, att hon vill bekantgöra för alla i det offentliga rummet att hon är underställd mannen, att islam är den rätta läran, och att hon är kritisk till vårt ”gudlösa” samhälle som hon anser bör styras av sharialagar. Detta är signalen den som bär en hijab sänder ut. Naturligtvis är det provocerande.

Hijabuppropet vill ”värna individers rätt” att bära hijab. Men den rätten har aldrig varit ifrågasatt. Vem har hört förslag på att hijab skulle förbjudas? Däremot måste de som bär den vara klara över de känslor beklädnaden väcker. Och inte bara det, författaren Qaisar Mahmood vill i en debattartikel gå ett steg längre: ”Vi måste få uttrycka ogillanden mot vissa symboler utan att det uppfattas som kritik mot objektets ägare”. Att frivilligt exponera sin trostillhörighet offentligt inbjuder till olika synpunkter och motreaktioner. Vilket är en grundlagsfäst rättighet i ett land med åsikts- och religionsfrihet. Att bära hijab är ett aktivt ställningstagande i en religiöst-politisk kontext som är inflammerad.

Hijabbeklädningen uppfattas av de flesta icke-muslimer som en demonstration mot moderniteten och respekten för religionsfriheten, som ju inte bara innebär att man får tro på vad som helst, utan också rätten att slippa tro över huvud taget. Där inskränker hijabbeklädnaden denna rätt genom att propsa på vår uppmärksamhet i det offentliga rummet. I Sverige är religiös övertygelse vars och ens ensak – så länge man håller den för sig själv. Hijabkulturen exponerar tron och ställer sig därmed i vägen för det neutrala medborgarbegrepp vi är vana vid.

Att hijabförsedda kvinnor har nekats jobb i affärer är fullt förståeligt. Vilken affärsföreståndare vill ha ett biträde som i den dagliga kundkontakten med sin religiösa klädkod propagerar för en religion – och en religion som dessutom är så belastad som islam? Troligtvis inte många.

För att ta ett exempel. Undertecknad har arbetat över trettio år i den antroposofiska Robygge-affären ute i Järna och inser med en gång det problematiska i om en hijabförsedd kvinna skulle stå i kassan där. Det är inte svårt att föreställa sig förvåningen hos kunder som förväntar sig uttryck för den antroposofiska kulturen och istället möts av en fundamentalistisk representant för islam! Naturligtvis är det ogörligt att anställa en människa som är klädd i en sådan religiös uniform på ett ställe som står för något helt annat. Det förstår var och en. Den chef som säger nej till en dylik arbetssökande har inget att skämmas för, han tackar nej på grund av klädseln –  inte för att han har fördomar mot islam – utan för att han inte ser denna religiösa manifestation som förenligt med affärsverksamheten.

Den som sätter på sig en religiös uniform säger i praktiken `jag har den här religiösa övertygelsen och jag vill därmed att alla jag möter ska veta detta´. Men det känns paradoxalt att hijabförsedda kvinnor som kräver respekt för sin tro, i sin tur visar brist på respekt för människors rätt att slippa religiös propaganda.

Hijabuppropet ser i förstone ut som en berättigad solidaritetshandling med en kvinna utsatt för misshandel. Inget fel i det. Men det löser inte det bakomliggande problemet – den politiska korrekthetens oreserverade bejakande av den religiösa separatismen i landet. Muslimsk klädedräkt kan inte reduceras till enbart yttringar av en kulturell särart. Det är ett religiöst-politiskt manifest – och som sådant nödvändigt att debattera.

                                                                                                                   Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank


  • Alexander Kieding
  • augusti 25th, 2013

  Är det verkligen ingen antroposof som har modet att säga något i dessa för vår samtid så avgörande samhällsfrågor? Det tycks bara vara jag och Johannes (som inte tål varandra) som har ryggrad nog att sätta ner foten. Ni som ger varandra mandat att föra den antroposofiska rörelsens talan drar ett löjets skimmer över hela impulsen med ert tigande. Kom igen nu, visa lite mikaelisk ryggrad!

  Alexander Kieding

  PS: Låtsas inte att du inte läser Johannes spalt. Mikael ser dig!

 1. september 3rd, 2013
 2. mars 19th, 2022
 3. mars 30th, 2022
  Trackback from : 0 interet voiture
 4. april 10th, 2022
  Trackback from : bergen county mental health
 5. april 11th, 2022
  Trackback from : sig sauer p226
 6. april 11th, 2022
 7. april 14th, 2022
  Trackback from : buy cc dumps
 8. april 18th, 2022
  Trackback from : sale good cvv
 9. april 20th, 2022
 10. april 26th, 2022
 11. maj 2nd, 2022
  Trackback from : please check it out
 12. maj 4th, 2022
  Trackback from : dark net markets
 13. maj 10th, 2022
  Trackback from : content
 14. maj 11th, 2022
 15. maj 11th, 2022
  Trackback from : used ram 1500 winnipeg
 16. maj 17th, 2022
  Trackback from : 늑대닷컴2
 17. maj 18th, 2022
  Trackback from : sony playstation 5 kjøpe
 18. maj 24th, 2022
  Trackback from : oxynorm fass
 19. maj 28th, 2022
 20. maj 31st, 2022
 21. juni 3rd, 2022
  Trackback from : judge handgun for sale
 22. juni 5th, 2022
 23. juni 7th, 2022
 24. juni 25th, 2022
  Trackback from : Spellbreak cheats
 25. juni 26th, 2022
 26. juli 4th, 2022
 27. juli 8th, 2022
  Trackback from : buy bergara guns
 28. juli 11th, 2022
 29. juli 12th, 2022
  Trackback from : SEO Company
 30. juli 25th, 2022
 31. juli 28th, 2022
  Trackback from : Sig Sauer Arms For Sale
 32. augusti 2nd, 2022
 33. augusti 6th, 2022
  Trackback from : truck driving school
 34. augusti 12th, 2022
  Trackback from : SCCY Firearms for sale