Waldorfskolornas hemlighållande av antroposofin

Hon hade precis börjat på det nya jobbet efter att just ha gått ut waldorfskolan. En dag fann jag henne sittandes framför en datorskärm med en massa text på. Jag tittade närmare. Rubriken löd ”Ahriman”. Då jag frågade varför hon läste en sån avancerad esoterisk text sa hon att hon måste få någon hum om vad antroposofi var nu när hon jobbade här. Men du har ju gått 12 år i waldorfskola! Ja, men där fick vi inte veta någonting om antroposofi…

Att ungdomar som gått ut waldorfskolan hålls okunniga om antroposofi är tydligen mer regel än undantag. Jag har hört flera som haft liknande erfarenheter. En elev i Norge hade till exempel fullt sjå att få någon lärare att bli handledare för hennes tolvårsarbete i antroposofi, en annan berättade att han såg att ingen upplysning om waldorfpedagogikens bakgrund var schemalagd i slutet på tolvan. Då krävde han och några till i klassen att få bli informerade, varpå en kunnig antroposof anlitades. Vad vill ni veta? var det första han sa. Och så fick de fråga. Inget var förberett.

I ett annat sammanhang fick jag veta att en god vän, som hoppat in på ett vikariat som waldorflärare, fick instruerat för sig av kollegiet att absolut inte nämna något om antroposofi då han skulle informera nyblivna föräldrar i skolan om waldorfpedagogik.

Man tar sig för pannan. Javisst är det skrivet i sten att waldorfskolorna inte är livsåskådningsskolor där man lär ut antroposofi, javisst är det självklart att lärarna varken vill eller skall påverka eleverna ideologiskt – men att inte upplysa barnen i sista klassen om pedagogikens ursprung känns som att man smiter från ett ansvar. Och att nyblivna waldorfföräldrar inte får klart för sig vilken roll antroposofin spelar i sammanhanget är svårt att betrakta som annat än falsk varudeklaration.

Och detta visar sig också vara precis så waldorfföräldrarna uppfattar det i både USA och England där många waldorfskolor inte nämner den antroposofiska bakgrunden för sina föräldrar. När det så småningom ändå kommer fram blir många bestörta och känner sig lurade. De söker sig sedan ofta till olika waldorfkritiska sammanslutningar och bekrigar sen i åratal både waldorfpedagogik och antroposofi. I Kalifornien resulterade detta för några år sedan i ett segdraget rättsfall.

De goda intentionerna om att inte pådyvla eleverna en livsåskådning och ytterligare understryka att waldorf inte är en livsåskådningsskola har där gått till en sådan överdrift att föräldrarna tror att man smyger med antroposofin, att man håller det hemligt för att man har en dold agenda.

På sexti- och sjuttitalet då waldorfrörelsen började etablera sig på allvar i Sverige fick vi veta att i tolfte klass upplyste man om antroposofi i samband med religionsundervisningen, alternativt en schemalagd timme på vårterminen.

Är det inte så det skall vara? Eleverna har rättighet att få perspektiv på skolans värdegrund innan de slutar. Och att föräldrar då de introduceras i waldorfpedagogiken inte får veta något om bakgrunden är märkligt. I båda fallen har man en möjlighet att bekantgöra vad antroposofi är i ett sakligt sammanhang utan för den skull anklagas för mission.

Kanske drar man sig för att man är osäker på hur man skall formulera sig. I så fall borde det vara på tiden att en hyfsad text skrivs och distribueras till alla skolor. Eller är det att svära i kyrkan?

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. ”Och att nyblivna waldorfföräldrar inte får klart för sig vilken roll antroposofin spelar i sammanhanget är svårt att betrakta som annat än falsk varudeklaration.”

  Helt rätt. Och det är viktigt att de får reda antroposofins faktiska roll, inte bara att det en gång fanns en farbror som hette Steiner och som grundade både antroposofin och den första waldorfskolan. Människor som väljer waldorfskolan för sina barn behöver veta, exempelvis, hur antroposofins syn på människan påverkar waldorfskolan. Annars riskerar waldorfskolan att föräldrar blir förbannade, och då är det redan för sent. Det är kanske ett problem att waldorfrörelsen har för många skolor; den vill fylla alla dessa skolor, och så många föräldrar går inte att uppbringa som skulle välja waldorf med (trots) full vetskap om antroposofin.

  När jag gick i waldorfskola var det i och för sig inte så att min mor var helt ovetande om antroposofi; däremot tror jag inte att hon var helt klar över hur mycket antroposofiska föreställningar påverkade skolan. Då menar jag inte bara vad vi fick lära oss (och inte fick lära oss) utan sådana viktiga aspekter som hur man bemötte barn.

  De människor som försöker säga att antroposofin inte har sådan stor betydelse för waldorfskolan har helt enkelt fel. Antroposofin kan nämligen vara enormt viktig, alldeles utan att waldorflärare ”predikar” antroposofi. Jag har gått i waldorfskola, jag vet att waldorflärare inte predikar sin livsåskådning; men jag vet också, från min egen erfarenhet, hur saker går till i en waldorfskola, och jag kan koppla den erfarenheten till den senare läsning jag gjort av olika källor, t ex Steiner själv. Jag är inte tappad bakom en vagn. Däremot alldeles för ahrimansk 😉

  • kb
  • april 10th, 2010

  Det som sägs i artikeln är att det finns föräldrar som skickar sina barn i en Waldorfskola utan att veta vad det är? Det kan jag knappast tänka mig. Jag anser inte att Waldorfskolans syfte är att rekrutera Antroposofiska Sällskapets framtid. Lärarna ska stå på antroposofins grund, inte föräldrar eller eleverna. Människosynen meddelas genom läroplanen, ifall man följer Waldorfskolans läroplan, och visst finns det föräldrar som bli irriterade över eurytmin, om man nu har det i sin skola. Alla frågor kan besvaras. Annars anser jag att Waldorfskolorna gör rätt hur de gör.
  Jag rekommenderar iställät att läsa antroposofins definition på svenska Wikipedia och jämför det med de tyska. Det är mycket intressant.

 1. februari 20th, 2010
 2. mars 21st, 2022
  Trackback from : slot deposit pulsa
 3. mars 22nd, 2022
 4. mars 22nd, 2022
 5. april 4th, 2022
  Trackback from : giày bruno fernandes
 6. april 4th, 2022
 7. april 6th, 2022
  Trackback from : adhd doctors fairfax va
 8. april 10th, 2022
  Trackback from : 娛樂城體驗金
 9. april 21st, 2022
  Trackback from : shawn mendes backpacks
 10. april 21st, 2022
 11. april 21st, 2022
  Trackback from : their explanation
 12. maj 10th, 2022
  Trackback from : kspods.com
 13. maj 11th, 2022
  Trackback from : 스카이툰
 14. maj 13th, 2022
 15. maj 20th, 2022
  Trackback from : Power to Choose
 16. maj 24th, 2022
  Trackback from : 블랙툰
 17. maj 25th, 2022
  Trackback from : sell my car
 18. maj 30th, 2022
  Trackback from : real estate la paz
 19. maj 31st, 2022
 20. juni 10th, 2022
  Trackback from : buy sig sauer gun
 21. juni 12th, 2022
 22. juni 15th, 2022
  Trackback from : Estate Planner
 23. juni 18th, 2022
  Trackback from : Sale Page
 24. juli 1st, 2022
  Trackback from : Buy Kush Online
 25. juli 2nd, 2022
 26. juli 4th, 2022
 27. juli 13th, 2022
  Trackback from : Henry Gun
 28. juli 23rd, 2022
 29. juli 26th, 2022
  Trackback from : iptv testline