Prata goja med antroposofiskt språkbruk

De som är mikaeliter skulle ha modet att potentiera den praktiska metamorfosen, men då måste envar våga pröva att ha tilltro till det andliga tidsrummet. Talgestaltaren försöker visserligen metamorfosera den yttre själsutvecklingen, men har ännu inte försökt förstå den innerliga livsanden. Man måste nämligen först förverkliga den nutida Kristusprincipen och gripa den socialekologiska källan. Först då kan man uppleva det sanna vattenelementet och nå insikt om den verkliga känslosjälen.

Hänger ni med? Kan ni tala antroposofiska? Redan 1995 fick jag en fiffig papperssnurra av Anders Nawroth kallad AntroPrat där han hade samlat ett antal antroposofiska klyschor och finord som ofta användes i antroposofiskt språkbruk – många gånger för att dölja det faktum att man inte förstod, men ändå ville ge ett intryck att man gjorde det. Med ordsnurran, där man kombinerade ord och begrepp, ville Anders ge flera chansen att delta i det antroposofiska samtalet beväpnad med en ordentlig dos fikonspråk.

Klassläsaren skulle vilja öva det halvmedvetna ödet, men får kultivera det kosmiska förloppet istället. Att befria den inre Mikaeltidsåldern kan bara ske i en genomarbetning av den ödesmässiga jagutvecklingen, förutsatt att man har modet att se det visionära idealet. Men det i sin tur kräver att man öppnar sig för det ljusfyllda kraftfältet och har i medvetande den intuitiva ängeln med sitt imaginativa tålamod. Då borde man kunna förlösa den ljusfyllda nåden.

Elva år senare skapade Anders AntroPrat Online, där antalet variationsmöjligheter är i stort sett oändliga. ”Genom en sinnrik slumpmässig mekanism skapar AntroPrat fraser med antroposofisk inriktning, färdiga att klistra in i din ordbehandlare”, som det står på hemsidan. ”AntroPrat möjliggör ett vidgat medvetande.” Fraserna förnyas varje gång sidan laddas om. Orden och begreppen har samlats från ”en större mängd antroposofiska föredrag, gruppaftnar, artiklar och medarbetarmöten”. De ordkombinationer ni ser här kommer inte att upprepas i brådrasket då det finns över nio miljarder kombinationsmöjligheter.

Den klarseende får försöka att uppnå det yttre mänsklighetsidealet, men måste först söka den harmoniska själsformation som krävs för att komma till kunskap om den aktiva sylfen, det vill säga ha modet att finna det fria värmeelementet i den tregrenade själsläran. Och det sker inte i en handvändning kan jag säga! Envar bör därför våga öppna sig för den meditativa källan så att man kan initiera det mikaeliska flödet så att man förmår potentiera det högre uppdraget.

Så kan man hålla på. Jag har lagt till ett och annat ord för att skapa ett flyt. Men med  AntroPrat kan vem som helst hålla ett antroposofiskt föredrag och skapa en stämning av djupsinnig outgrundlighet. När pannorna i publiken börjar rynkas är du på rätt väg, och faller publiken i sömn har du lyckats! Skulle du till äventyrs få några frågor efterpå är det bara att fortsätta kombinera fraserna: ”Intressant att du ställer just den frågan, det är nämligen så att för att kunna återskapa det positiva fältet behöver man bara visa vägen till den fördomsfria bärkraften för att harmonisera den ockulta andligheten…”

Twingly BlogRank


  • curt jansson
  • november 21st, 2012

  Tack för dagens, veckans, ja årets gapskratt, Johannes! Hoppas du skickar denna till Alicia H, i anledning av hennes (på bloggen) strimling av amerikanska sällskapets lilla trycksak! Skulle tro de köpt Anders Ns fina manick!

 1. @curt jansson

  Tack själv Curt. Alicia och jag följer varandras bloggar uppmärksamt. Och den amerikanska trycksaken visar hur illa det är ställt många gånger.

  • Søren Gunge
  • november 21st, 2012

  må dock säga:jag fornimmer intet jag innkorporerad i denna Antro prat goja maskin

  • alicia hamberg
  • november 21st, 2012

  Gapskratt från mig också.

  Skulle nog våga påstå att jämte söta filmer på hundvalpar är AntroPrat något av det roligaste på internet. Har lekt med den många gånger. Den får de mest meningslösa utsagor att låta genuint antroposofiska.

  (Den amerikanska lilla trycksaken, som mycket riktigt påminner om det automatgenererade tugget, strimlade sig nästan själv. Stora men oavsiktligt underhållande kvaliteter.)

  • Anders
  • november 22nd, 2012

  Alltid kul att bli påmind om AntroPrat!

  Den första datorbaserade versionen skrev jag 1998, det var ett Windowsprogram (skrivet i språket Pascal). 2004 gjorde jag online-varianten som sedan dess fått sitt ordförråd utökat i ett par omgångar.

  Den som vill se en lista på de ord som ingår kan titta här: http://www.nawroth.com/antroprat/?lista

  Koden bakom har jag just gjort öppen källkod av, den finns numera här: https://github.com/angeloi/antroprat

  Det vore kul att ta upp Johannes idé och sätta samman två fraser till en längre mening, fast automatiskt förstås. Och rent allmänt att skapa meningar med en annorlunda uppbyggnad. Tacksam för förslag där!

  En annan rolig sak vore om någon webbutvecklare skulle göra en modern design för sidan, men den rätta antro-touchen!

  • Gert
  • november 23rd, 2012

  Skønt vanvid!
  Men jeg har desværre oplevet en del samtaler med andre antroposofer hvor jeg har undret om det brugte den der maskine, eller om de virkeligt havde nogensomhelst anelse om hvad de egentligt talte om!

  Definitioner, definitioner, definitioner.

  Hvis ikke folk ved hvad det er de taler om, så bliver det hele bare til ”goja”, og det uanset hvilket sprog det er på 🙂

 2. @Gert

  Ja visst har man varit med om sånt! Man skulle kunna göra en teaterpjäs med denna högstämda prosa som inte betyder någonting. Den skulle kunna göras väldigt rolig. Inte bara för antroposofer! 😀

  • heidegger
  • november 24th, 2012

  johannes ni gör ju det men det är bara löjligt och meningslöst
  ni verkar vara ett gäng med narcisstiska drag

  • curt jansson
  • november 24th, 2012

  @heidegger

  För ”oss” är det kanske inte lika ”löjligt och meningslöst” som för dig. Du bör ju prisa dig lycklig som inte lider av vår narcissism.
  Sådana gäng som vårt är ju mums för våra idoga amatörfreudianer. Tänk om vi inte funnes, vad skulle man då gruffa om? Tacka oss i stället, att vi ger dig något att klaga på…

  • alicia hamberg
  • november 24th, 2012

  @Anders

  ’En annan rolig sak vore om någon webbutvecklare skulle göra en modern design för sidan, men den rätta antro-touchen!’

  Det som behövs är en mobil-app. Så att man kan bege sig till antroposofland och föra sig som en inföding, med hjälp av endast lite diskret klickande på telefonen.

  Johannes: ’Den skulle kunna göras väldigt rolig. Inte bara för antroposofer!’

  Jag är övertygad om att massor av människor skulle tycka det var störtkul.

  • curt jansson
  • november 24th, 2012

  Alicia!

  ”Jag är övertygad om att massor av människor skulle tycka det var störtkul”. Frågan är var dessa begeistrade, hurrande massor finns nå´nstans – problemet är att enbart de närmast sörjande (och självklart Din Högt Hedrade Person (glöm ej, vi är narcissister, samt- och synnerliga)) skulle veta om den och k u n n a använda den.
  Appskaparen skulle knappast kunna räkna med kommersiell framgång á la Spotify o d. Sorry för denna kalldusch för din strålande idé men jag får stödja mig på Ibsen: ”Jeg spörger kun, mit kall er ei at svare..”.
  På enträgen uppmaning från HH utropar jag i Ciceros anda ”..för övrigt är det min uppfattning att katter bör utrotas..” med vänlig hälsning till HH (Heidegger undrar nog h u r galna vi faktiskt är).

  • alicia hamberg
  • november 25th, 2012

  @curt jansson

  Ja, men jag tänkte på teaterpjäsen, jag missade bara att citera tillräckligt mycket av Johannes kommentar. Men, ok, en sådan pjäs kanske inte vore den hit jag tycker den borde vara; världen gör ju sällan som jag vill, och det är en ständig källa till förvåning och besvikelse. Å andra sidan är högtravande nonsens närmast universellt roligt, så jag är fortsatt hoppfull.

  (Fast jag tycker ju att även appen borde bli större än spotify o dyl.)

  Här voffas det, något sömndrucket men entusiastiskt, medhåll till HHs utrop!

  • heidegger
  • november 25th, 2012

  Hej Curt , jag uppskattar galenskap där kan det finnas humor. Men humor är inte samma sak som dumhet eller nonsens . Det som är en vits kommer aldrig ur dumhet utan ur klokhet : Det finns också en skillnad mellan klokhet och vishet. Frued är ju ett prakt exempel på Narcissm .
  Jag är nog mer vän med C G Jung . Jag älskar katter. Din ironi med Cicero är ju ett tecken att du gillar det dumdristiga . Att jag inte blev censurerad den här gången visar ju bara att ni har ett behov av att få slicka era låssas sår.
  FRIDENS HEIDEGGER !!!

  • Anders
  • november 26th, 2012

  @alicia hamberg

  Strålande förslag det där med mobilapp! Ska fundera på det.

  • heidegger
  • november 26th, 2012

  Hej Curt , borde kanske rätta ett fett missförstånd . Jag har aldrig sagt att någon av er är narcissist , vad jag har sagt är att gänget som sådant har drag av det . Tänk vilken skillnad , men du var snabb att känna dig anklagad av att vara det. Snacka om att vara i behov låssas kränkningar, kanske för att känna grupptillhörigheten stärkas mot alla ”amatör Freudianer”.
  Och Johannes jag har aldrig menat att såra dig eller kränka dig på något vis. Bara få dig att reflektera att alla inte tycker som du , ni är an rätt liten grupp .
  Fridens till er alla , Heidegger.

  • curt jansson
  • november 26th, 2012

  @heidegger
  Jodå, säkerligen har jag både autistiska och narcissistiska drag, din jungianska tendens har inte felat…Och självklart är vår humor i detta fall skäligen intern. Att vår humor fattas den ingrediens som du efterlyser stör ju inte oss, egentligen. Jag fattar heller inte varför du låter det störa dig? Ta inte illa upp men din ton tillsäger att du har mycket viktigare saker för dig än att mästra vår lilla självtillfredsa krets; om du anser oss vara en liten klubb för inbördes beundran, då är vi väl det då. Nöjd nu? Så, ta med dig kattskrällena och ge dig av på dina viktiga uppdrag i världen.

 3. Ber om ursäkt att trollet Heidegger har fått härja ostört här på Mummel. Jag har varit bortrest tre dagar och då passar han på. I och med att du Curt svarat låter jag hans fräckt spefulla kommentarer stå kvar. Men inte i fortsättningen. Hånfullheter hör inte hemma här.

  • curt jansson
  • november 27th, 2012

  @Johannes
  Skall han altså ignoreras? Ok, jag tyckte bara han sträckte halsen så långt att det var frestande att hugga…

 4. @curt jansson

  No hard feelings, Curt.

  • Gert
  • december 30th, 2012

  Jeg kan godt lide at en person som kalder sig selv for heidegger mener at resten af skribenterne herinde lider af narcissisme….
  Han burde få point for selvindsigt 😉

 1. februari 22nd, 2022
 2. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Extracts
 3. mars 22nd, 2022
 4. mars 23rd, 2022
  Trackback from : scooter rental in honolulu
 5. mars 25th, 2022
 6. april 8th, 2022
 7. april 11th, 2022
 8. april 13th, 2022
  Trackback from : sexy baccarat
 9. april 14th, 2022
  Trackback from : san jose real estate
 10. april 16th, 2022
  Trackback from : get more
 11. april 17th, 2022
 12. april 17th, 2022
  Trackback from : forex merchant account
 13. april 21st, 2022
  Trackback from : kennected review
 14. april 23rd, 2022
  Trackback from : activate marketing
 15. april 25th, 2022
 16. maj 4th, 2022
  Trackback from : dumps with pin
 17. maj 8th, 2022
  Trackback from : real estate pescadero
 18. maj 9th, 2022
  Trackback from : sbo
 19. maj 24th, 2022
  Trackback from : 플렉스홀덤
 20. maj 27th, 2022
 21. maj 31st, 2022
 22. juni 1st, 2022
 23. juni 8th, 2022
  Trackback from : Soap Cartoning Machine
 24. juli 3rd, 2022
 25. juli 4th, 2022
 26. juli 7th, 2022
  Trackback from : 百家樂路單
 27. juli 13th, 2022
  Trackback from : rencontres France
 28. juli 15th, 2022
 29. juli 20th, 2022
  Trackback from : 누누
 30. juli 22nd, 2022
  Trackback from : smith and wesson model 17