Kors i taket! Debatten kring invandring och integration har äntligen börjat

Mummel i kön har i ett par års tid efterlyst en debatt om integration och invandring. Men det enda det politiska etablissemanget lagt ned kraft på är att ta heder och ära av Sverigedemokraterna. De som talat om invandringen och integrationen som problem har man avfärdat som rasister. Men nu är man uppenbarligen mogen att ta tag i den heta potatisen. För i dagarna har de första stapplande stegen tagits till en invandringsdebatt värd namnet.

Vändningen skedde på bred front: i DN, i radioprogrammet Medierna, tv-programmet Agenda och i Aftonbladet. I sin artikel på DN debatt 21 oktober sammanfattar statssekreteraren på integrationsdepartementet Jasenko Selimovic (FP) för första gången läget från partipolitiskt håll:

»Sveriges integrationsdebatt är på väg att haverera. Samtidigt växer Sverigedemokraterna sig allt större. Den senaste opinionsmätningen i Aftonbladet visade på 9,9 procent. Få partier debatterar de integrationspolitiska utmaningarna och få är bekymrade över bristen på debatt.«

Selimovic ser också konsekvenserna av detta: ”De främlingsfientliga uppfattades som de enda som ville debattera det som väljarna uppfattade som ett problem och de fick följaktligen väljarnas stöd”. Han fick medhåll av Monica Gunne i Aftonbladet:

»Det finns ett introvert regelverk kring hela frågeställningen, som bland annat handlar om att man ska uttrycka sig ”rätt”. Att man ska uttrycka sig på ”rätt” sätt. Om du säger ”fel”, om du slirar på begreppen och trampar på ”fel” sida om det osynliga rättesnöret, så kan du räkna med att få en fet rasist-stämpel i pannan.«

Och den enda som vinner på detta är naturligtvis Jimmie Åkesson. SD är det enda politiska parti som diskuterar integrationspolitiken. De andra partierna vill inte skita ned sig med frågan. Man har beröringsskräck. I det läget är det bara naturligt att SD:s opinionssiffror rakar i höjden – de är ju de enda som är intresserade av väljarnas frågor i detta ämne.

Mediedebatten började  när tv-programmet Agenda startade partiledardebatten där en av frågorna handlade om hur mycket invandring Sverige tål. Den debatt som då följde rörde sig inte om hur invandringen skulle hanteras, utan om hur frågan ställts. Statsvetaren och experten i integration Andreas Heinö Johansson, som i en bok kritiserat den svenska integrationsdebatten, tycker att frågan är berättigad: ”Politiker springer ofta in i moralhörnet där de står och pekar finger åt Sverigedemokraterna och Jimmy Åkesson istället för att lägga fram konkreta förslag.”

Och det var precis vad som hände i Agenda.

Annie Lööf (C) menade att ”Jimmie Åkesson lägger all skuld på invandraren”. Jonas Sjöstedt (V) sa: ”Jag är stolt över att Sverige är ett land med medmänsklighet, Jimmie Åkesson”. Åsa Romson (MP): Medmänskligheten i Sverige, den bär vi tillsammans. Och Stefan Löfven (S) menade att ”vi ska inte ha vi och dom i Sverige – här finns bara vi”.

”Det blir liksom en moralisk tävling där man återigen har ett parti mot sju partier och jag har svårt att se nyttan med det”, säger Andreas Heinö Johansson. ”Det blir  ingen tid över att faktiskt diskutera integrationsproblemen.”

Radioprogrammet Medierna tog också upp denna problematik. Man intervjuar Ehsan Fadakar, chefredaktör på webtidningen Nyheter24. Fadakar menar att många journalister sticker huvet i sanden. Det finns problem kring invandring – hela områden som bygger på utanförskap med dåliga skolor, låg utbildning, hög arbetslöshet och kriminalitet, men det är inte sånt som journalister, som bor på det så kallade surdegssöder, ser.

»Vi tar journalisterna i Stockholm. De bor på samma ställen och kommer oftast från samma bakgrund och när en sverigedemokratisk väljare säger någonting, att så här ser det ut för mig – Nähä – så ser det inte ut. Du är rasist. Du har problem med invandrare. Det är ditt problem. Det är klart att det leder till att de blir ännu mer övertygade om att Sverigedemokraterna är de enda som lyssnar på dem.«

Katarina Gunnarsson på Studio Ett i P1 var nyligen i Borlänge och träffade en grupp flyktingkvinnor – som försökte lära sig läsa och skriva och som kommer få svårt att platsa på arbetsmarknaden. ”Jag vet om jag tar upp det faktum att de har en låg utbildningsnivå så kommer det att användas av rasister. Det vet ju jag. På samma gång så kan ju inte jag låta bli att rapportera om det.” Ibland kommer det tackmejl från Sverigedemokrater som skriver att hon är deras enda vän i journalistkåren…

Efter reportaget blev hon uppringd av lärarna som står för svenskundervisningen för invandrare i Borlänge som tackade henne:

»Tack att du berättade sanningen. Jag har försökt berätta det här för mina kommunpolitiker, att vi har jättemånga invandrarkvinnor som har svårt att läsa och skriva. Och de vill inte ens höra det och lokalredaktörerna vill inte ta upp det för det är så känsligt, det kan bli rasism. Men då lämnar man de här SFI-lärarinnorna i sticket! Hur ska de kunna få ökade resurser om ingen kan se vad de ser? Då är det bara upp på bordet, prata om problemet, tillsätt resurser, gör nånting, istället för att bara tysta ner alltihopa. Vad lever vi då i för medieklimat?«

Ovanstående reportage i Medierna anklagades för att sprida ”rasistiska myter”, vara ”historieförfalskning” och kallades ett ”litet äckligt program”. Man ansåg att de hade fallit in i något slags SD-retorik om att vissa saker inte ”får sägas”.

Precis som vanligt alltså. Men debatten har åtminstone börjat. Hoppas den inte kvävs i sin linda.

Twingly BlogRank


  • Gert
  • oktober 27th, 2012

  Her er lidt fra samme debat i DK:

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1851707.ece

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1851783.ece:

  ”især muslimske elevers manglende respekt for lærerne er et stigende og omfangsrigt problem. Et udsagn som bakkes op af Danmarks Lærerforening”

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1852011.ece:

  Tyrkisk mor: ”Skolerne har været for slappe” …”- Jeg synes, det er begyndt at skride mere og mere i de danske folkeskoler i forholdet til muslimske minoritetselever. Og det blev helt forrykt, da man begyndte at gå i vandet til svømmeundervisning fuldt påklædt.”

 1. @Gert

  Tack Gert för insyn i den danska problematiken. I Sverige har vi ännu inte kommit till detta. Men det är säkert bara en tidsfråga. Så småningom måste man ställa sig frågan hur mycket hundraåriga religiösa och kulturella regler skall gå före de sekulära i det offentliga rummet. Att muslimska pojkar förolämpar sina kvinnliga lärare för att de uppfostrats med en muslimsk kvinnosyn är naturligtvis ohållbart. Eller att flickor måste simma fullt påklädda. Även den svenska toleransen har en gräns. Vi är bara lite långsammare än Danmark. Så småningom måste en diskussion föras om vilka värderingar som skall ha företräde i mötet med andra kulturer. Inte ens Sverige har en obegränsad tolerans. Det är bara i början man är så förtvivlat mån om att visa sig fördomsfri och moraliskt oförvitlig. Barnsligt? Javisst! Och under tiden växer stödet för Sverigedemokraterna.

  • Alexander Kieding
  • november 3rd, 2012

  ”Och under tiden växer stödet för Sverigedemokraterna.”

  Och det skall vi nog vara tacksamma för — om vi är framtidsinrikade alltså!

  • Alexander Kieding
  • november 3rd, 2012

  Min magkänsla säger mig att den svenska partipolitiken håller på att koka ner till något kärnfullt. Tre riktningar börjar skönjas: individualismen, kollektivismen och konservatismen. M representerar individualismen (C, FP och KD har spelat ut sina roller och kommer att tyna bort). MP representerar kollektivismen (S och V har spelat ut sina roller men har en skara närmast religiöst hängivna kärnväljare som kommer att se till att dessa partier åtminstone överlever även om jag är säker på att S på sikt kommer att krympa till ensiffriga procenttal och hålla sig där. SD representerar konservatismen och kommer att bli största partiet så snart folk fattar att konservatism inte betyder att vilja bevara allt gammalt eller motsätta sig allt nytt, utan att vilja bevara det som har beständigt värde och skapa sådant som har beständigt värde. Den konservativa utsiktspunkten är i denna mening högre än de andra två och kan därför välja politisk ståndpunkt utan att binda sig till individualism eller kollektivism. Konservatismen är helt enkelt mer pragmatisk och mindre ideologisk på det viset. Den är något man lär sig av bönder, hantverkare, goda mödrar och skickliga pedagoger.

 2. Ja nåt ditåt verkar det ju utvecklas åt. Intressant att se vilken betydelse Löfven kommer att få för sossarna i valet. Räcker hans image av hederlig duglighet? Och eftersom vänsteralliansen är ett minne blott, kommer MP att spela under täcket med M? Och naturligtvis SD – negligerar de andra partierna invandrings- och integreringsfrågorna kommer de utan tvekan gå framåt i valet. Men det verkar finnas tecken på en annan attityd från i alla fall FP. Kommer alliansen att markera att man vill ta tag i problematiken tar SD stryk. Har svårt att tro att de är så salongsfähiga att KD-folket mer allmänt går över dit. Men på sikt kanske.

  • Alexander Kieding
  • november 6th, 2012

  De är redan mycket få och når inte över strecket.

  • Alexander Kieding
  • november 6th, 2012

  Den förutvarande kristofferskoleeleven Zeth Argö Gogman från KDU är numera verksam i SDU. Så det är fullt möjligt att gå över.

 1. mars 19th, 2022
  Trackback from : Raw Garden Carts
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : ready to use
 3. mars 19th, 2022
 4. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Henry Rifles For Sale
 5. mars 24th, 2022
  Trackback from : slot999
 6. mars 26th, 2022
  Trackback from : asia76
 7. april 4th, 2022
  Trackback from : bayer 04 leverkusen
 8. april 4th, 2022
 9. april 6th, 2022
  Trackback from : buy custom youtube comments
 10. april 7th, 2022
 11. april 14th, 2022
  Trackback from : enterprise software
 12. april 14th, 2022
  Trackback from : good shop cvv
 13. april 20th, 2022
 14. april 22nd, 2022
 15. maj 5th, 2022
  Trackback from : buy bergara guns
 16. maj 8th, 2022
  Trackback from : what is ui ux design
 17. maj 10th, 2022
  Trackback from : Predrag Timotić
 18. maj 29th, 2022
  Trackback from : DeFi News
 19. maj 31st, 2022
 20. juni 3rd, 2022
  Trackback from : acheter du sirop de codeine
 21. juni 5th, 2022
 22. juni 10th, 2022
  Trackback from : bergara rifles for sale
 23. juni 24th, 2022
 24. juli 4th, 2022