Nymoralisternas svårigheter att förstå främlingsrädslans orsaker

”Vad skulle hända om all aggression mot islam plötsligt upphörde”, frågar sig Marcus Priftis i en nyutkommen bok som recenserades av Johanna Mo i SvD häromveckan. Frågan är typisk för det intellektuella skiktet i landet som i sin nit att skuldbelägga rasister och främlingsfientliga slår knut på sig själva i pedagogiska överdrifter. ”Ja varför kan vi inte bara behandla varandra som människor”, utropar recensenten beskäftigt. Man är så upptagen av främlingsfientligheten att man glömt vad som orsakat den – nämligen medias negativa bild av islam. Under decennier har vi matats med förskräckligheter associerade med islam. Hur kan man då förvånas över den växande islamofobin?

Det är i huvudsak från TV och dagstidningar vi hämtar den information som ligger till grund för vår omdömesbildning. Tankeexperimentet ovan är därför poänglöst. En omformulering borde vara vad skulle hända om all islamsk aggression i världen plötsligt upphörde? För det skulle åtminstone på sikt ha en inverkan på främlingsfientligheten. Eller främlingsrädslan, som nog är en bättre benämning. Att den religiösa fanatismen skrämmer är inte svårt att förstå. Men istället för att inse detta skjuter man budbärarna. Tyckareliten moraliserar över den oro fanatismen orsakar, inte fanatismen som sådan.

Detta förhållningssätt till massinvandringen har skapat en ny klass – nymoralisterna. De finns i alla samhällsskikt och kännetecknas av en långt driven politisk korrekthet. Nymoralisterna ser som sin primära uppgift att förneka att det finns problem med invandringen. Och man gör det utifrån ett kraftfullt moraliskt patos.

Intimt förknippat med nymoralisternas harm över främlingsrädslan är deras oförstående för det specifikt svenska. De tycks tro att svenskhet är ett retoriskt begrepp uppfunnet av Sverigedemokraterna. ”Vadå typiskt svenskt? Alla försök att definiera det blir lätt löjliga”, utbrister recensenten. ”Det finns inget vi och dom”.

I ansträngningarna att komma åt rasismens orsaker ifrågasätter Johanna Mo självklarheter. För är det inte uppenbart att så länge det finns nationer finns det ett vi och dom? Sverige är ett land bland andra länder. Länderna har olika namn och placering på världskartan. Seder och bruk skiftar, liksom mentalitet och historik. I naiv frälsarnit förnekas att det finns nationella särarter. Säg det till företag som låter sina medarbetare gå på kurs för att lära sig de nationella koderna i det land man avser etablera sig i. Vi och dom-perspektivet är en realitet – inte en fördom.

Nymoralisterna försöker etablera en parallell verklighetsuppfattning i orwellsk anda genom att ändra betydelsen i kända begrepp. Att tala om nationella särarter innebär i deras nyspråk att du är fördomsfull. Du är rasist om du har synpunkter på invandring och integration. Svenskhet och nationalism är helt oacceptabla ord. Nymoralisten ersätter dessa begrepp med   internationalist och multikulturell. Feminism betyder idag att du bekämpar det svenska patriarkatet men betraktar det muslimska som OK.

Islam betraktas av nymoralisten som en religion bland andra. Varken mer eller mindre. Och elfte september som ett attentat utfört av kriminella. Att de var muslimer har inget med saken att göra. Då man talar om religiös fundamentalism tror nymoralisten man menar den kristna högern i USA. Mångkulturalism innebär för nymoralisten att värderingarna i ett medeltida klansamhälle är minst lika bra som västerländska värderingar. Kanske till och med bättre! Och i begreppet tolerans innefattar nymoralisten även fundamentalistisk intolerans.

Den som inte är nymoralist vet att varje land och kultur har sin egen atmosfär som är högst påtaglig. Hur skulle det kunna vara på något annat sätt? Naturligtvis finns mycket som är typiskt svenskt, fråga folklivsforskare som Åke Daun till exempel, som skrivit standardverket Svensk mentalitet. Hur vi ser på saker och ting skiljer sig till och med från våra grannländers synsätt, det vet alla som varit där. Dessa skillnader är ofta en källa till förnöjsamma överraskningar. Det är en självklar upplevelse av vi och dom. Och en berikande sådan.

Länder längre bort har vi naturligtvis ett mer diffust förhållande till. Vårt omdöme blir här beroende av massmedias rapportering. Svenska mediers förmodan i det inledande skedet att gärningsmannen på Utøya var muslimsk terrorist var därför naturlig eftersom terrorhandlingar numera är vardagsmat internationellt. För nymoralisten Johanna Mo var detta emellertid ett typiskt uttryck för svensk vardagsrasism. ”För terrorist, det kan man ju bara vara om man är muslim”, utbrister hon hånfullt.

Nej kanske inte efter Breivik då vi har facit. Men fanns inga sådana exempel. Då fanns bara erfarenhet av islamistisk terrorism. Johanna Mos ironiska släng är typisk för nymoralisterna – du som trodde det var en muslimsk terrorist ska skämmas. Din reaktion visar att du är rasist innerst inne! Sådana slutledningar gagnar knappast bekämpandet av främlingsrädslan.

Twingly BlogRank


 1. Häromveckan satt jag och väntade på nattbussen i Östertälje. Ett ungt par nalkades busskuren, klockan var kring midnatt och det var bara vi där. Han frågade på knagglig svenska om det var okay om de rökte. Visst, sa jag. Han bjöd på en cig och vi satt i tyst samförstånd ett tag. Jag frågade var han kom ifrån. Han var armenier från Libanon. När turkarna gjorde sin etniska rensning på armenier för ett knappt sekel sedan flydde många av dem till Libanon och blev kvar. I Sverige hade han bott i drygt ett par år.

  Han hade jobbat svart i början men fått skäll av sin far: Man skall betala skatt och visa tacksamhet för den hjälp man fått! Så han vill vara kvar och betala skatt åtminstone tills det han själv kostat samhället är väl återgäldat. Han berättade om de olika invandrargrupperna och deras respektive moral, karaktär och seder. Och i vilka områden olika grupper bor. Intressant.

  Jag log trött att Sverige inte är sig likt, och frågade hur de trodde att landet kommer att se ut om några generationer. Och vad man borde göra.

  De svarade med en mun:

  Stäng gränserna nu, snart är det för sent!

  Främlingsfientliga kan man väl inte kalla dem. Men bekymrade.

  Inte minst hon, som var polska och hade bott här i 6 av sina 18 år.

  Visste ni förresten att över 6% av de registrerade invånarna i Sverige har muslimska namn? Skall vi omdefiniera Sverige och svenskheten tills de känner sig svenska utan att behöva ändra sig? Finns det något Sverige kvar då, eller bara en balkaniserad krigszon?

 2. @Alexander Kieding

  Personligen ser jag inte invandringen som ett problem. Däremot väcker den starka känslor hos många människor, vilket jag förstår. Ovanstående text publicerade jag först på Avpixlat http://avpixlat.info/2012/09/04/nymoralisternas-svarigheter-att-forsta-framlingsradslans-orsaker/#comment-639719226, och fick då en störtflod av kommentarer – över fem hundra – som visar dessa känslor. Många är rent hatiska. När de politiskt korrekta moraliserar över detta förstärks bara dessa känslor. Plus en frustration att inte vara förstådda av de styrande.

  Att eliten hånar främlingsrädslan är mycket olyckligt och ett bevis på att de inte fattat uppdraget – att ta detta på allvar och agera därefter.

 3. Kommentatorerna på Avpixlat gör det svårt för mig att vilja vara där. Men visst är det viktigt att försöka förstå frustrationen som uttrycks. Oavsett hur osympatiskt svenskar må uttrycka sig när de får chansen så är det faktiskt deras land. Deras och deras efterkommande. Det kan man inte bortse från. De som är tydligast med detta faktum är invandrare, i alla fall de jag kommer i samspråk med. Kanske är de samvetsgrannare än de jag inte kommer i kontakt med — vad vet jag om det — men jag skulle känna precis likadant i deras situation: För sjutton, Sverige, stäng nu till gränserna och ta hand om de invandrare som redan finns här tills det blir lite harmoniskt och fungerande. Sedan kan vi se hur vi gör. Förmodligen är det hundra gånger mer effektivt att låta hjälp till nödställda gå genom UNHCR till projekt i krishärdarnas närområden. Som SD vill.

 4. @Alexander Kieding

  Avpixlat liksom dess föregångare hymlar inte med sin främlingsfientlighet. Man blir nedstämd om man läser saker där, därför var jag tveksam att publicera där – speciellt då de sågade Gellert Tamas fina bok De apatiska. Då förstod jag att de vrider saker för att passa sina syften. Men min text vädjar ju inte på något sätt till främlingsfientlighet, mitt syfte är ju besinning – inte bara för nymoralister, budskapet gäller även rasisterna. Fick reda på att 7 400 läst inlägget på Avpixlat. Många av dem uttrycker uppskattning, men det är klart att många är ju renodlade rasister och spyr hat. Men jag tror ändå min text kan åstadkomma viss skillnad.

 5. Det tror jag också. Det är bra att du inte känner dig för fin för att publicera dig där, eller på Sweden Confidential. Tack för det. Nu gäller det att göra en positiv skillnad.

  • curt jansson
  • september 8th, 2012

  @ Johannes

  Jag blev mycket (glatt) överraskad av att hitta ovanstående på Avpixlat, där jag såg den först. Jag läser Avp. flera ggr i veckan för att lite hänga med i vad folkdjupet sysselsätter sig med. En sak är märkbar, ju sakligare och mera civiliserad tonen i inlägget är, desto flera av kommentarerna håller då samma ton. Jag är övertygad om att denna och kommande inlagor från din penna hjälper till i den civiliseringsprocess som Avp.s kommentatorsfält så väl behöver. Vissa av dem är ju hopplösa men tonen är ändå mycket bättre jämfört med föregångaren som jag redan glömt namnet på. Hoppas du fortsätter att publicera dig, även på platser som ingen vill medge att de besöker, där gör du också stor nytta.

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Rifles
 3. mars 23rd, 2022
 4. mars 25th, 2022
 5. mars 29th, 2022
  Trackback from : mattress machinery
 6. april 5th, 2022
  Trackback from : devops cloud services
 7. april 6th, 2022
  Trackback from : sbo
 8. april 8th, 2022
 9. april 13th, 2022
  Trackback from : Webcam Show Sexo Grátis
 10. april 14th, 2022
  Trackback from : buy colt guns
 11. april 15th, 2022
  Trackback from : Guns For Sale Online
 12. april 18th, 2022
  Trackback from : Gree Sex Live Cam
 13. april 28th, 2022
  Trackback from : ทางเข้า sbobet
 14. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 홀덤사이트
 15. maj 10th, 2022
 16. maj 18th, 2022
  Trackback from : weblink
 17. maj 18th, 2022
  Trackback from : FLOODCRM
 18. maj 20th, 2022
 19. maj 24th, 2022
  Trackback from : 파워볼사이트
 20. maj 31st, 2022
 21. juni 1st, 2022
  Trackback from : Buy guns online
 22. juni 14th, 2022
  Trackback from : carding shop
 23. juni 26th, 2022
 24. juli 1st, 2022
  Trackback from : Buy Pills Online
 25. juli 2nd, 2022
 26. juli 4th, 2022
 27. juli 8th, 2022
  Trackback from : buy Sig Sauer Guns
 28. juli 13th, 2022
  Trackback from : 9mm gun
 29. juli 23rd, 2022
  Trackback from : soccer streams
 30. juli 26th, 2022
  Trackback from : iptv
 31. augusti 2nd, 2022
 32. augusti 11th, 2022
  Trackback from : https://mayalynn.net/