Islam är ett negativt laddat varumärke

Volvo är ett namn som väcker speciella associationer – ”säkerhet”, ”trygghet”, ”stabilitet” och liknande. Ett halvt århundrades umgänge med bilmärket har skapat det speciella värde som är alla marknadsförares våta dröm – förtroendet för att detta är en bra och attraktiv produkt. Vi behöver inte längre  övertygas med argument. Vi vet att Volvo är en bra bil. En effektiv marknadsföring, s k branding har sett till att vi har insett detta.

Skulle man fråga varför vi har detta förtroende skulle vi ha svårt att i detalj redogöra för det. Varumärket sammanfattar mer en känsla. Som i sin tur är ett resultat av skicklig marknadsföring, egna erfarenheter, rykten, upplysningar vi fått via massmedia och liknande. Men orsaken till känslan är ofta omedveten för oss.

Det finns naturligtvis andra bilar som är lika bra – men inte många har ett så starkt varumärke. Skulle en bil skapas idag som är lika bra skulle det behöva decennier innan dess varumärke är lika laddat med positiva innebörder som Volvo. Ett varumärke består av förväntningar. Det har ett immateriellt värde. IKEA är ett annat exempel på ett märke mättat med liknande värdefulla innebörder.

Men varumärken kan naturligtvis också ge oss negativa ”vibbar”. I vissa fall kan förtroendet för ett märke vara utraderat över en natt. Miljökämpen Björn Gillberg blev rikskändis på att han tvättade en skjorta i gräddpulvret Prädd i början på 70-talet. Efter det störtdök försäljningen och företaget fick läggas ned. Enligt marknadsföringsexperten Dan Porsfelt skulle detta betecknas som ett exempel på ”oavsiktliga varumärken”. Det vill säga ”ett renommé, ett rykte om, en attityd till ett visst fenomen som etableras utan att så är önskat”.

Ett sådant ”oavsiktligt varumärke” är begreppet islam. Det är laddat med negativa känslor som kommer från en massiv mediaström under en rad år. Här ingår oräkneliga rapporter i tidningar, radio, böcker och tv från olika länder i världen om självmordsbombning i islams namn, tvångsgiftermål, hedersmord, heltäckande slöja, dödsdomar för de som lämnar islam, stening av kvinnor som varit otrogna, talibanernas fanatism, terrordåd, Muhammedteckningar och rondellhundar. Etcetera.

Ingen har kunnat vara opåverkad av detta, vilket gör islam till ett synnerligen negativt laddat varumärke. Den världsomfattande, långvariga ”kampanj” (om uttrycket tillåts) som världssamfundet utsatts för är en ”marknadsföring” som påverkat oss minst lika mycket som Coca Cola, Ford, Disney, Mac Donalds och andra världsledande varumärken har gjort. En mycket effektiv branding av ett ”oavsiktligt varumärke”. Att det inte varit meningen spelar ingen roll. Här råder samma obönhörliga psykologiska lagbundenhet som i Volvo-reklamen. Skillnaden är att ”reklamen” för islam är negativt laddad.

Ansträngningar att särskilja den fridsamma och fredsälskande religionen islam från islamisternas trångsynta elände spelar mycket liten roll i vår upplevelse av varumärket islam. Det negativa är så monstruöst att det med råge överskuggar det positiva. Vi kan – som de politiskt korrekta gör – intellektuellt ta fasta på den positiva bilden av islam, förtränga eller inte ”godkänna” de dåliga sidorna. Men den övergripande känslan varumärket ger finns där oavsett. Medvetet eller omedvetet.

Medierna har med sin rapportering varit synnerligen aktiva i skapandet av det islamska varumärket. Under decennier ger man islam en negativ mediaimage – för att sedan förvånas över den växande islamofobin! Liksom tyckareliten – som istället för att markera förståelse för hur varumärket skapats – hånar och fryser ut de som tagit intryck av denna massiva kampanj. Vilket är lika lönlöst som att försöka övertyga folk om att Volvo är en usel bil.

I en understreckare i SvD signalerar Göran Rosenberg ett mer realistiskt förhållningssätt i en anmälan av Paul Scheffers bok Immigrant nations:

Om Europas demokratier inte kan föra en civiliserad diskussion om invandringens kostnader och integrationens problem kommer de att få en ociviliserad diskussion på halsen – i sista hand riktad mot demokratin själv. ”Hur kan någon sätta värde på en demokrati som förklarar sig impotent att råda över frågor som djupast griper in i medborgarnas dagliga liv?”, frågar Scheffer retoriskt.

Rosenberg är inte okritisk till Scheffers slutsatser, men håller med om hans ”beskrivning av de djupgående förändringar som på kort tid ritat om det sociala och kulturella landskapet i Europas länder”.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

    • curt jansson
    • november 15th, 2011

    Johannes!

    Du skriver som följer:
    ”Ansträngningar att särskilja den fridsamma och fredsälskande religionen islam från islamisternas trångsynta elände spelar mycket liten roll i vår upplevelse av varumärket islam. Det negativa är så monstruöst att det med råge överskuggar det positiva. Vi kan – som de politiskt korrekta gör – intellektuellt ta fasta på den positiva bilden av islam, förtränga eller inte ”godkänna” de dåliga sidorna. Men den övergripande känslan varumärket ger finns där oavsett.”
    ”..den fridsamma etc…”; den enskilde muslimen kan vara både fridsam och fredsälskande, lyfter han sin röst för att protestera mot sina trosfränders jihad-strävanden, kan han råka ut för en bestraffning ur kollektivets hand, liknande den vissa SD-företrädare får genomgå. Även kristendomen beskrivs som ”fridsam etc…”, lika illa där i de mer obskyra sekterna. Världen glömmer att den som kan framälska dessa kvaliteter i sig själv, är enbart den enskilde kristne människan. Kristna, muslimer, asatroende och antroposofer tillika kan inte luta sig bakåt och hävda ”mitt trossamfund är fridsamt!” Detta kan enbart utövas och visas på individuell basis.
    Specifikt muslimerna har problemet att ingen står fram och fördömer våldet, inte om det träffar kristna, inte om det träffar muslimska kvinnor och barn ens. De svenska muslimer som valts in i riksdagen mumlar i skägget (eller kön, om du vill), eller som den ökände Waberi, förespråkar Sharia-lagstiftning överordnat svensk lag för muslimer.
    I USA har man sett likadana tendenser i den kristna högern, Mose lag skall gälla för alla, liksom svenskarna hade det från kalvinisten Karl IXs tid till och med Karl XII.
    Att integrationsprocessen varit misslyckat för en stor del av svenska muslimer kan varken muslimerna eller svenskarna lastas ensamma för. Man kan undra när denna elefant dras in på vardagsrumsmattan att debatteras i all sin prakt, i stället för att (mycket förtjänstfullt, tack till dig) framstå som ett privat Mummel i kön?

  1. @curt jansson

    Curt, jag menar att Rosenberg ändå känns som en blygsam början. Med den massmediala cred han har måste man uppfatta hans SvD-artikel som ett litet symptom på en långsam omvärdering. Förhoppningsvis…

    • curt jansson
    • november 16th, 2011

    Johannes!

    Visst, vi börjar så långsamt se en del sådana tendenser. Fast det kommer att gå långsamt, då för många har ljugit för mycket om för många saker i för många år, varför processen i värsta fall kan dra ut på tiden tills de mest aggressiva kontrahenterna avlidit. Tyvärr är ju många av dem sådana som vi, ståtliga män i sin bästa ålder! Men jag hoppas, jag med…

  1. mars 19th, 2022
  2. mars 19th, 2022
  3. mars 23rd, 2022
    Trackback from : scooter rental in honolulu
  4. april 1st, 2022
    Trackback from : used ram 1500 winnipeg
  5. april 4th, 2022
  6. april 5th, 2022
    Trackback from : devops consulting services
  7. april 8th, 2022
  8. april 17th, 2022
    Trackback from : paypound
  9. april 20th, 2022
  10. april 23rd, 2022
    Trackback from : 토토사이트 추천
  11. maj 1st, 2022
    Trackback from : sbobet
  12. maj 3rd, 2022
    Trackback from : 만화툰
  13. maj 17th, 2022
    Trackback from : 늑대닷컴
  14. maj 23rd, 2022
    Trackback from : dumps shop legit
  15. maj 30th, 2022
    Trackback from : Fedral ammo for sale
  16. maj 31st, 2022
  17. juni 6th, 2022
  18. juni 18th, 2022
    Trackback from : sbo
  19. juni 22nd, 2022
    Trackback from : warehouse jobs
  20. juni 23rd, 2022
    Trackback from : ถาดกระดาษ
  21. juli 1st, 2022
    Trackback from : Buy Kush Online
  22. juli 2nd, 2022
  23. juli 4th, 2022