Tyckarfrälset idiotförklarar motståndarna

Förutom föregående krönika har vi tidigare behandlat begreppet politisk korrekthet här på Mummel: https://blogg.ljungquist.org/archives/2054 . Det finns några till aspekter värda att reflektera över. Jan Guillous ironiserande  i tv-programmet Babel nyligen http://svtplay.se/t/102834/babel (i slutet av programmet) över de politiskt inkorrektas argumentation i islamdebatten visar på något grundläggande hos tyckareliten – diskvalificeringen av debattmotståndarnas argument. I kraft av sin upphöjda ställning behöver inte de som har tolkningsföreträdet riskera nederlag genom sakdebatt. Man tar till något mycket effektivare – idiotförklaring. Genom sarkasmer och skämt visar man hur orimliga argument de inkorrekta har. De är så orimliga att var och en inser att de inte kan tas på allvar.

Men det är inte argumentationen PK:arna i första hand vänder sig emot hos dem de mobbar – det är inställningen. För dem är det obegripligt att det kan existera människor som inte har den rätta inställningen. Utlänningar förvånas ofta över denna brist på åsiktsmångfald i Sverige som insiktsfulla kallar för enfald. Men rättänkarnas till synes uppriktiga fråga till oss som står utanför den enda rätta tron verkar vara: Hur är det överhuvudtaget möjligt att man kan vara emot mångkulturalism som är så fint och visar oss svenskar från den fördomsfria sidan? Att alla kulturer har ett likaberättigande är ju den enda anständiga ståndpunkten!

Med samma logik skulle maffiakulturen i Italien och USA godkännas av de rättrådiga. Eller den korrupta kultur som råder i Somalia eller Zimbabwe. Eller varför inte den skattesmitarkultur som genomsyrar Grekland? Kultur som kultur! Men det handlar inte om logik här. Det handlar om känslor. Eller egentligen feghet. Politiskt korrekt är bara en finare benämning på en som är feg. En som inte vågar stå emot grupptrycket och säga att kejsaren är naken.

Men inte bara feghet. Utan en kanske inte alltid medveten önskan att se saker som de borde vara – en mentalitet som genomsyrade vänsterrörelsen på 60- och 70-talet där de kommunistiska utopierna skymde det som verkligen ägde rum i Sovjet, Kina och Kambodja. Man ville så gärna att utopierna skulle förverkligas att man inte uppfattade hur de faktiskt såg ut i verkligheten. Detta är några decennier senare ännu något av ett trauma inom intellektuella kretsar. Hur kunde man vara så blind för verkligheten!

Jag ser ingen skillnad i mentalitet hos tyckarfrälset idag då det gäller islam-kulturens inbrytning i det svenska samhället. Om min inställning inte stämmer med verkligheten – så mycket värre för verkligheten, är attityden. Detta brukade Steiner kalla för att vara svärmisk, vilket märks ibland i kommentarerna här på Mummel. En skribent menar att jag upprepar saker ”som alla vet” utan att tillföra något som är ”värt att jobba med”.

Vederbörande har uppenbarligen inte följt Mummels över 20 texter  i ämnet islam. Hade ”alla” vetat skulle jag aldrig skrivit dem. Och de förståsigpåare som styr mentalitetsklimatet i landet vet fortfarande inte – eller vill inte förstå. Det kan jag inte acceptera och argumenterar därför i frågan. Om signaturen ”Jesus” inte hittar något som är ”värt att jobba med” kan han ju jobba  med dessa texter. Men frågeställningarna i förra krönikan räcker annars långt:

 1. Skall en övertygelse om tolerans även innefatta intolerans?
 2. Skall en modern demokratisyn stanna innan den utmanar multikulturella värden?
 3. Skall en västerländsk moraluppfattning avskaffas till förmån för en kulturrelativism där alla värdesystem är likvärdiga?

För det är dessa frågeställningar som är centrala. Och de har inte besvarats här i alla fall. I den allmänna debatten har jag heller inte sett de politiskt korrekta svara på dessa frågeställningar.W3Counter


Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. Your article helped me a lot, thanks for the information. I also like your blog theme, can you tell me how you did it?

 1. februari 1st, 2023
  Trackback from : Buy Guns Online
 2. februari 3rd, 2023
  Trackback from : go to this site
 3. februari 5th, 2023
 4. februari 8th, 2023
  Trackback from : Buy Beretta Shotguns Online
 5. februari 9th, 2023
  Trackback from : Cannondale Gravel Bikes
 6. februari 9th, 2023
  Trackback from : expense reporting software
 7. februari 10th, 2023
  Trackback from : todos santos real estate
 8. februari 11th, 2023
  Trackback from : Buy Rizzini Shotguns Online
 9. februari 11th, 2023
  Trackback from : https://ww.ytmp3.bz
 10. februari 16th, 2023
  Trackback from : neighborhoods
 11. februari 17th, 2023
  Trackback from : mp3 juices
 12. februari 20th, 2023
  Trackback from : 홀덤
 13. februari 20th, 2023
  Trackback from : 포인트홀덤
 14. februari 22nd, 2023
  Trackback from : SERP
 15. februari 27th, 2023
  Trackback from : Logo Design Melbourne
 16. mars 2nd, 2023
  Trackback from : พนันบอล
 17. mars 6th, 2023
 18. mars 14th, 2023
 19. mars 15th, 2023
  Trackback from : additional reading
 20. mars 15th, 2023
  Trackback from : Bubble Tea
 21. mars 16th, 2023
  Trackback from : weed delivery toronto
 22. mars 20th, 2023
  Trackback from : Cách chơi Xổ Số 3D