Varför får man inte säga neger?

Intressant hur vissa fenomen förändrar betydelse över tid. Den amerikanska popångaren Roy Orbison beskrev i en intervju hur han reagerade första gången han hörde rock ’n’ roll i mitten på 50-talet. Han upplevde rytmen, ”the backbeat”, som farligt suggestiv. Och blev helt fascinerad – vilket sedan ledde honom in i sångkarriären. Det var så rocken uppfattades på den tiden. I amerikanska södern krossade moralens väktare skivorna av denna the devils music. De upplevde musiken och framförallt rytmen som syndig och därför helt oacceptabel.

Själv hörde jag Rock arund the clock för första gången på bio då den var ledmotivet i filmen Blackboard Jungle. Det var som ett knytnävsslag i magen. En upphetsande känsla av något förbjudet, otillbörligt och samtidigt hämningslöst medryckande. Det var som om musiken/rytmen uttryckte ett uppror mot allt vad den äldre generationen stod för. I England blev det kravaller där de första rocksångarna turnerade. Lokalerna förstördes, flickorna skrek, ambulanser körde avsvimmade till sjukhus. En musik på liv och död. Det var dramatiskt värre.

Idag spelas denna musik på dagisdisco. Den ses som fullständigt harmlös, för att inte säga nästan komisk. På dansbanor buggar man till den, skrattande och tjoande. Hur kan något så farligt bli så harmlöst? Något nästan livsfarligt på några decennier reducerat till småmysig trivialitet? Vad är det i tidens gång som förändrar detta?

(Nu krävs mycket mer för att uppleva den förbjudet/livsfarliga-känslan. I black metal– musiken åkallas mörka makter i en tungt destruktiv ljudbild som är svårt föreställa sig kommer att betraktas som dagismusik om några decennier. Och ändå – detta lär oss historien – väntar något än mer chockerande bakom hörnet som med tiden kommer att göra black metal ofarligt passé.)

Andra betydelseförändringar inom populärmusikgenren är R&B, som på 50-talet var en förkortning för rhythm and blues, d v s den vilda, svängiga musik som spelades för en svart radiopublik och som sedan döptes om till rock ’n’ roll. Idag innebär R&B en betydligt lugnare musikstil av soul och funk miltals från ursprungsbetydelsen.

”Jag förstår inte varför man inte får säga neger”, säger svärmor, 97. Vi förklarar varför detta begrepp är omöjligt att använda idag. Men hon är inte nöjd med svaret. ”Får man inte säga mulatt åtminstone?”

Trots att jag är betydligt yngre kommer jag väl ihåg en tid då begreppet neger var självklart i Sverige. I Elsa Beskows barnböcker talas om tio små negerpojkar, det fanns en tablett som hette Nigger, och Afrika – som ofta nämndes som det mest fjärran landet – var befolkat av hottentotter och pygméer. Fördomarna stod som spön i backen. Så är det ju när man är okunnig.

Med tiden blev det lämpligare att säga färgad och ska man säga något alls idag är det svart. Ord kan över tid gradvis ändra innebörd. De kan också i en kollektiv överenskommelse bli persona non grata. Trots brännmärkningen av ordet lever det kvar i små fickor i vår språkvärld. Skulle till exempel ha negerbollar till eftermiddagsfikat. ”Fem av de där…” jag hejdade mig mitt i steget på kondiset då jag plötsligt upptäckte en kund i affären med annan hudfärg. Hon förstod mitt bryderi och fyllde i: ”… du menar negerbollarna?” Och vi skrattade.

Begrepp ändrar ständigt betydelser. I radioprogrammet Språket visades på utvecklingen av ordet konstig. Ursprunget är ordet konst i betydelsen kunnande. På 1500-talet betydde en konstig snickare en skicklig, yrkeskunnig snickare. Konstig kunde lite senare betyda ’konstfärdig, sinnrik’, lite ’utvecklad’ eller ’utsirad’.

I nästa steg kunde man mena något ’konstgjort’, framställt på ett inte helt naturligt sätt. Därifrån är steget inte så långt till betydelsen ’förkonstlad’, lite för mycket bearbetad. Och slutligen hamnar vi i dagens mening där konstig har betydelsen ’besynnerlig, avvikande’. De enstaka stegen är inte så stora, men vi har kommit ett långt stycke från det ursprungliga kunnandet.

The word is change.

Twingly BlogRank


  • Marcel Solca
  • november 30th, 2009

  Hej Johannes, kul med din blogg, jag läser lite då och då. Ordet Amatör (amare it.: att älska) hör också till denna kategori.

  Från: En som älskar det han gör

  Över: En som inte får betalt för det han gör eller en som gör något som fritidssysselsättning

  Till: En som inte duger till det han gör

  Hälsningar
  Marcel

 1. februari 22nd, 2022
 2. mars 19th, 2022
 3. mars 19th, 2022
 4. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Extracts
 5. mars 30th, 2022
  Trackback from : zestimate my house
 6. april 5th, 2022
  Trackback from : wilson combat p320
 7. april 5th, 2022
  Trackback from : 링크집
 8. april 9th, 2022
 9. april 15th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 10. april 20th, 2022
  Trackback from : important site
 11. april 21st, 2022
  Trackback from : useful link
 12. april 29th, 2022
  Trackback from : best fullz cc shop
 13. maj 1st, 2022
  Trackback from : sbo
 14. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 파워볼사이트
 15. maj 4th, 2022
  Trackback from : buy dumps with pin
 16. maj 7th, 2022
 17. maj 17th, 2022
  Trackback from : 웹툰사이트
 18. maj 23rd, 2022
  Trackback from : ทางเข้า sbobet
 19. maj 24th, 2022
  Trackback from : 만화툰
 20. maj 27th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 21. maj 31st, 2022
 22. maj 31st, 2022
 23. juni 2nd, 2022
  Trackback from : sell my car york
 24. juni 10th, 2022
  Trackback from : DevOps Companies
 25. juni 19th, 2022
  Trackback from : sbo
 26. juni 23rd, 2022
  Trackback from : vue js development company
 27. juli 1st, 2022
  Trackback from : construction surveillance
 28. juli 5th, 2022
 29. juli 5th, 2022
  Trackback from : fresh ccv
 30. juli 12th, 2022
  Trackback from : SEO Company
 31. juli 22nd, 2022
 32. juli 31st, 2022
  Trackback from : sex
 33. augusti 2nd, 2022
  Trackback from : freight forwarders melbourne
 34. september 18th, 2022
  Trackback from : fotball drakter
 35. september 23rd, 2022
  Trackback from : liverpool drakt
 36. september 24th, 2022
  Trackback from : atletico madrid trøje
 37. september 25th, 2022
  Trackback from : maglia porto
 38. september 25th, 2022
  Trackback from : ac milan tröja