Olof Palme var väl förtrogen med Rudolf Steiner

”En sen timme på Bommersvik förvånade Olof Palme mig med att vara väl förtrogen med Rudolf Steiner. Han visste att waldorfrörelsen startat som en skola för arbetarbarn i Stuttgart och att Hjalmar Branting vistats en tid i Goetheanum, antroposofins högborg.” Uppgiften kommer från Arne Reberg i en artikel i Expressen daterad 23 september 1994, också publicerad i Medlemsbladet mars -95.

SVENSK ANTROPOSOFI I BACKSPEGELN 9

I artikeln med rubriken Antroposofin och Steiners svärmare skriver Reberg om intresset för Steiner i mer namnkunniga sammanhang.

”Fastän Rudolf Steiner stod utanför alla avantgardekotterier attraherade han många konstnärer. Ryssen Wassily Kandinsky blev banbrytande inom den abstrakta konsten, genomstrålad av Steiner. Det var med Steiners hjälp han gav upp det föreställande måleriet och vågade språnget in i det abstrakta. Kandinsky skrev ett tack till Steiner sedan han lyckats med den berömda första akvarellen Improvisation 7, i vilken ett vattenfall av färger störtar ned från himlen.”

Den berömde ryske teaterregissören Michail Tjechov tvingades fly från Ryssland undan säkerhetspolisen för att han gestaltade Hamlet med antroposofiska undertoner. I Berlin sökte han upp Steiner. Sen flyttade han till Hollywood där han startade en berömd teaterskola. Till hans närmaste adepter hörde Yul Brynner. I hans teaterskola ingick även eurytmi. Enligt uppgift har flera av de stora filmskådisarna därför övat eurytmi, inte minst tuffingen Clint Eastwood.

I artikeln påstår Reberg saker som inte kunnat bekräftas på annat håll, som att Alexander Dubcek var inspirerad av antroposofiska samhällsidéer då han bröt med Sovjet under den så kallade Pragvåren och att Nelson Mandela ”gått förunderligt obruten genom sin långa fängelsetid tack vare antroposofin”. Helt klarlagt är ändå att den amerikanske nobelpristagaren i litteratur Saul Bellow var antroposof. Han passade därför på att besöka Kristofferskolan några dagar innan han tog emot priset av kungen.

Den berömda diktaren Edith Södergran var en stor beundrare av Steiner, som idéhistorikern Jan Häll visar i sin bok Vägen till landet som icke är. En essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner. I ett av sina brev till Hagar Olsson skriver hon: ”Jag behöver Steiner varje ögonblick, han är min största räddare och min farligaste fiende. Tror vart eviga ord Steiner säger”. En annan författare som tog djupa intryck av antroposofin var Selma Lagerlöf. Hon skriver i ett av sina brev om Rudolf Steiner:

”Ett högst märkligt fenomen, förtroendegivande och klok utan charlatanism. Om några år kommer hans lära att förkunnas från predikstolarna.”

I början på nittiotalet blev det bekant att antroposofi hade blivit något av en livsåskådningstrend i den italienska överklassen. Bland andra det (dåvarande) äkta paret Veronica och Silvio Berlusconi. Men tv-magnatens barn fick inte titta på tv – utom på söndagarna då de inte gick i waldorfskola.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • Thomas
  • december 11th, 2010

  Hur är det med alla dessa rykten om framstående personers engagemang i antroposofin ?
  Har hört sådana om både Sandra Bullock,Steven Spielberg och Annie Lennox engagemang och deltagande i antroposofin. Annie lär även ha varit eurytmist, därav namnet på popgruppen.
  Berlusconis förknippande med antroposofin lär väl knappast vara positivt ?
  Ej heller den korrupta Bulgariska regimens gåva till Rosenträdgården genom president Zhivkovs dotter Lyudmila.
  Men VAD är sant och VAD betyder det för antroposofins utveckling/utbredning ?

 1. @Thomas
  Ja mycket rykten är det. Nej Berlusconis engagemang är väl knappast smickrande. Men saker är som de är. Jag vet en dödsdömd i USA, en kriminell kille som mördat flera stycken. Han upptäcker Steiner on death row och blir helt begeistrad, LÄR SIG TYSKA för att kunna läsa antroposofi på originalspråket och blir en seriös esoteriker. Vet inte om han lever ännu. Saker är som de är. Likadant med Bulgariens rosengåva. Dottern till presidenten ville införa waldorfpedagogik i de statliga skolorna, men avled under mystiska omständigheter. Antroposofins utveckling kan ses på två sätt – dess image i de breda folklagren och hur de rent andliga kvalitéerna utvecklas vidare.

  • MS
  • januari 23rd, 2011

  Antroposofin är ju kraften och ursprunget till allt;den mänskliga hälsan.Hittar man antroposofins kärna och lever med den kommer man hur långt som helst.Den går långt utöver ens eget liv och verkar i alla man träffar.Den är magin som kan läka våran värld.Ingen som förstått den och lever med den säger något annat.De som förstått den på rätt sätt tar den nog med sig som en kraft för att skapa det de ämnats för-något som kanske mest var dess uppgift INTE att stanna i Järna för alltid.Men vi tackar dem som förstått och burit frukt-för på frukten känner man trädet.

  • sus
  • januari 8th, 2013

  För alla intresserade av (Rudolf Steiner) och Edith Södergran

  Superintressanta programtips för den som har vägen förbi Sthlms stadsbibliotek!!! Sveavägen 73 vid Odenplan
  Alltid fri entré.

  19 januari kl. 14.00
  Möte med finlandssvenska poeten Edith Södergran.

  Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och ledande Edith Södergran-expert föreläser.
  Skådespelerskan Claire Wikholm samt kompositören Gunnar Edander läser dikter, sjunger och spelar.

  Vernissage i samband med program kl.14.00.
  Fotoutställningen ”Edith Södergran i närbild” invigs av finska ambassadören Harry Helenius.

  I samarbete med Edith Södergran-sällskapet.

  30 januari kl. 18.30
  Edith Södergran – myten och människan

  Agneta Rahikainen, författare och programchef på Svenska litteratursällskapet i Finland,
  samtalar med Jonas Ellerström, författare och förlagschef, kring ett av Nordens mest intressanta författarskap.
  .
  Båda författarna utkommer med nya böcker om Edith Södergran.

  Agneta Rahikainen med en biografi om poeten år 2014 och Jonas Ellerström med bokverket Jag är ett svärd, som innehåller
  stridsskrifter, diktöversättningar och okända dikter av Edith Södergran, under jan. 2013.

  I samarbete med Edith Södergran-sällskapet.

  19 januari – 17 februari 2013
  Edith i närbild : fotoutställning

  Vernissage den 19 januari i samband med program kl. 14.00.
  Finska ambassadören Harry Helenius inviger utställningen.
  Medverkande: Ebba Witt-Brattström, Claire Wikholm och Gunnar Edander.

  Bildmaterial från Svenska litteratursällskapet i Finland.

  Varmt välkomna alla!!!

 1. No trackbacks yet.