”Hur kan jag vara säker på att han inte tjallar på mig?”

Polisen i USA anhåller två män som båda två har en mindre mängd narkotika på sig, vilket normalt skulle ge dem ett års fängelse var. Men polisen har anledning tro att båda är knarklangare, vilket skulle ge dem vardera ett straff på 25 år. Problemet är att bevisen är otillräckliga, för fällande dom krävs att den ene vittnar mot den andre. När brottslingarna placerats i varsitt förhörsrum erbjuds de fri lejd om de avlägger vittnesmål om att den andre är knarklangare.

Men om båda vittnar på det här viset, kommer var och en av dem att få ett tioårigt straff. Erkänner ingen av dem någonting får de ett år vardera.

Det är nu scenariot i Fångarnas dilemma tar sin början. I varsin cell sitter de och tänker: ”Det är bäst för mig om jag tjallar. Om han håller tyst och jag inte säger något så får jag sitta inne i ett år. Men om den andra killen ändå läcker? Om jag i så fall också tjallar så får jag tio år, men om jag inte säger något så får jag sitta inne i 25 år och han blir frisläppt. Då har jag verkligen gått på en nit. Ifall jag hjälper honom genom att hålla käft – hur kan jag då vara säker på att han inte tjallar på mig?”

Det bästa resultatet för individen uppnås alltså genom att lura den andre och därmed gå helt fri. Det näst bästa resultatet uppnås genom att båda håller tyst och tillbringar var sitt år i fängelse. Ett sämre utfall är om båda tjallar och var och en får tillbringa 10 år bakom galler. Det allra värsta är om man luras i fällan att hålla tyst medan den andre pratar, vilket gör att man får tillbringa 25 år i fängelse.

Med andra ord: Om var och en av de båda fångarna gör vad som är bäst för honom själv kommer det att leda till en dålig utgång för bägge två. Att välja det bästa resultatet, d v s frihet, är uttryck för förnuftiga preferenser, men om båda var för sig söker uppnå sitt bästa resultat får båda faktiskt ett dåligt resultat. Samarbete är svårt när det inte finns någon kommunikation. Om båda kunde tala med varandra kanske de skulle kunna bli överens om att hålla tyst och därmed gemensamt uppnå den lägsta straffsatsen ett års fängelse.

Men då skulle i så fall ett nytt problem uppstå – förtroende och trovärdighet. ”Hur kan jag – efter att vi kommit överens om att vara tysta – veta att han inte säger till sig själv: ’Fint, nu vet jag att han är tyst – nu kan jag tjalla utan risk att åka dit!’ ”?

På motsvarande sätt gör avsaknaden av kommunikation och förtroende i den internationella politiken att staterna uppmuntras att sörja för sin egen säkerhet, fastän de just därigenom försätter andra stater i samma osäkerhet. ”Rusta inte upp er krigsmakt, så kommer vi inte att rusta upp vår”. Men kan man verkligen lita på detta? Problemställningen i Fångarnas dilemma används flitigt som exempel i internationell konflikthantering.

Eller som det framhålls i boken Att förstå internationella konflikter: ”Om en stat bygger upp sin egen styrka för att vara säker på att en annan stat inte kan hota den, så kanske den andra staten, som ser den första bli allt starkare, också bygger upp sin egen styrka för att skydda sig mot den första. Resultatet blir att vars och ens oberoende ansträngningar att öka sin egen slagkraft och säkerhet gör båda otryggare. Det är ett resultat som verkar ironiskt, men ändå har ingendera parten handlat irrationellt.”

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. Men detta är i grund och botten skenresonemang. En nation utan militärt försvar är som en stad utan brandkår.

  Att lägga ner försvaret är första steget i att avveckla nationalstaten. Och därmed förutsättningarna för folkstyre.

  Pappan

 2. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encounteringdifficulties with your RSS. I don’t understand why I can’t subscribe to it.Is there anybody getting similar RSS problems?Anybody who knows the solution can you kindly respond?Thanks!!

 1. mars 19th, 2022
  Trackback from : Buy Psychedelics online usa
 2. mars 19th, 2022
 3. mars 25th, 2022
  Trackback from : slot999
 4. mars 25th, 2022
 5. april 5th, 2022
  Trackback from : devops cloud services
 6. april 5th, 2022
  Trackback from : real estate san jose
 7. april 8th, 2022
 8. april 9th, 2022
  Trackback from : codeless testing
 9. april 15th, 2022
  Trackback from : Dallas Energy Plans
 10. april 21st, 2022
  Trackback from : buy dumps 2022
 11. maj 4th, 2022
  Trackback from : Buy belviq diet pills online
 12. maj 17th, 2022
  Trackback from : 늑대툰
 13. maj 20th, 2022
 14. juni 2nd, 2022
  Trackback from : mmn
 15. juni 10th, 2022
  Trackback from : https://krajowy.biz/
 16. juni 14th, 2022
  Trackback from : MK-677 Nutrobal till salu
 17. juli 2nd, 2022
 18. juli 2nd, 2022
 19. juli 5th, 2022
 20. juli 12th, 2022
  Trackback from : used truck dealers winnipeg
 21. juli 13th, 2022
  Trackback from : auction arms classic
 22. juli 16th, 2022
  Trackback from : weed delivery
 23. juli 18th, 2022
  Trackback from : real estate los barriles
 24. juli 19th, 2022
  Trackback from : adhd virginia
 25. juli 25th, 2022
 26. juli 31st, 2022
  Trackback from : nova88
 27. augusti 13th, 2022
  Trackback from : s&w model 10