Sverigedemokraterna ser att kejsaren är naken

Tyckareliten bland media och politiker har svårt att få kläm på vad Sverigedemokraternas valframgång beror på. Den mest förekommande föreställningen är att SD är ett rasistiskt parti som rider på ett latent främlingshat. Andra menar att SD:s väljare känner sig stå utanför vilket gör dem missnöjda med de etablerade politiska partierna. Jan Guillou tror att SD kom in i riksdagen på grund av de sympatier de fick då vänstermänniskor på torgmötena innan valet hade häcklat SD. Diverse kändisar utgjuter sig känslosamt i media om hur illa de tycker om rasism. Aftonbladet har skapat en slogan: Vi gillar olika.

Få analyser kommer fram till den enda rimliga förklaringen till SD:s framgångar – väljarnas önskan att problemen med massinvandringen och den havererade integrationen skall genomlysas och åtgärdas. Denna önskan har klandrats, missförståtts och hånats på ett sätt som troligtvis ytterligare förstärkt SD-väljarnas övertygelse. Att en legitim önskan förnekas och avvisas väcker naturligtvis harm.

Men det finns lysande undantag. Paulina Neuding och Johan Lundbergs artikel i DN 23/9 efterlyser en debatt om invandringens problem. De talar om en ovilja hos media och de politiska partierna att erkänna de specifika problem som finns med invandringen och det svenska flyktingmottagandet. Sverigedemokraterna har inte de korrekta lösningarna på problemen, skriver de, men de ställer frågorna och har vunnit väljarstöd på att andra försökt tiga ihjäl dem.

Neuding och Lundberg ser att media och de etablerade partierna misslyckats på framförallt två fronter. Ett – oviljan att erkänna de problem som finns och diskutera möjliga åtgärder, och två – formulera varför ett generöst flyktingmottagande är något bra. Negligeras dessa frågeställningar riskerar SD att växa ännu mer, menar artikelförfattarna.

Svaret de får är typiskt för debattklimatet. Mattias Tydén förnekar problemen i DN 28/9 och kallar dem myter. Kriminologer har ”återkommande” behandlat kriminalitet bland invandrare, i media ”frodas reportagen om problem och konflikter relaterade till etnisk segregation”. Nej, Tydén  ser inte att någon lagt locket på. Och sällar sig därmed till denna märkliga skara av människor som inte ser, inte förstår.

Man kan fundera mycket över detta. Och uppleva att tyckaretablissemanget inte godkänner en förklaringsmodell som problematiserar invandringspolitiken – eftersom den enligt dem står över all kritik. Detta verkar leva som en tyst, halvt omedveten men ändå självklar upplevelse av konsensus som är intimt förknippad med hela 68-kulturens centrala stämningar av solidaritet med marginaliserade folkgrupperingar. Denna kollektivt upplevda tidsanda har under decennierna cementerats som en sorts upplysningsideal som är odiskutabelt och oberörbart. Att ifrågasätta denna upplevelse är därför ett brott som väcker starka känslor. Konsensuskulturen ser sig deltaga i en sorts mental klasskamp – de upplysta mot de vulgära, oupplysta.

Det intressanta med SD-mentaliteten är att de inte räds sitt psykologiska underläge inför konsensuskulturen för att de ser att kejsaren är naken. Invandringen har tappat alla proportioner – det handlar om massinvandring – och integrationen har misslyckats och istället skapat invandrarghetton med hög arbetslöshet. Ändå diskuteras detta inte. När Anders Lago ber om hjälp att styra flyktingströmmen någon annanstans än invandrartäta Södertälje – som tagit emot fler irakiska flyktingar än hela USA – får han kalla handen av regeringen. Inte ens hans eget parti (S) har förslag till åtgärder.

Ett misslyckande skall kallas för just detta – och åtgärder skall krävas. SD:s rasistiska rötter är naturligtvis en fatalitet som nu utnyttjas av motståndarna i sin fulla potential, men SD:s ifrågasättande av invandrarpolitikens heliga kor är ändå det saken gäller. Och att Sahlin och Reinfeldt nu ska börja förhandla om invandrar- och asylpolitiken är en direkt följd av detta. Hut går hem.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • Mia
  • oktober 10th, 2010

  En intressant text.Pratade just med en politiskt insatt man av utomeuropeiskt ursprung, som menade att Sverige är det enda landet i världen som har så generös flyktingpolitik.I England tar det aldrig mindre än ett år att få uppehållstillstånd.I USA måste man ha högskoleutbildning för att öh taget få bosätta sig där.
  Här tar vi emot mängder av människor som inte kan skriva ett ord.Och säger att de ska integreras.De har aldrig läst en bok,en del inte gått i skola alls.Vi tar hand om dem.Eller?Är vi rasister om vi tycker att det är galenskap?Södertälje oroar mig mycket, jag har tillbringat mycket tid där och sett från insidan.En ambulansförare sa:OM folk visste vad som finns i Södertälje, skulle de fly hals över huvud.Det hade hon själv gjort, då hon fick barn.
  Sverige och det svenska är en mycket originell och mycket märklig författning, som jag inte kan få ordning på.Det finns ingen logik i det svenska, det finns ingen talan, ingen framåtanda.Det saknas något, som kanske å andra sidan gör att det genuint svenska KAN existera.För det är så speciellt.
  Jag förstår mycket väl SD, även om jag idag såg en dam kika ned i en vagn där ett utländskt barn satt och säga Fy fan.Jag vet fortfarande inte vad hon menade, men det var mkt obehagligt.Jag tänkte, ändå, direkt, fast jag inte ville;Jaha, det har blivit berättigat nu.Att öppet hata folk av utländskt ursprung.Det var läskigt.Hennes hat i orden.Jag var chockad.Menade hon det så?
  Men det är ju en helt annan sak, som kanske kan bli av, att SD kommit in i riksdagen, oavsett vad de vill och ser och inte.
  Jag tror det är extremt farligt för ett så litet land som Sverige på sikt att ha så generös flyktingpolitik tillsammans med så generösa villkor för alla.
  Träffade en dam i ovannämnda stad som inte jobbat alls.Hon hade fem barn med fyra pappor,levde ensam med dem och hade dem 15 h i veckan på dagis från de var ett.Annars tog de hand om varandra.Det var nog helt naturligt för henne, hon verkade nöjd och uppfostrade dem inte alls.Hon fick allt av staten.De hade försökt få henne att sterilisera sig.Att ta sprutor.Att använda preventivmedel.Var går gränsen för vad man etiskt får föreslå för någon?
  Vad ville jag säga med detta?Jag tror INTE att så generös främlingspolitik är ett tecken på stor medmänsklighet.Det är något annat, något vi svenskar inte riktigt har kläm på.Ett citat av en amerikan få avsluta mitt inlägg:

  Politicians and society in general talk often of this increasing complexity, and you hear the word “compromise” a lot. And THAT is the problem with the herd today.

  They would have you believe that today’s world is now so complex that general principles no longer apply. They argue that we must all compromise a little, so that everyone can benefit. People use that word a lot with me as well, telling me that I need to compromise more. I think I need to compromise less.

  I believe that it is only your ability of forming principles that allows you to deal effectively and positively with the complexity of life today. The rejection of principle in ethics, government and relationships is why the herd is sick, broke and unhappy. Ethics and principles cannot be situational or they aren’t ethics and principles.

  • heart
  • oktober 16th, 2010

  Jag tror främst man måste se vad ett sådant parti skapar, nämligen splittring.Hat och splittring.Att säga att de ser att kejsaren är naken är att upphöja dem till något de inte är.
  Vad ska man egentligen göra med flyktingarna som kommer till Södertälje?Vägra onkeln att bo i samma stad som sin systerson,sin syssling och kanske rent av sina egna barn?Är det etiskt försvarbart, det är ju faktiskt människor vi pratar om här, som gärna vill leva ett liv;med sina rötter och sin kultur.De otroligt nedsättande ord som skrivs om Islam här på bloggen är ju också märkliga.Det äör individer vi pratar om, som kan tänka själva och som förespråkar mänsklighet också de.Inte en massåsikt som kommer att förstöra Europa.
  Jag anser inte,efter en tids funderingar, att det finns något berättigat med SD och deras ”politik” kommer INTE att lösa problem, varken med flyktingar,massinvandring eller olika religioner.
  Jag kan personligen tycka att Islam är banalt på många punkter.Det har jag rätt till.Men att börja prata om att de som växt upp med den religionen kommer att förstöra Sverige ter sig mycket absurt i mina öron.
  Och att stoppa den utomeuropeiska invandringen till Sverige!Halleluja!!!Här är vi ute på märkligt och tämligen farligt vatten.Steiner would have died if he heard it, and wasn´t dead already…
  Nej, kära vänner,nu är gränsen nådd.Hur stärker man det goda och låter det sakta överta det mindre fördelaktiga i en kultur?Jo, man skapar en grogrund för det.Inte en sekund att jag tror SD skulle lyckas med det i praktiken.
  Jag vet en stad där invandrare och flyktingar smidigt har inlemmats.Varför?För att staden hade en grund av stark kultur, en kärlek till sin historia som var orubblig och människor som var ödmjuka och toleranta.Invandrarna älskar den staden!Där är inte motsättningar mellan olika etniska grupper.Staden fortsätter att vara det den alltid har varit.Alla som kommer dit, får ta seden dit de kommer, och de GÖR så.Södertälje är inte en sådan stad.Punkt.Den kulturen har aldrig skapats där.Punkt.
  Främlingsfientlighet kommer alltid finnas.På åttiotalet talade man om ”neger” och det var JÄTTEKONSTIGT.
  Integration handlar inte främst om att skaffa jobb och prata svenska.Utan om kärlek till platsen där man bor.Och till sig själv.
  Sverige skulle vara ett bra blekt land utan utomeuropéer.Och lösningarna SD kommer med är alldeles för naiva.Alldeles för opraktiska.Alldeles för korkade.Ni ska få se själva.

  • heart
  • oktober 16th, 2010

  ”We cannot change anything until we accept it”

 1. @heart
  Din reflektion är identisk med den ryggmärgsreflex som sitter djupt i den 68-mentalitet som lever som en stark underström i svenskens omdömesbildning.Jag har haft den själv. Solidaritet med de som har det svårt. Antirasism och multikulturalism. Fördomsfrihet. Jättefint, men de ideologiskt färgade glasögonen skymmer det som finns rakt framför ögonen och som SD-sympatisörerna upplevt.

  Det är ju inte så att de är ”invandrarfientliga” som de ideligen skälls för. De har bara upptäckt och blivit bestörta över de implikationer den förda asylpolitiken har. De vill syna korten i den katastrof integrationspolitiken inneburit med invandraghetton och ständiga friktioner med samhället. Det har till sin förvåning upptäckt att SD är det enda parti som tagit denna bestörtning på allvar. Kravet de ställer är att invandrar- och assimileringspolitiken genomlyses på ett sätt som gör väljarna delaktiga i omdömesbildningen kring utvecklandet av nya kriterier för invandring och integration. Vad har du emot en sådan granskning? Det är ju inte tal om att folk skall slängas ut ur landet, men när ett problem växer måste man bli noggrannare. Alla tjänar på det, även de som skäller SD för att vara rasister. Vi måste äntligen få en värdig asyl- och integrationspolitik

  Sen finns det säkert rasister i SD, men det är inte de som vunnit valet åt SD. Det är TROTS dem.

  Att säga ” de otroligt nedsättande ord som skrivs om Islam här på bloggen” kommer ur samma oreflekterade sinne. Att inte se vad som faktiskt föreligger, att förneka människors oro för den groteska maskeringen den heltäckande slöjan innebär i ett modernt samhälle. Att låtsas som om det inte finns något problem med den. Det är bara ett plagg vilket som helst. Eller att inte förstå oron som uppstått inför fenomen sprungna ur den islamska kulturen som en hel värld tar avstånd ifrån. Det är för mig ofattbart.

  • heart
  • oktober 18th, 2010

  Nja, att det är som du skriver här ovan är ju inte sant.Att beskylla islam för det terroristerna gör är bara dumt.Att säga att heltäckande slöja är Islams är att fördöma dem som inte har slöja alls, en stor dl av muslimer också.Så riktigt så puckad som du vill säga är jag inte.
  Jag hörde en manifestation SD hade och jag har läst deras partiprogram.De tog groteska exempel på ”utlänningar” som våldtagit, begått brott osv.
  Jag vet ju att det finns en sanning i det de säger.Det fanns det i alla stora(även grymma) ledares ord.Men vad skapar SD egentligen?Vad kommer det att deras parti som beskylls för att vara rasistiskt kommer in i riksdagen, att leda till?
  Vi har dels idéalen, och de kan ju egentligen sättas hur högt som helst.(Även om jag inte kan se varför inte jag kan läsa Astrid Lindgren för min son då grannen läser Koranen)Sedan har vi det vår väg, våra idéer, vår verksamhet och våra UTTALDA ord LEDER till, och det är något annat.
  Vi kan först se om något är gott då vi ser vilka verkningar det har fått.
  Och där kommer min känsla in.Jag har en känsla av att SD kommer att skapa mer oro och splittring i Sverige än de får ordning på vår bristfälliga invandrarpolitik.
  Och jag är själv liberal och FAKTISKT så långt borta från woodstock och VP man kan komma.
  Jag anser helt enkelt att vinklingen de tar på sin politik är en vinkling en stor ledare aldrig skulle ta.Och därför kommer de inte att uppnå något fruktbart med sin partipolitik.
  Sedan tycker jag själv det är sorgligt att sverige har världens högst utbildade taxichaufförer.Men hur undvika invandrargetton?Köpa friliggande villor på aldrig mer än 5 km avstånd och placera Sveriges Irakier i dem?Nog tror jag andra politiker såg dessa problem, men vad sjutton ska man göra?Du får gärna skriva dina tankar om saken, för jag kan bara inte se vad lösningen kunde ha varit för att göra det bättre, annat än vägra Irakiska flyktingar t ex att komma hit.Man kan inte kräva att de ska byta religion och man kan inte bestämma var en människa ska bosätta sig.Man kan erbjuda jobb i annan kommun, men många vill hellre bo med familjen än ha ett bättre jobb.Man kan vägra socialbidrag men ska folk svälta ihjäl då?
  Nej, jag vet faktiskt inte.
  Hindra utomeuropeisk invandring-otänkbart
  Inte låta folk bestämma var de ska bosätta sig-otänkbart
  kräva att folk ska få toppjobb som läkare när de saknar senaste kompetensen-otänkbart
  Begränsa barnafödandet hos invandrarfamiljer-otänkbart
  kräva att en som ej kan läsa och skriva ska lära sig perfekt svenska i tal och skrift-otänkbart

  om du tycker att jag går på ryggmärgsreflex,tyck det du.Men du har väl inte bott i något invandrargetto?Vad har du för rätt att uttala dig om ifall de som bor i t ex Ronna är lyckliga eller ej?Skulle de ha haft det bättre i en villa i Järna?Tja, kanske.

  Jag TROR INTE det är så enkelt som SD försöker säga.Ändå vill jag inte på några sätt vara pessimistisk.
  Jag tror integrering måste komma från människorna själva.Det måste vara deras vilja som driver dem.Deras inre önskan.Skulle du vilja integreras i det irakiska samhället om du skickats dit under krig och tvingats ge upp ditt fina hus och nu skulle anpassas till muslimska lagar osv?
  Om nu SD är The Saviours så får de visa det.Om alla svenskar står upp och säger Gör något och självaste Fredrik Reinfeldt tar tag i saken, kommer på toppenidéer och förverkligar dem, så mycket bättre.

  • heart
  • oktober 18th, 2010

  @Johannes
  PS.
  Det är klart, att stoppar man flyktingarna och inför stränga regler för vilken kompetens man ska ha för att få stanna i Sverige, som typ USA, då blir det annorlunda.Problemet är ju det bara, att vi svenskar kan ju inte kräva att immigranter ska ha en högskoleutbildning för att komma in i landet och sedan har vi aldrig någonsin ett jobb med anknytning till de yrket att erbjuda!De kan det i USA, för där är engelska huvudspråk och många kan det redan då de kommer.Det är helt klart en klyfta i Sverige mellan språket, antal jobb per högskoleutbildad och invandrarpolitiken.Har man ett välbetalt jobb behöver man kanske inte bo i Hovsjö hela livet.Men att en undersköterska och en städare ska köpa en villa för tre miljoner i dagens Stockholmsregion, det är ju inte möjligt.Ska man bo i hyresrätt kanske man gärna vill bo nära släkten, om man heller inte har råd med bil el tågresor el semestrar tillsammans.
  Om någon har idéer och prognoser om detta skulle jag gärna höra dem.

  • heart
  • oktober 18th, 2010

  @Johannes Ps no 2.Att anklaga mig för att vara oreflekterad är verkligen lågt.Men om du vill göra det står det dig fritt.Jag anser mig veta mer än du vad jag pratar om.Och jag kommer inte skriva mer här, men det kanske är det du vill slippa?

 2. @heart
  Reaktionen på den undermåliga integrationspolitiken är i första hand en trötthet vid en etablissemangsretorik som inte har markkänning. Man talar som om inga problem existerar och kör därmed över ett växande missnöje. Detta är ett faktum, och det får förr eller senare konsekvenser. Det är dem vi ser nu. Förneka dem inte återigen – utan sök förstå vad som faktiskt föreligger.

  Jag tror inte heller att SD kommer att ”uppnå något fruktbart med sin partipolitik”, som du skriver. Det är ju inte heller poängen. Det de kan åstadkomma har redan skett – att de kommit in i riksdagen. Därigenom har de tvingat de etablerade partierna – och opinionen – att ta på allvar en oro som tyckaretablissemanget tidigare struntat i.

  • heart
  • oktober 18th, 2010

  Japp-då förstår jag vad du vill komma till.Jag har själv smakat på Sveriges dåliga invandrarpolitik-vet både hur omöjligt det är att komma till en fruktbar lösning och hur helvetiskt det är att vara en del i processen.Men jag tror fortfarande inte att det att SD kommit in i riksdagen i sig kan leda nån vart med problemet.Nå, det får bli en annan ”femma” för jag har nog inte mer att tillägga i nuläget.Problemet är att Sverige är ett mycket litet land.Det är svårt att vara en auktoritet(som USA) i förhållande till invandring.Språket gör det nästan omöjligt att integrera folk snabbt, som sagt, och flyktingar är ju egentligen ett kapitel för sig eftersom att neka dem kan vara= att de dör osv.Sd pratar ju ofta om den kriminella Somaliern som våldrog den unga svenska flickan och dylikt.Det blir samma stil som muslimernas Döda alla homosexuella.Skicka hem alla kriminella.Ja, men kan man resonera så?Kan man se människor på det viset?Kan man se invandringen som något som ska leda till att bara de bästa invandrarna får stanna och alla andra får åka hem?Vart går gränsen och vad har det då för nytta att de kommit in i riksdagen?Om de öh taget tänker fel vad gäller invandring?Det finns människor som varit de värsta brottslingar och blivit omvända, hittat en tro och gjort stora tjänster för mänskligheten.

  Men visst, allt som kan öppna ögonen på folk har ju en eller annan bra vrid.Just ja, jag skulle ju inte säga mer om saken!

 3. @heart
  Att i nuläget besvara alla dina frågor och möjliga scenarier låter sig tyvärr inte göras som du säkert förstår. Vänta tills Reinfeldt och Sahlin kommit med ett förslag som de lovat. Då kan vi se om vi kan godkänna det. Jag tror att det då kan bli en ordentlig debatt.

  • heart
  • oktober 19th, 2010

  Nejdå, du behöver inte besvara dem.En sista fråga;Är det inte lite för mycket fokus på SD?

 4. @heart
  Massmedia tycker uppenbarligen inte det. Inte jag heller. När Ny demokrati gjorde entré en gång i tiden var det också mycket hallå. Det är en stor grej när ett nytt parti tar plats i riksdagen. Alla undrar vad som skall hända. SD:s inkliv på scenen är dessutom mer spektakulärt än ND:s. Sen måste man betänka att det är ett helt nytt tänk SD introducerar, ett tänk som folk måste bearbeta – och faktiskt till viss del käka i sig, nu när till och med Angela Merkel erkänner att multikulturalismen har misslyckats. Det synsätt SD representerar markerar en ny tid som innebär många smärtsamma omvärderingar. Så debatten kommer att fortsätta ett bra tag till, var så säker.

 1. mars 19th, 2022
  Trackback from : Taxi Roma
 2. mars 19th, 2022
 3. mars 19th, 2022
  Trackback from : iluminati
 4. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Extracts
 5. april 5th, 2022
  Trackback from : devops services
 6. april 9th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 7. april 13th, 2022
  Trackback from : custom software development
 8. april 15th, 2022
  Trackback from : Official Gun Website
 9. april 17th, 2022
  Trackback from : paypound
 10. april 23rd, 2022
 11. april 23rd, 2022
  Trackback from : 토토사이트 추천
 12. april 24th, 2022
  Trackback from : cheapest cc dumps shop
 13. april 29th, 2022
  Trackback from : uniccv
 14. maj 3rd, 2022
  Trackback from : sbo
 15. maj 3rd, 2022
 16. maj 4th, 2022
  Trackback from : good cvv usa
 17. maj 4th, 2022
  Trackback from : deepdotweb
 18. maj 11th, 2022
  Trackback from : 포인트홀덤
 19. maj 24th, 2022
  Trackback from : 애니위크
 20. maj 24th, 2022
  Trackback from : biscotti weed strain
 21. maj 26th, 2022
  Trackback from : glow stick
 22. juni 5th, 2022
 23. juni 11th, 2022
  Trackback from : vue js tutorial
 24. juni 14th, 2022
  Trackback from : coast cothing
 25. juni 14th, 2022
  Trackback from : reggie strain
 26. juni 20th, 2022
 27. juni 24th, 2022
  Trackback from : asc magazines
 28. juli 4th, 2022
 29. juli 7th, 2022
  Trackback from : ClearDAO derivatives
 30. juli 12th, 2022
  Trackback from : buy one up mushrooms bar
 31. juli 15th, 2022
  Trackback from : Youtube downloader
 32. juli 28th, 2022
  Trackback from : Henry Official Website
 33. augusti 2nd, 2022
  Trackback from : mac games
 34. augusti 6th, 2022
  Trackback from : car detailing
 35. maj 6th, 2023
  Trackback from : https://bit.ly/3whqPGd
 36. maj 6th, 2023
  Trackback from : rebrand.ly
 37. maj 29th, 2023
  Trackback from : cutt.ly
 38. maj 30th, 2023
  Trackback from : bit.ly