Det maniska tänkandets fruktansvärda fart

Bland dem som vårdat människor i psykos finns de som försökt tränga in i sinnessjukdomens själsliv för att få mer kunskap. Av medlidande och för att kunna vara till större hjälp, men också utifrån en brinnande nyfikenhet att utforska och lära känna själslivets djup. De har använt olika metoder. En del har fastnat i sinnessjukdom för livet, andra har kommit ut igen och har kunnat berätta. Den som mest framgångsrikt experimenterade med meskalin var poeten och konstnären Henri Michaux. De redogörelser han lämnat är detaljerade och ovärderliga för förståelsen av psykosens väsen. Här några av hans iakttagelser, beskrivna i boken Galenskapens förförelse av Edward M Podvoll.

Det börjar med vågrörelser. Bilder kommer i vågor. Sen vågrörelser ”som går från ena änden av universum till den andra”. Kolossala ytor av färg, oceaner av färg. Bilderna är fängslande. Han håller på att tappa kontrollen över sin förmåga att vilja en tanke, eller ens tvinga fram en tanke. En överjordisk fart har tagit över, bortom honom, av och till som växelström, den sopar honom med sig in i sanslösa orkaner av tankar. Bombardemang av tankar. Fruktansvärd fart är det maniska medvetandets signatur.

Han ser hur tankarna opererar på egen hand. Plötsligt tar en av dem överhand… utvikningar, sidotankar; han kan inte hämta tillbaka en tanke som just passerat, eller följa den; och följande tankar ligger inte i linje med den. Och när tankarna är ”vansinnigt accelererade” börjar motsatserna; vågor av motsägelser som leder till anfall av tvivel och ambivalens. De rusar förbi i full fart, var och en jakande i ena stunden, nekande i nästa. Tankar som han blir galen av att försöka följa, korrigera, rekonstruera, sakta ner, förena, jämna till, göra definitiva, göra begripliga… Han befinner sig inte längre mellan två möjliga lösningar utan i en oscillationsmekanism. Han ser hur föremål, också tankar, får oroande liv, blir varelser och ansikten, en mångfald av väsen, som tittar på honom; ekar, upprepar hans ord, härmar honom, gör narr av honom.

När en psykos sätter in, liksom när en hallucinogen drog börjar verka, förlorar man viljekontrollen över tänkandet. Man kan inte ändra riktning eller dröja vid en detalj. Man kan inte följa upp eller ”tänka” igenom någonting. Man kan inte stanna eller starta; något stort tröghetssystem är borta, man kan inte ”manövrera” maskineriet. Det är en chock-zon, den universella upplevelsen av vad Michaux har kallat det andra tillståndet. Alla rapporter vittnar om att inträdet i det andra stadiet är likartat, vare sig det sker med hjälp av droger eller vid psykos. Den egentliga skillnaden ligger i varaktigheten. Psykosen varar från någon timme till många år. Drogupplevelsen upphör efter fem till sju timmar.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • AK
  • september 29th, 2010

  Fast det händer att det är precis tvärtom också. Alltså att man genom LSD och liknande erfar en ökad KONTROLL över tankar och föreställningar, så att man t ex med vilje kan bromsa upp vrida eller rentav stanna ett normalt tanke- och associationsflöde, gå runt det, betrakta det från olika håll, köra det baklänges, titta på det från insidan (vattnet som rinner utanpå rören etc) eller öppna dess olika lager i lugn och ro. Väl vetandes att detta kommer att gå över, och att man kanske inte ens kommer att minnas de oerhörda upptäckter och insikter man på så sätt erövrar. Som i en dröm man vet att man kommer att vakna från. Fast verkligare.

  Vore det inte så, då hade nog inte en hel generation intelligenta, undersökande och sökande västerlänningar intresserat sig så starkt för denna typ av droger.

 1. always i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that is also happening with this article whichI am reading now.Very shortly this web site will be famous among allblogging users, due to it’s nice articles

 2. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 1. september 29th, 2010
 2. mars 18th, 2022
  Trackback from : เครดิตฟรี
 3. mars 19th, 2022
  Trackback from : Join illuminati
 4. mars 19th, 2022
 5. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Beretta Firearms For Sale
 6. mars 29th, 2022
  Trackback from : therapist bergen county nj
 7. april 4th, 2022
 8. april 14th, 2022
 9. april 18th, 2022
  Trackback from : dumps shop online 2021
 10. april 19th, 2022
  Trackback from : you can try these out
 11. april 23rd, 2022
  Trackback from : Mossberg Shotguns For Sale
 12. april 25th, 2022
 13. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 늑대닷컴
 14. maj 9th, 2022
 15. maj 10th, 2022
  Trackback from : Predrag Timotić
 16. maj 17th, 2022
  Trackback from : 웹툰사이트
 17. maj 18th, 2022
 18. maj 19th, 2022
  Trackback from : usa cvv
 19. maj 21st, 2022
  Trackback from : แทงบอล
 20. maj 27th, 2022
  Trackback from : Guns For Sale Online
 21. maj 29th, 2022
  Trackback from : uk cvv fullz
 22. juni 3rd, 2022
 23. juni 27th, 2022
 24. juli 1st, 2022
  Trackback from : Buy Kush Online
 25. juli 2nd, 2022
 26. juli 4th, 2022