Vilken effekt får ett skratt vid fel tillfälle?

Vilket avstånd bör man hålla till den man talar med? Hur länge kan man dröja med att svara på tilltal? Vilken effekt får ett skratt vid fel tillfälle? Hur uppfattas man om det bara är ytterligare en passagerare på kvällsbussen och man sätter sig bredvid denna? Detta är situationer som vi instinktivt reagerar på och vet hur vi skall förhålla oss till, eftersom det ingår i vårt sociala kodsystem. De oskrivna lagar vi alla lyder under behandlas i den nyutkomna antologin Regler, civilisationens ryggrad som anmäldes i SvD 3/9.

Trots att uttalade regler saknas tillämpar vi en intrikat köteknik. Det är till exempel självklart för de flesta att genast följa efter om personen framför tar två små steg framåt, och den som inte gör det ska märka att de bakomstående börjar harkla sig och undrande sträcka på halsarna – trots att det tillfälliga stillaståendet inte på något sätt påverkar turordningen.

Eller du frågar en medpassagerare på t-banan vad klockan är. Han svarar inte. Sånt händer. Du känner dig förvirrad, ställd och bortgjord. Du vet inte vad du skall ta dig till härnäst. Upprepa frågan? Avlägsna dig? Bli arg? Du känner dig helt enkelt dum. När medpassageraren inte svarar på din fråga förstummar han dig. Denna iakttagelse är hämtad från Johan Asplunds bok Om hälsningsceremonier, mikromakt och asocial pratsamhet.

Så händer något som med ens löser dina problem. Du hör snett bakifrån en röst som säger ”kvart över elva”. En annan medpassagerare har svarat i den första medpassagerarens ställe. Detta återger dig talförmågan. Du vänder dig om, nickar, ler och säger tack. Det är som om du blivit återinstallerad som fullvärdig medlem av det lilla samfundet i tunnelbanevagnen. Eller som om du åter tillerkänts dina allra elementäraste mänskliga rättigheter.

Alkohol kan erbjuda en frisedel från gängse regler vid samvaro med andra människor, berättar en studie i ovannämnda antologi. Beteende som i nyktert tillstånd vore social harakiri kan devalveras till ett genant klavertramp med hänvisning till att personen hade tagit ett glas för mycket. Att bryta mot lagar och konventioner kan resultera i straff eller utanförskap, men också i nyskapande och förbättringar. Normer stabiliserar och förenklar tillvaron, men de kan också förblinda, verka konserverande och hämma förnuftet.

Det intressanta med attributet ”sur” är att det på en gång karakteriserar och förklarar ett beteende, skriver Johan Asplund. När du inte hälsar på grannen är du sur, och du låter bli att hälsa därför att du är sur. Den sure klargör helt oförblommerat genom mörk uppsyn, fnysningar, häftiga sortier – att han gör det för att bestraffa sin omgivning. Omgivningen frågar sig vad den har gjort. Den sure kan emellertid vägra klargöra vad slags oförrätt han anser sig ha lidit.

Till sist står den sure själv inte ut längre. Då blir han mer eller mindre plötsligt ”glad igen”. Det torde vara ovanligt med konstant surhet. Detta är istället en form av mikromakt som utövas då och då, avslutar Asplund sin noggranna iakttagelse.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • InG
  • juli 8th, 2012

  Det här inläggen fick mig att köpa Asplunds lilla bok. Den var läsvärd.

 1. mars 21st, 2022
 2. mars 21st, 2022
 3. mars 22nd, 2022
  Trackback from : los cabos mexico real estate
 4. mars 25th, 2022
 5. mars 30th, 2022
  Trackback from : 娛樂城推薦
 6. april 7th, 2022
  Trackback from : dumps with pin shop 2021
 7. april 8th, 2022
 8. april 13th, 2022
  Trackback from : custom software development
 9. april 18th, 2022
  Trackback from : best site to buy valid cc
 10. april 25th, 2022
 11. maj 6th, 2022
  Trackback from : Official Gun Website
 12. maj 8th, 2022
  Trackback from : nova88
 13. maj 10th, 2022
 14. maj 26th, 2022
  Trackback from : la paz real estate
 15. maj 26th, 2022
  Trackback from : Home Value
 16. maj 27th, 2022
  Trackback from : Firearms For Sale
 17. maj 29th, 2022
  Trackback from : Walther PPQ For Sale
 18. maj 30th, 2022
  Trackback from : real estate los barriles
 19. juni 9th, 2022
  Trackback from : images of ecstasy pills
 20. juni 28th, 2022
  Trackback from : maxbet
 21. juni 30th, 2022