Varför mördar man sin dotter?

”De uppmuntrade henne att gå ut i media. Jag satt och såg på hur min dotter pratade skit om mig”, säger Rahmi Sahindal, Fadimes pappa då han intervjuas i fängelset, där han räknar med att få sitta resten av sitt liv. Det var inte att Fadime var ihop med en kille som var anledningen, menar han. Det var hur hon offentligt skandaliserade honom som gjorde att han sköt henne. Men trots detta ”illdåd” hade han till nöds kunnat acceptera det – bara hon hade hållit sig på avstånd. Då hon sökte upp familjen brast det. Idag är han mycket ångerfull. ”Jag vet inte varför jag gjorde denna barbariska handling.” Jag har aldrig sett någon så ångerfull i hela mitt liv, berättar intervjuaren om sitt samtal med Fadimes far.

Varför mördar man sin dotter? heter en bok som kom ut förra året. Där har författarna Emre Güngör och Nima Dervish sökt svaret på denna fråga som så många ställt sig. Förutom Fadimes pappa har man intervjuat två andra förövare – Pelas pappa och Saras kusin. Pela mördades på semester i Irak 1979 av sin far och hennes två farbröder. Farbröderna fick livstid i Sverige, fadern fick ett års fängelse i Irak. Sara Abed Ali mördades i Umeå 1996 av sin bror och kusin som båda sedan länge avtjänat sina straff.

Förutom intervjuerna klargör boken mycket bakgrundsfakta, bland annat utbredningen av hederskulturen. Den förekommer i många olika länder och folkgrupperna som ofta nämns i diskussionen kring hedersrelaterat våld är afganer, albaner, araber, bengaler, bosnier, eritreaner, indier, kurder, nordafrikaner, pakistanier, romer, somalier, syrianer och turkar. Enligt en FN-rapport år 2000 sker cirka 5 000 hedersmord varje år, men mörkertalet är stort. I vårt land får 16 procent av invandrarna inte själva välja sin livspartner, vilket ju innebär att den stora majoriteten 84 procent faktiskt får det. Men bara i Stockholm lever uppskattningsvis        4 000 ungdomar i en hederskultur som bryter mot svensk lag.

Enligt mycket preliminära siffror lever 400 000 etniska muslimer i Sverige. 150 000 av dessa tillhör något av trossamfunden, men majoriteten är kulturella eller sekulära muslimer. Och den absoluta majoriteten ser brott som hedersmord och stening som lika avskyvärda som en västerlänning. Enligt författarna finns inget stöd i Koranen (eller haditherna) för hedersmord. ”Blodet av en muslim”, säger Koranen, får bara utgjutas  i tre fall: Som hämnd för mord, en gift som är otrogen och den som lämnar islam.

I Fadime, Pela och Saras fall dödades dottern av sin egen familj. Vissa familjer dödar både pojken och flickan. Men också män hedersmördas, som i fallet med afganen Abbas Rezai i Högsby som 2005 mördades genom att flickans familj först hällde kokande olja över honom, misshandlade honom med ett bollträ och avslutade med 10 knivhugg. Han hade ”vanhedrat” familjen.

I de samhällen där hederskulturen existerar är systemet allmänt omtyckt. ”Det är bättre att en person lider än att en hel familj och släkt lider”, som Fadime sammanfattade det i sitt tal till riksdagen 2001. Men när ett hedersmord begås upplevs det som sjukt och ingen tycker egentligen om det. Det existerar som ett extremt avvikande beteende i tillämpningen av heder.

Vad kan vi i Sverige nu göra för att förebygga hederskulturen? Författarna förordar att det finns fler socialarbetare/handläggare med ursprung i länder med hederskultur. Om en kontrollerande far bemöts av en socialarbetare från sitt eget land vet han att personen i fråga förstår hans synsätt, även om han eller hon inte håller med. Denna förståelse skulle kunna vara en bra utgångspunkt för en förändring av faderns inställning och en plattform att basera framtida samtal på.

Kulturrelativisternas hållning har fått ett eget kapitel i boken. Gudrun Schyman menade ju (2009) att ”idén om hedersvåld är rasistisk”. ”Könsnormer och patriarkalt våld finns överallt i samhället, i alla samhällsklasser och oavsett kulturell bakgrund”. Detta är okunnigt, menar författarna. Flickorna kuvas inte bara av bröder och fäder. Mammornas psykiska förtryck är inte lika uppmärksammat. Nalin Pekgul menar att ”tusentals flickor hålls på mattan av mammors svaga hjärtan och sina egna dåliga samveten: `Alla pratar. Jag får skämmas. Du driver mig i döden. Hur kan du göra så mot mig?´ Och kanske är det svårare att trotsa en mamma som gråter än en pappa som slår.”

Våld mot kvinnor är vanligtvis ”spontant”, medan hedersmord planeras i förväg. Hur ofta försvaras ”vanliga” kvinnomord i Sverige av släkten? Hur ofta är släktingarna inblandade – och t o m planerar dådet? Advokaten Elisabeth Fritz har företrätt många svenska kvinnor och hon har aldrig stött på ett enda fall. Hur vanligt är det att familjen i ett svenskt hem får problem med hur flickan klär sig, sminkar sig, går på diskotek eller skaffar pojkvän, eller rentav kräver att flickan skall vara oskuld när hon gifter sig? Vem har hört talas om att en svensk flicka gifts bort mot sin vilja?

Att Gudrun Schyman och andra feminister påstår att det inte är skillnad på ”vanligt” kvinnovåld och hedersrelaterat sådant är naturligtvis nonsens. Men varför påstås då detta mot bättre vetande?

Svenskar är rädda att verka rasistiska eller överlägsna. Detta ligger bakom att många svenskar, särskilt i höga positioner, hemfaller åt kulturrelativism. Schyman och andra vill göra troligt att hela världen är ett patriarkalt helvete där inga gradskillnader existerar. Inte för att de inte ser dessa skillnader, utan för att debatten om hedersförtryck stjäl uppmärksamhet från feministernas fokus på traditionellt kvinnoförtryck i Sverige. Därav kvinnorörelsens märkliga tystnad i hedersdebatten där det väntade starka stödet för kvinnor i hederskulturen möts av likgiltighet. Den självklara uppgiften sviks av taktiska skäl som döljs i en retorisk dimma av politisk korrekthet.

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. Hedersproblematiken är svår att förstå utan den övergripande analys som blottlägger dynamiken i tribala respektive progressiva samhällen. Ett tribalt samhälle styrs inte av en stark stat, utan av en koalition av klaner. Därför klarar sig t ex Somalia utan regering, medan vårt numera klanfria Sverige skulle kollapsa på några dagar i samma situation.

  Hos oss övergick klanerna i gillen, och gillena knäcktes, tillsammans med klostren, av den machiavelliske tyrannen Gustaf Vasa och hans sluge sidekick Olaus Petri som på så sätt enade Sverige till en tydlig nation, ett envälde med stark stat och därmed varken plats för eller behov av starka klaner. De en gång esoteriska gillerna fick leva vidare i materiellt oienterad form som yrkesrelaterade skrån och övergripande intistutioner, de sk kollegierna, senare statsverk (bergskollegium etc). All utomkyrklig andlig verksamhet försvann och när den började dyka upp igen genom pietismen så förbjöds dylikt strängeligen, genom konventikelplakatet.

  Det blev verkligen Ein Land, Volk, Ein Führer av Sverige, och därmed tog sig det mänskliga behovet av hedersuttryck nya former. Innan dess hade även vi vår beskärda del av hedersrelaterat våld.

  Vår vingliga väg från det tribala till det progressiva samhället har alltså vandrats i ett halvt årtusende. Inte konstigt då att vi inte ens förstår att vi inte förstår varandra, t ex de sura kurdgubbarna och de rationella vänsterpolitikerna i Uppsala som vill ställa Fadime som staty framför Centralstationen.

  Jag vet inte om du hörde dem på radio i våras. De intervjuades och fick uttrycka sig fritt. Det stod pinsamt klart att de överhuvud taget inte hade förstått problemet, dvs det svenska samhällets problem med deras klantänkande. För det är ju knappt vi förstår det själva. Hedersmord och kontrollen av döttrarnas sexualitet är en integrerad del av klankulturen. Den skulle inte fungera utan alla sina ingredienser, speciellt dessa två. Ty endast genom att kunna presentera ett fullt realt hot om våld och död kan döttrarnas sexualitet kontrolleras, och endast genom att kontrollera döttrarnas sexualitet kan klanens blodsband vidmakthållas. Det är alltså objektivt nödvändigt att klanäldsten eller åtminstone familjeöverhuvudet godkänner en manlig partner som inte redan tillhör klanen. Annars skulle inbördes fientliga eller konkurrerande klaner infiltrera varandra genom att förföra varandras döttrar. Att sex och makt hänger ihop är väl ingen direkt nyhet.

  Och med subkulturer som inte bara består av individer, utan även av klaner, har vi tagit ett stort steg femhundra år BAKÅT i utvecklingen. Lattjo.

  Pappan

 2. Därmed INTE sagt att pappismen förespråkar renodlad progressivitet! Det FINNS en högre gemensam nämnare, en syntes, och den har funnits länge men installeras i omgångar. Ren progressivitet saknar fertilitet, precis som ren tribalism saknar individuellt, moraliskt ansvar för det egna tänkandet. Se Pappans blogg om förälsdraskapandet för en närmare analys.

  Pappan

  • Nima Dervish
  • oktober 11th, 2013
 1. november 25th, 2010
  Trackback from : Boken « Nordic Dervish
 2. mars 17th, 2022
  Trackback from : homevestors tulsa
 3. mars 19th, 2022
  Trackback from : Taxi Roma
 4. mars 19th, 2022
 5. mars 31st, 2022
  Trackback from : Construction security
 6. mars 31st, 2022
  Trackback from : used truck dealers winnipeg
 7. april 5th, 2022
  Trackback from : cz 612 field
 8. april 5th, 2022
  Trackback from : Springfield Official Website
 9. april 6th, 2022
  Trackback from : Bulgarian makarov
 10. april 7th, 2022
 11. april 8th, 2022
 12. april 14th, 2022
  Trackback from : buy vitual credit card
 13. april 17th, 2022
  Trackback from : more info here
 14. maj 3rd, 2022
 15. maj 9th, 2022
  Trackback from : Buy magic truffle mushrooms
 16. maj 10th, 2022
 17. maj 11th, 2022
  Trackback from : 포커에이스
 18. maj 17th, 2022
  Trackback from : achat garmin fenix 6
 19. maj 25th, 2022
  Trackback from : track 1 and 2 dumps
 20. maj 31st, 2022
 21. juni 2nd, 2022
  Trackback from : google ads
 22. juni 11th, 2022
  Trackback from : Colt Pistols For Sale
 23. juni 17th, 2022
 24. juni 26th, 2022
  Trackback from : spbo
 25. juni 27th, 2022
  Trackback from : nova88
 26. juli 4th, 2022
 27. juli 7th, 2022
  Trackback from : buy youtube comments custom
 28. juli 15th, 2022
  Trackback from : sbo
 29. juli 18th, 2022
  Trackback from : youtube likes
 30. juli 31st, 2022
  Trackback from : similar porn
 31. augusti 7th, 2022
 32. augusti 11th, 2022
  Trackback from : ClearDAO derivatives
 33. september 13th, 2022
  Trackback from : Glock Pistols for sale
 34. september 15th, 2022
  Trackback from : payless power lights
 35. september 16th, 2022
  Trackback from : ux/ui design
 36. september 18th, 2022
 37. september 19th, 2022
  Trackback from : 이천속눈썹펌
 38. september 21st, 2022
  Trackback from : Đầu tư Baccarat
 39. september 23rd, 2022
  Trackback from : fn 509 compact tactical
 40. september 23rd, 2022
 41. september 23rd, 2022
  Trackback from : penis envy mushrooms dried
 42. september 23rd, 2022
  Trackback from : fn ar15
 43. september 24th, 2022
  Trackback from : psg bortatröja
 44. september 25th, 2022
  Trackback from : Text inmate
 45. september 25th, 2022
  Trackback from : maglia italia portiere
 46. september 26th, 2022
  Trackback from : fresh cvv
 47. september 26th, 2022