Om mordet i Amsterdam

”Jag hörde Theo van Gogh be för sitt liv. `Skjut inte! Skjut inte!´ ropade han. Jag såg honom falla omkull på cykelbanan. Mördaren var helt lugn. Det var verkligen chockerande att se. Hur kan man mörda en människa så kallblodigt, på öppen gata?”

Händelsen ägde rum i juli 2005 och finns beskriven i Mordet i Amsterdam, en bok som kom ut i Holland året därpå. Författaren Ian Buruma var som alla andra förskräckt över mordets nästan rituella karaktär (mördaren sköt flera gånger, skar sen halsen av offret med en stor machete, borrade sedan in den djupt i bröstet på den avlidne, skrev något på en papperslapp, vek lappen prydligt och stack fast den på kroppen med en annan kniv).

Buruma beslutade sig för att skriva en bok om mordet och de händelser som ledde fram till det. Ta pulsen på stämningarna i landet kring fenomenet islam. För mördaren, Mohammed Bouyeri, var muslim. Och rädslan för islam hade länge varit ett ständigt pågående ämne i debatten i Holland. Fördomar och provokationer frodades – och en av de kanske mest spektakulära provokatörerna av dem alla var just Theo van Gogh, en filmregissör som gjort en uppmärksammad film baserad på ett manus av islamkritikern Ayaan Hirsi Ali innan han mördades.

Liksom i Sverige fick Holland uppleva det avvisade handslaget. En ortodox imam vägrade vid ett möte med den kvinnliga integrationsministern skaka hand med henne. Han sa sig hysa respekt för henne, men hans religion förbjöd honom att ha fysisk kontakt med andra kvinnor.  Bilden på den skäggige imamen och ministern ansikte mot ansikte blev förstasidesnyhet och så småningom huvudsymbolen för mångkulturalismens kollaps och slutet på drömmen om tolerans i Europas mest progressiva land.

Mordet utlöste en högröstad samhällsdebatt. Somliga menade att skulden låg hos den generation av arroganta socialdemokrater som inte hade sett ”det mångkulturella dramat” ta form och avfärdat sina kritiker som rasister. En iransk universitetslärare menade att en liberal demokrati  inte kan överleva när en del av befolkningen menar att Guds lagar står över människans. Frukterna av den europeiska upplysningen måste försvaras, med våld om så krävs. Det var ett uttalande som tvingade honom att ha livvakt.

En islamolog menade att islam blivit en europeisk religion helt enkelt för att de kristna kyrkorna i allt större utsträckning har förvandlats till turistattraktioner, bostadshus, teatrar och nöjesetablissemang. Den kontroversielle homosexuelle missnöjespolitikern Pim Fortuyn var starkt kritisk till islam.  Han sa i en intervju ”jag hatar inte islam. Jag tycker det är en bakåtsträvande kultur. Jag har rest i många delar av världen. Överallt där islam råder är det helt enkelt förfärligt. All denna dubbelmoral. Jag har ingen lust att gå igenom kvinnornas och de homosexuellas frigörelse en gång till”.

Känslan många hade var att man i Europa med stor möda lyckats vränga av sig sin egen religions restriktioner. Och så kom de här människorna och förde in religionen i samhället igen.

Ayaan Hirsi Ali, tidigare djupt troende muslim,  gjorde sig tidigt bemärkt som den kanske hårdaste kritikern av islam. Hon talade om de intellektuellas svek: ”de västerländska kulturrelativisterna menar att om du är kritisk mot islam är du rasist eller islamofob. Eller: `det är en del av deras kultur, så det får man inte ta ifrån dem´. På det här sättet kommer buren aldrig att slås sönder. Västerlänningar som lever på att dela ut bidrag eller bistånd, eller på att representera minoriteters intressen, har slutit en satanisk pakt med muslimer som har intresse av att bevara buren.”

”Vad den muslimska kulturen behöver”, skrev Hirsi Ali, ”är böcker, tv-serier, dikter och sånger som visar vad som är vad och driver med de religiösa reglerna.” Vad som behövdes, enligt henne, var en film som Life of Brian, den brittiska komedin om Jesus. Det som behövdes var en film om profeten Muhammed regisserad av en arabisk Theo van Gogh.

”Det var tron som drev mig”, sa mördaren Mohammed Bouyeri på rättegången. ”Och jag är säker på om det hade varit min egen pappa, eller min lillebror, skulle jag ha gjort samma sak.” Han försäkrade domstolen att ”om jag någonsin skulle släppas skulle jag göra exakt samma sak, exakt samma sak”. Till poliserna som hade gripit honom sa han att han hade skjutit mot dem ”i avsikt att döda, och att bli dödad”.

Domaren hade inget val. Det var bara att döma Mohammed Bouyeri till livstids fängelse.

W3Counter

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. Ja, detta är skrämmande och svårt att ta in. Ayaan Hirsi Ali är svår att avfärda som ”islamofob” och liknande närmast magiska invektiv som skrämmer tillbaka den mest vildsinte svenne i den konformiskiska fålla vars majoritetspolitik just nu är i färd med att, inför öppen ridå, avveckla den västerländska civilisationens bidrag till mänskligheten.

  Kommer inte historien att döma oss som ingenting gjorde?

  Kommer inte våra barnbarn och deras barn att ha frågor?

  Reinfeldt tillstod i vintras att ingen kan vinna över Åkesson i en debatt ”om han inte kommer in berusad eller börjar slåss” (se t ex http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3182&artikel=3479663 ). Och nyligen i Finland att deras immigrationspolitik är ansvarsfull och föredömlig (http://twoinvandrare.blogspot.com/2010/07/reinfeldt-erkanner-att-sd-har-ratt.html).

  Poängen med demokrati är att varje människa skall rösta efter sin egen övertygelse om vad rätt är. Inte enfter chefens övertygelse, den äkta hälftens övertygelse eller majoriteten i den egna umgängeskretsen. Därför talar man av hävd inte om sina partisympatier i Sverige. Det är bra. Men ett civiliserat samtal om politiska principfrågor är inte bara bra, det är en förutsättning för den demokratiska processen. Därför är det glädjande att du vågar skriva om dessa ting. Tack!

  Ppn

  • curt jansson
  • juli 15th, 2010

  Beundransvärd att du ger dig ut att vada i det träsk dessa
  frågor blivit, jag fruktar att du, trots att jag känner dig väl som motsatsen från många samtal, kommer att få diverse negativa etiketter klistrat på din rygg, särskilt när du inte hör…..men jag instämmer helt.

 2. När man levt så länge som jag, kära Curt, bryr man sig inte om eventuellt tissel och tassel bakom ryggen. Åtminstone om man känner att man kan stå för det man står för. Jag är fortfarande chockad över hur den islamska kulturimperialismens anspråk stoppat igen munnen på de rättänkande. Och feministerna! Och jag vill meddela mina vänner detta. Och du hänger ju på! First we take Manhattan, then we take Berlin…

 3. Johannes, du talar helt enkelt klarspråk i orkanens öga av vad som idag tyvärr (troligen) har blivit en ”kulturernas krig” där alltför många kompromissar eller håller munnen av rädsla för att bli attackerade av fanatiska ”muslimer”. Fortsätt så!

 1. No trackbacks yet.