Politikerna tar inte oron för islam på allvar

Att schweizarna inte vill ha minareter chockar det politiska etablissemanget. Man kan ju undra hur de har kunnat vara så blinda för tecknen i skyn. Det är ju knappast tornen det är fel på, det är vad de signalerar som väljarna uppenbarligen reagerar mot. Och signalerna har ju varit massiva, inte bara i Schweiz.

Vi här hemma har ju hört om muslimska länder med dödsstraff för avfällingar, händer som huggs av på tjuvar, att otrogna kvinnor stenas. Vi glömmer aldrig världs-chocken elfte september, Muhammed-teckningarna, burkor och slöjor, pappor som dödar sina döttrar och män som motar bort flickor på väg till danslokalen. Och ständigt detta med att muslimer känner sig kränkta. ”Genom att åberopa en kränkt etnisk och religiös autenticitet kan man göra anspråk på kollektiva rättigheter” skriver Dilsa Demirbag-Sten i DN 24 september.

Vem hade hört om något sådant förut i det här landet? En religiös kultur som profilerar sig på detta sätt är inga småsaker, men så fort detta diskuteras skyndar sig politiker och muslimer att förneka problemen. Islam är en fredlig religion. Allt är egentligen i sin ordning. Sansade och omdömesgilla människor kanske kan tycka det, men många människor upplever säkert medvetet eller omedvetet obehag inför begreppet islam. För mycket elände är associerat med begreppet. Och det håller på att få politiska konsekvenser.

Men – politikerna låtsas som om det regnar. Är det inte underligt att man vare sig från politiskt eller muslimskt håll gör något för att räta ut alla frågetecknen? Vad är sant, vad är osant? Vad är verklighet och vad är förtal? Hur kan man säga att islam är världens fredligaste religion när den behandlar kvinnor som djur? Varför utkrävs inte ansvar i en kraftfull lagstiftning?

Det verkar saknas vilja från både politiskt och muslimskt håll att reda ut begreppen. Man verkar inte förstå att islamofobin är en konsekvens av den mängd problematiska fenomen som associeras med läran. Som om de inte existerar. Som om man tror att så mycket bad publicity inte har haft någon effekt alls.

Istället ser man på SD-anhängare som något katten släpat in på mattan. Som om det är något konstigt med att de är offer för fördomar, lösa rykten och inte inser att islam är något alldeles förträffligt. Som om de fått allt om bakfoten.

Istället angriper man SD och Jimmie Åkesson. Skjuter budbäraren.

I en naivitet som är häpnadsväckande tror man att man därmed löst problemet – och ger honom därmed den plats på den politiska arenan han så hett eftersträvat. Han kan nu fortsätta hetsa mot islam i den trygga förvissningen att hans parti är det enda som tar oron för islam på allvar.

För nu skäller hela etablissemanget på honom och man tävlar i att visa hur många fel han har i sin argumentation. Man anar att han ler i sitt högkvarter. Han kan nu inhösta sympatier från alla de som upplever islam som problematisk. Alla de som har en rad frågor kring ett för dem svårbegripligt samhällsfenomen. Som upplever sig svikna av sina partier i denna fråga.

Det politiska etablissemanget har ett tungt ansvar för att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen nästa höst.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • curt.jansson
  • november 30th, 2009

  Sorgligt sant, Johannes. Vi själva bär ansvaret, då vi inte på något sätt ställt politiker och media till ansvars för försummade möjligheter i det förflutna. Jag fruktar att även du själv, den mest hårdnackade demokrat jag känner nu kommer att beskyllas för ljusskygga hållningar av folk som glömt konsten att läsa. Keep up the good work!!

 1. En fråga efter denna läsning:
  Kommer du själv att ge din röst till SD i valet?

  Pappan

 2. SD:s främlingsfientlighet omöjliggör en röst på dem. Jag välsignar invandringen och lider med de som far illa av den i många delar orättfärdiga invandringspolitiken. Men islamofobin handlar primärt inte om främlingsfientlighet. Den är ett uttryck för ett avståndstagande (och rädsla) inför islamistisk fundamentalism som jag tror de flesta känner. En oro för att religiösa extremister skall tillskansa sig manöverutrymme i landet. Att oroas över detta menar jag är en naturlig reaktion ända sedan Khomeini utdelade sin fatwa över Salman Rushdie. Detta chockade hela västvärlden, en chock som de senaste åren bara har förstärkts. Tyvärr har övriga partier inte haft kurage att signalera att de tar denna oron på allvar av rädsla för att uppfattas som främlingsfientliga. Denna feghet kommer att stå dem dyrt och driva många i famnen på SD som är de enda som står upp mot islamismen.

 3. Men är det inte så att invandrarfientligheten har ökat i proportion med invandringens ökning? För i så fall skulle väl en mer restriktiv invandringspolitik skapa ett invandrarvänligare klimat? Och då är väl SD snarast ett invandrarvänligt alternativ i svensk politik – kanske det enda!

  Islamofob är väl den som är så rädd för islamistiska repressalier att han vill motverka varje form av kritik mot islamiseringen av västeuropa.

  Jag inser att jag här har vänt på det gängse bruket av termerna ”invandrarvänlig” och ”islamofobi” men det är ärligt menat, inte retoriskt.

  • Christine
  • januari 15th, 2010

  Jag funderar över religion kontra religionens utövare. Och tolkning av, i detta fall, koranen. Jag kanske har missuppfattat Johannes när jag tror att du menar att islam är en icke-fredlig religion, att det är religionen som bär ansvaret för det elände som görs i dess namn?

 4. Vad jag menar är att begreppet islam är så mångtydigt att vi har fullt sjå att reda ut begreppen.Jag har inte läst koranen och kan därför inte bedöma om den är fredlig eller icke. Men vad jag vet och ser varje dag är de förskräckligheter som görs i dess namn. I dagarna börjar en differentiering skönjas mellan begrepp som muslimer och islamister, där de senare tydligen är orsak till de problem vi upplever. Men sen återstår ju hederskulturen och slöj-provokationerna. Själv kanske jag nu långsamt börjar kunna orientera mig i komplikationerna. Men jag är övertygad om att många människor fortfarande får obehagliga associationer inför begreppet islam.Jag tycker inte det är konstigt. Och det kommer att få politiska konsekvenser.

 5. Den riksbekante debattören, poeten mm Jonas Mohammed Omar, som gick från svensk snällmuslim till all out radikal islamist över en natt menar att distinktionen islam – islamism är en schimär. Att alla muslimer döljer sin egentliga åsikt om nödvändigheten av islamsk hegemoni osv. Läst honom?

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Edibles
 3. mars 19th, 2022
 4. mars 19th, 2022
  Trackback from : Ammunation
 5. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Extracts
 6. april 8th, 2022
 7. april 20th, 2022
 8. april 21st, 2022
  Trackback from : dumps with pin shop 2021
 9. april 25th, 2022
 10. april 29th, 2022
  Trackback from : real uniccv 2022
 11. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 늑대닷컴
 12. maj 21st, 2022
  Trackback from : UFA7979
 13. maj 23rd, 2022
 14. maj 23rd, 2022
  Trackback from : 娛樂城賺錢
 15. maj 26th, 2022
  Trackback from : remedial massage noosa
 16. maj 27th, 2022
  Trackback from : Bergara HMR for sale
 17. maj 27th, 2022
 18. juni 5th, 2022
 19. juni 6th, 2022
  Trackback from : Ruger Revolvers For Sale
 20. juni 6th, 2022
 21. juni 8th, 2022
 22. juni 9th, 2022
  Trackback from : https://krajowy.biz/
 23. juni 22nd, 2022
  Trackback from : high paying jobs near me
 24. juni 26th, 2022
 25. juli 4th, 2022
 26. juli 12th, 2022
  Trackback from : buy track 101 + pin
 27. juli 20th, 2022
  Trackback from : this link
 28. juli 24th, 2022
  Trackback from : cheap shop cvv
 29. augusti 1st, 2022
  Trackback from : sbo
 30. augusti 3rd, 2022
  Trackback from : Buy Taurus Firearms Online
 31. augusti 5th, 2022
 32. augusti 5th, 2022
  Trackback from : 누누티비
 33. augusti 13th, 2022
  Trackback from : Remington 870 For Sale
 34. september 25th, 2022
  Trackback from : frankrike tröja
 35. maj 6th, 2023
  Trackback from : bit.ly
 36. maj 30th, 2023
  Trackback from : https://rebrand.ly/3a55b3
 37. maj 30th, 2023
  Trackback from : rebrand.ly
 38. maj 30th, 2023
  Trackback from : https://tinyurl.com