Slöjan signalerar kvinnoförtryck

Det talas om att Belgien och Frankrike ska lagstifta om att förbjuda burka (och Belgien även niqab).  Kommentarerna i media är kritiska till detta, med mer politiskt korrekta än tungt vägande skäl. Man menar att det blir svårt att lagföra de beslöjade och att avgöra hur stor springan på niqaben ska vara (!), och att ett förbud skulle innebära brott mot demokratiska rättigheter och religionsfrihet, att det bara handlar om ett par hundra i Belgien och att det därför är inte är ett stort samhällsproblem.

Det beror på hur man definierar samhällsproblem. För täckta kvinnoansikten väcker starka känslor. Jag kan se främst fyra invändningar emot dessa klädespersedlar.

 1. De är ett väldigt påtagligt uttryck för kvinnoförtryck som väcker obehag hos många. Visserligen finns kvinnor som själva valt att bära slöjan – men det vet inte betraktaren. Och någon mer påtaglig symbol för diskriminering av kvinnan finns knappast.
 2. En slöjbärande kvinna är maskerad, vilket ger ett hotfullt intryck. Maskering på offentlig plats används av kriminella. Stenkastande anarkister är t ex maskerade. Det är obehagligt när en maskerad iakttar dig och man inte kan möta en människa ansikte mot ansikte.
 3. Med slöjan tvingar bäraren på omgivningen vetskapen att här går en muslim.  Även sikher med sina turbaner och ortodoxa judar med sina hattar och skruvlockar signalerar religiös särart, men dessa implicerar inte samtidigt patriarkalt kvinnoförakt. Slöjans spektakulära intryck skapar ett främlingsskap som dramatiskt försvårar muslimsk integration.
 4. Det täckta ansiktet är en påminnelse om en svunnen tids brutalt patriarkala synsätt. Länge har den västerländska kvinnan kämpat för likställdhet. För många upplevs därför slöjan som något av ett hån. Att ett sådant synsätt manifesteras i ett modernt Europa väcker därför stark motvilja. Man kan inte acceptera det synsättet och vill därför avvisa det.

Att Belgien och Frankrike står i begrepp att lagstifta mot dessa starkt vädeladdade ansiktsmaskeringar är knappast politiskt korrekt – men fullt förståeligt. Förbudet är inte riktat mot islam. Lagstiftning måste   uppfattas som ett ställningstagande mot den degradering av kvinnan burkan/niqaben alltid varit. Ett ställningstagande mot könsapartheid.

De politiskt korrekta menar att denna lagstiftning ingriper i religionsfriheten och att den stigmatiserar islam. I själva verket kommer lagen att bidra till en nödvändig avdramatisering av uppfattningen om islam som en västfientlig religion.

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • AK
  • april 25th, 2010

  Kommer att tänka på Lena Andersson häromdan i DN:

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/har-men-inte-dar-1.1075531

  Och på Ouis i Axess, som Andersson citerar:

  http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=574

  Ouis är intressantast. Hon har varit slöjbärande feminist men har idag ändrat ståndpunkt och betecknar sin egen forna sort halalhippies.

 1. Jag är mest förvånad/upprörd över feministerna dånande tystnad. Vilket hyckleri! Inte ett ord om slöjkvinnornas slaveri. Feministerna visar att de inte är seriösa.

  • AK
  • april 26th, 2010

  Ideologisk lojalitetskonflikt. Säkringarna går. Allt slocknar. Retoriken går på autopilot. Och SD vinner på walkover – de har flest invandrare på sina valsedlar i Södertälje!

  • AK
  • april 28th, 2010

  Jag tror iofs inte alls att alla inburkhade kvinnor i polygama äktenskap upplever sig som förtryckta eller ens förfördelade. Många muslimska kvinnor kan alldeles säkert leva så med full värdighet och klass. Men inte i västvärlden och inte i norden. Det får man nog bara acceptera.

  Däremot tror jag det är oklokt att gruppera sig kring ett missnöje. Missnöjda människor VILL ofta vara missnöjda. Är det inte det ena så är det det andra. Och så fort det blir harmoni så börjar de kivas inbördes. Vi minns vänstersekterna på 1970-talet — de hatade och bekämpade varandra, inte sina gemensamma fiender.

  Ett politiskt parti måste drivas av en POSITIV vision.

 2. Vet du någon sådan?

 1. juli 12th, 2014
 2. augusti 26th, 2015
 3. mars 19th, 2022
 4. mars 19th, 2022
  Trackback from : iluminati
 5. mars 19th, 2022
  Trackback from : Rifles
 6. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Magic Mushrooms For Sale
 7. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Where to buy guns Online
 8. mars 23rd, 2022
  Trackback from : ux design certification
 9. mars 23rd, 2022
  Trackback from : rent scooter in honolulu
 10. mars 25th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 11. april 22nd, 2022
  Trackback from : 線上百家樂
 12. april 23rd, 2022
  Trackback from : cvv checker
 13. april 25th, 2022
  Trackback from : nova88
 14. april 25th, 2022
 15. april 27th, 2022
  Trackback from : therapist bergen county nj
 16. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 툰코
 17. maj 5th, 2022
  Trackback from : stone display book
 18. maj 18th, 2022
  Trackback from : sbo
 19. maj 23rd, 2022
  Trackback from : buy dumps cc online
 20. maj 26th, 2022
  Trackback from : RMFNAMERICAGUNS.COM
 21. maj 27th, 2022
  Trackback from : Official Gun Website
 22. juni 25th, 2022
  Trackback from : nova88
 23. juni 30th, 2022
 24. juli 1st, 2022
  Trackback from : watch hours youtube