Den antroposofiska myshörnan i maya

Järna har sedan decennier kommit att bli ohjälpligt associerat med antroposoferna. Och det har haft sina konsekvenser. På 70-talet gick rykten om att antroposoferna klädde sig konstigt – företrädesvis i ylle. Och deras världsåskådning uppfattades som främmande för denna medelsvenska småstadsmentalitet. Det sas bland annat att man höll kor på Norrtuna, ett hyreshusområde i trakten, att antroposoferna skulle ”ta över Järna” och att många av dem var socialbidragstagare.

Idag är antroposofernas rykte betydligt bättre. Många i lokalbefolkningen arbetar i antroposofiska verksamheter – som man vid det här laget förstår inbringar många skattekronor till kommunen. Den lilla orten har trätt ut ur anonymiteten och blivit riksbekant och de berömda artisterna som uppträder på kulturhuset ger glans åt kommunen.

Men kanske var det speciellt en händelse som vände avogheten mot antroposoferna, nämligen då Hare Krishna etablerade sig på Almvik i närheten. Plötsligt var deras sariklädda företrädare ett vanligt inslag utanför ICA på Storgatan – med snaggade huvuden med hårslinga där bak, sjungande och trummande och säljande små saker. Och lokalbefolkningen glodde. Här var ett gäng som kändes ännu konstigare än antroposoferna. Snacka om annorlunda kläder! Och de ramsor och annat i avsikt att värva själar – antroposoferna missionerade åtminstone inte.

Från antroposofisk sida var analysen klar. Dessa människor levde helt i enlighet med den indiska kulturepoken, som var världens medelpunkt för väldigt länge sedan. Respekt för den – men att verka i enlighet med den idag? Knappast intressant för en antroposof i alla fall, även om ett visst släktskap i anden förelåg. Däremot fanns ett visst intresse från Hare Krishnas sida gentemot den antroposofiska kolonin i Ytterjärna. Man ville ha – och fick – instruktioner i hur man kunde odla biodynamiskt och man samtalade gärna med antroposofer kring andlighet i allmänhet.

Men det var ju skillnad i synsätt på väsentliga frontavsnitt. Detta blev särskilt tydligt då jag kom i samtal med en tongivande företrädare på besök i affären på Rudolf Steinerseminariet. Det kändes som det gick att vara uppriktig, så jag frågade varför de valt att uppträda så avvikande från svensk tradition – vad var tanken bakom? Och varför bröt man med sina föräldrar, släkt och vänner då man gick in i rörelsen?

Han menade att det var en pedagogisk idé att bryta med sitt förflutna – ett starkt ställningstagande inför sig själv och andra att man verkligen menade allvar med att börja ett nytt liv. För rörelsen var det också viktigt att tillföras ett så kompromisslöst engagemang.

Detta var klara papper. Men som antroposof med en stark intention att medverka i samhället genom institutioner inom skola vård och omsorg framstod Hare Krishnas hållning som utpräglat anti establishment. Genom att uppträda som en relik från tusentals år tillbaka i kläder, uppträdande och religiös tradition visar ni ju att ni inte bryr er ett dugg om den svenska folksjälen, sa jag. Man kunde till och med uppfatta det som att ni i er framtoning är ointresserade, ja till och med föraktar den.

Han noterade att jag hade en poäng där. Det hade han inte tänkt på. Men då skulle jag vilja kontra med något vi många gånger frågat oss, sa han: Varför skapar antroposoferna en myshörna i maya? (Maya är ett gammalt indiskt begrepp för föreställningen om den synliga verkligheten som den stora illusionen som skymmer den verkliga världen, d v s den andliga världen. Föreställningen om maya delades även av Steiner.)

Jag blev svarslös. Varför lägger vi antroposofer så stor vikt vid skönhet genom att bygga vackra hus, göra mys-pys i waldorflekskolor, idka eurytmi, konst och liknande? Allt är ju ändå en illusion. Detta funderade jag länge över.

Senare blev det alltmer tydligt. Hare Krishna godkänner inte jordtillvaron – den är ett misstag och uppgiften är att inse detta och göra allt för att återvända till den andliga världen. Så ungefär formulerade företrädaren för Hare Krishna-folket det i vårt samtal. Det är då följdriktigt att man inte lägger någon möda att skapa kultur.

Antroposoferna ser inte jordelivet som ett misstag – utan som en nödvändig väg för världsutvecklingen.

Twingly BlogRank

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • Margareta Karlsson
  • april 17th, 2010

  Är inte hela iden med ylle mjuka material pedagogik biodynamisk odling musik rubbet.. att man ska inkarnera bättre till en annan dimension?

 1. Kanske man kan säga så, ja. Poängen är att jordelivet bejakas på alla sätt och vis. Sen hade Steiner en massa intressanta idéer om hur den fysiska tillvaron kunde gestaltas ur ett andligt helhetskoncept, som har visat sig fungera bra.

 2. (Nästan) Alltid positiv, Johannes …:-) Kanske missar det poängen lite att allt som baseras på antroposofin eller görs vid antroposofiskt relaterade verksamheter är till eller görs för att människan ska inkarnera bättre till en annan dimension, men snarare för att människan ska kunna leva fullt och kunna vara verksam som människa i den här dimensionen, på jorden.

  Frågan ”Varför skapar antroposoferna en myshörna i maya?” missar kanske också lite poängen. Myshörnor gör man för barn. Mänskliga sociala rum för man för vuxna. Och att beskriva biodynamisk odling, eller antroposofisk medicin för ”myshörnor” – om man ska inkludera det i vad din samtalspartner från Krishnarörelsen menade med ”myshörna” – är det kanske lite att ta i.

  Få biodynamiska jordbrukare, eller människor som arbetar med sjuka inom antroposofisk medicin eller med utvecklingsstörda inom läkepedagogiken upplever sannolikt i första hand sitt arbete som myshörnor.

 3. Visst har du rätt (nästan alltid :-)). Hare-killens löpsedelsformulering var VÄL ytlig. Men som sagt, drabbande. Vet inte om han ö h visste om den antroposofiska vård- och omsorgsbiten.

 1. april 15th, 2010
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Join the illuminati
 3. mars 26th, 2022
 4. april 5th, 2022
  Trackback from : azure devops consulting
 5. april 6th, 2022
  Trackback from : son heung-min tottenham
 6. april 20th, 2022
 7. april 21st, 2022
  Trackback from : buy fullz cc live
 8. april 29th, 2022
  Trackback from : uniccv cvv
 9. april 29th, 2022
  Trackback from : buy cvv for carding
 10. maj 4th, 2022
  Trackback from : good cc shop online
 11. maj 12th, 2022
  Trackback from : Winchester SXP Defender
 12. maj 17th, 2022
  Trackback from : 울프닷컴
 13. maj 20th, 2022
  Trackback from : baja sur real estate
 14. maj 21st, 2022
 15. maj 31st, 2022
  Trackback from : sbo
 16. juni 4th, 2022
  Trackback from : therapist nj
 17. juni 10th, 2022
  Trackback from : buy sig sauer gun
 18. juni 14th, 2022
 19. juni 17th, 2022
  Trackback from : WordPress Hosting
 20. juni 19th, 2022
  Trackback from : sbo
 21. juni 26th, 2022
 22. juni 27th, 2022
 23. juni 28th, 2022
  Trackback from : gpu서버임대
 24. juli 2nd, 2022
 25. juli 5th, 2022
 26. juli 12th, 2022
  Trackback from : SEO Company
 27. juli 15th, 2022
 28. juli 15th, 2022
  Trackback from : youtube to mp3
 29. juli 21st, 2022
  Trackback from : Genuine moon rock for sale
 30. juli 28th, 2022
  Trackback from : Buy Hornady AMMO Online
 31. juli 28th, 2022
 32. augusti 3rd, 2022
  Trackback from : SIGM400 TREAD COIL
 33. augusti 4th, 2022
  Trackback from : otc ed pills
 34. augusti 6th, 2022
  Trackback from : truck driving school