Detta är den nya Sverigebilden

♦ ♦ ♦ Detta är den nyvalda styrelsen för Hylte SSU-klubb i Halland, normalt bara en nyhet i lokalbladet men en jättegrej i rikspressen där bilden väckt stort uppseende. Klubben har fått rasistiska påhopp i en sådan omfattning att man talar om en ”hatstorm”. Men också motreaktionerna som också varit starka, där till och med statsministern tagit avstånd.  

Reaktionerna är förståeliga eftersom ingenstans har landets nya situation illustrerats tydligare än på denna bild där en styrelse i en politisk förening i lilla Hyltebruk domineras av sex afrikanska män, en arab och en kvinna med ett albansktklingande namn – och bara en svenskfödd, Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland.

Man behöver inte vara rasist för att haja till när man ser bilden. Varför blir man överraskad? För att man inte trodde att det är så här det ser ut, och ens sverigebild skakas i grunden när man inser att det faktiskt är så. Detta är den nya verkligheten. Det handlar inte om de enskilda personerna i bilden, inte om nån sorts antipati eller rasism, det handlar om en situation man inte tidigare förstått och som visar på en i grunden förändrad nationell identitet. Så här ser det nya Sverige ut, och många känner inte igen sig.

Reaktionerna för och emot visar på sprickan i denna Sverigebild. Mot de som inte hunnit vänja sig står antirasiser och globalister, med en idealistiskt präglad fördomsfrihet som hindrar dem att förstå provokationen i denna bild. Och även om man kan förmoda att de flesta hajar till när man ser bilden skulle dessa människor aldrig erkänna det ens inför sig själva.

Varför blir vi så tagna på sängen av denna bild? Därför att landet förändrats så fort att vi inte hunnit med. För en som varit med på fyrtiotalet där en ”utlänning” var så ovanligt förekommande att det var samtalsämnet för dagen, till de följande decennierna av måttfull invandring där man i lugn och ro hann vänja sig, till de senaste årens plötsliga massinvasion är det ett långt steg.

Bilden har en underliggande symbolik som är mer påtaglig än de inblandade själva förstår (”att en sådan oskyldig bild kunde få så stor spridning. Det var knappt så att vi greppade vad som hände”). Den visar resultatet av en process det officiella etablissemanget inte låtsats om, kanske inte riktigt förstått, och i så fall förtigit. Under tiden har de som inte riktigt insett vad som försiggår relativiserat invandringen med hurtfriskt belärande att Sverige alltid varit ett invandrarland, att vi blir ”berikade” och att det inte kostar oss någonting och liknande. En hållning som retat gallfeber på de som mycket väl förstod vad som var i görningen.

Något svenskare än en SSU-klubb på vischan är svårt att föreställa sig. Hylte är en kommun i Hallands län där centralorten heter Hyltebruk. Folkmängden är strax över 11 000. Orten har tagit emot många nyanlända och majoriteten av de nyvalda styrelseledamöterna har därför utländsk bakgrund. I Facebookgruppen “SSU Hallands medlemsgrupp” är det en förkrossande majoritet icke-svenskar. SSU Hallands ombudsman heter Abdirahman Siyad och distriktsordföranden heter Aida Birinxhiku.

SSU Halland har nu tagit bort bilden från sin Facebooksida. Det är lätt att förstå, liksom att vi nu lite till mans får korrigera en Sverigebild som vid det här laget passerat bäst-före-datum.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Share                        

 

  • Matilda
  • juli 30th, 2018

  Johannes är nazist. Han vet bara inte om det själv. Hur kan man annars reagera på att ett politiskt ungdomsförbund har personer med utomeuropeiskt utseende som representanter med på bild.

 1. @Matilda

  Jag tror du menar rasist, för inget i min text kan ses som nazistiskt. Att vara slarvig med begreppen i dessa sammanhang är allvarligt, speciellt i dessa tider. Sen har jag inga synpunkter på att personerna på bilden har utomeuropeiskt ursprung, bara att den visar tydligare än annars var vi befinner oss. Fotot är avsett att visa en SSU-klubb på vischan, punkt. De inblandade inser inte den visuella sprängeffekten eftersom de uppfattar situationen som normal. Vilket den naturligtvis är, det är bara det att jag och många med mig inte insett detta förrän jag såg bilden. Hade bilden inte dominerats av östafrikaner utan européer hade ingen reagerat. Att erkänna detta är inte rasism. Känslointryck är inte rasistiska.

  • Matilda
  • augusti 4th, 2018

  Nazism är en lära sprungen ur rasism. Dessutom ser du dig tvungen att vara det..??, det är ju svensk politiks fel att du måste rösta på sd.
  Stackars dig.
  Tror man facism/ nazism är lösningen på samhällsproblem bör man gå tillbaka till skolbänken och läsa sin historia.
  Bilden säger i övrigt att fler med ett ickesvenskt ursprung vill engagera sig för samhället.
  Det kanske man kan bli glad över. Eller inte.

 2. @Matilda

  Mej är det inte synd om, det är Sverige. Bildens sprängkraft inses av alla utom de politiskt korrekta.

  • Matilda
  • augusti 6th, 2018

  Har du källor på att det är synd om Sverige? Jag har källor på att Sverige är ett på många sätt välmående land trots att du och dina gelikar säger annat. Ni ljuger utan att blinka. Ni smutsar ner.
  Sverige är ett fantastiskt land att leva i även om vi inte kan eller ska vara helt nöjda. Det finns mycket kvar att göra. Sd är de minst politiskt kompetenta och dom ska du rösta på ?

  • Matilda
  • augusti 6th, 2018

  Får man vara en bortskämd skitstövel?

  Vi lever i ett av världens mest humana länder. Förutsättningar som människor jorden runt bara kan drömma om tar vi för givet.

  I vårt land utgår makten från folket. Här kan vem som helst oavsett pengar eller blodsband bli statsminister. Just nu är det fosterhems-pojken Stefan som vunnit förtroendet att axla rollen.

  Korruptionen är minimal, vi ligger på plats sex i listan över länder med hög transparens och låg korruption. Jämför det med länder där du ständigt måste muta dig fram för att träffa en läkare eller fixa en hyresrätt.

  Vi har en offentlighets-princip som ger oss alla rätten att ta del av myndighetsbeslut och motiven bakom dem. Vi kan begära ut och granska e-post som statsministern skickat till sina departement. Försök göra så i Ryssland eller Kina.

  Våra medier står fria från makten. De granskar samhällets elitskikt och blir själva granskade av pressens opinionsnämnd. Därför ser vi inga makthavare som mutar sig till pimpade artiklar och inte heller journalister som avrättas för sin rapportering.

  Många internationella mätningar visar också att vi är världsbäst på så många områden:

  Vi toppar listor kring hållbarhet och jämställdhet. Vi har ett affärsklimat i världsklass och ses som Europas främsta innovationsland. Genom vår föräldraledighet och barnomsorg har vi gjort oss ett namn som världens bästa land för barn-familjer. Vi kryddar detta med en stabil tillväxt och relativt låg arbetslöshet. En jämförelse mellan EUs många medlemmar har också visat att vi är bäst i klassen på integration (jo, trots problemen läste du rätt)

  När man samlar den här bilden inser man hur långt vi kommit tillsammans. Detta lilla glesbefolkade land som för bara 100 år sedan var ett fattigt bondesamhälle fungerar idag som förebild och inspiration för andra länder. Genom tillit, samverkan, kreativitet och invandring har vi byggt vår framgång. Och turen har varit på vår sida då vi slapp undan två världskrig.

  Men det är lätt att bli hemmablind, att börja ta sin bekväma vardag för givet. På 60-talet myntade Tage Erlander idén om ”de stigande förväntningarnas missnöje”. Idén gick ut på att ju bättre människor får det desto bättre vill alla ha det och aldrig kan staten, politiken eller makthavarna göra nog.

  Jag tänker på det när jag läser alla de dystopier som SD, Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige postar i dessa dagar. Sverige sjunker mot botten, politikerna är hycklare, media skapar ”fake news”, det mångkulturella experimentet havererar, det skjuts och mördas på öppen gata, islam tar över, kriminella gäng härskar…Och precis allt är ”invandrarnas, batikhäxornas och bögkramarnas fel”.

  Det är då jag önskar att jag hade en gigantisk megafon. Jag skulle vilja ställa mig upp och skrika rakt ut över städer och slätter:

  ”Nu får det bannemej vara nog. Har ni ingen utblick över huvudtaget? Ser ni inte att ni drog världens största vinstlott när ni föddes in i detta land? Visst har vi stora problem men de löser vi inte genom att smutskasta varandra, skapa misstro och frysa ut grupper av människor. De löser vi genom att visa tillit, samverka och vara kreativa, precis som generationerna före oss.”

  Men jag har inte den där megafonen, jag har bara ett ynka Instakonto och allt jag vill få sagt är att i mitt Sverige är det inte ok att vara en bortskämd skitstövel. Varken du eller jag har råd med sådana om det ska gå bra för Sverige.

 3. @Matilda

  Javisst är vi priviligierade att bo i Sverige, det är därför vi är så upprörda över att man tillåter massinvandring från utomeuropeiska länder, är släpphänta mot kaxiga företrädare för islam och moralpoliser i förorten, hedersbrott, invandrarkriminalitet, tramsiga genusideologier, brist på handlingskraft då det gäller integration där man istället för assimilering, vilket är det naturliga, fortfarande företräder multikulti trots att det idealet dödförklarats av flera statschefer, som därför försvårar assimileringen.

  Vi är upprörda över den utbredda antinationalismen där Sverige förminskas som nation, det fina land du besjunger så vackert, det misstänkliggör man till förmån för ”globalismen” som bara är ett annat namn för antinationalism. När en samlad politikerkår med massmedia i släptåg försvarar en massinvandring vi aldrig sett tidigare, hånar de som kritiserar och sen häpet blir tvingade att stoppa den värsta strömmen. Ja det är hyckleri if I ever saw one. Ser du inte det? Tycker du att allt sköts som det ska i ditt fina land?

  Jag tycker inte det, jag tycker mycket är väldigt illa skött. Därför är det min rätt och skyldighet att lufta min vrede över de som är ansvariga. Både du och jag tycker att Sverige är ett fint land och vi är tacksamma över att ha fötts här. Menar du att jag därför inte ska kritisera de tendenser till att förstöra det som ständigt pågår? Tycker du att jag ska vara tyst? Antingen är du blind för problemen eller också är du en av alla de hycklare som förväxlar konstruktiv kritik med smutskastning.

 1. mars 19th, 2022
  Trackback from : Edibles
 2. mars 22nd, 2022
 3. mars 23rd, 2022
 4. mars 26th, 2022
 5. mars 30th, 2022
  Trackback from : free valuation house
 6. mars 31st, 2022
  Trackback from : forex merchant account
 7. april 9th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 8. april 10th, 2022
  Trackback from : matrimoniale
 9. april 20th, 2022
  Trackback from : Magic mushrooms where to buy
 10. april 21st, 2022
  Trackback from : good cvv for cashout bitcoin
 11. maj 3rd, 2022
 12. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 온라인홀덤
 13. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 웹툰추천
 14. maj 4th, 2022
 15. maj 4th, 2022
  Trackback from : deep web links
 16. maj 17th, 2022
  Trackback from : 메이저사이트
 17. maj 17th, 2022
  Trackback from : 웹툰추천
 18. maj 18th, 2022
  Trackback from : FLOODCRM
 19. maj 23rd, 2022
  Trackback from : 百家樂技巧
 20. maj 24th, 2022
  Trackback from : 섹툰
 21. maj 26th, 2022
  Trackback from : Home Valueation
 22. juni 4th, 2022
  Trackback from : sbo
 23. juni 7th, 2022
  Trackback from : buy dumps cvv
 24. juni 14th, 2022
  Trackback from : visit best shop shop
 25. juli 1st, 2022
  Trackback from : Construction Site Security
 26. juli 2nd, 2022
 27. juli 4th, 2022