Exotiska kulturer är bättre än vår svenska, menar vänsterintellektuella

♦ ♦ ♦ Det svenska åsiktsmonopolet har den senaste tiden börjat ifrågasättas av flera namnkunniga personer. Det handlar om en kritisk granskning av synsätt och värderingsmönster som betraktats som odiskutabla i åratal. I och med omsvängningen hösten 2015 kunde man till exempel för första gången mer allmänt börja diskutera invandring och integration utan att bli svartmålad. Men även andra idémönster har nu börjat ifrågasättas som multikulti- och mångfalsbegreppen. Ann Heberlein har gjort en intervju med professorn Göran Adamsson på sin You tube-sida om just detta.

Ann Heberlein

Vänsterintellektuellas vurm för arbetarklassen är villkorad, menar Göran. Den ska rösta som man förväntar sig. Vänsterns idealisering är kopplad till föreställningar om vad arbetarklassen borde vara. Romantiseringen av denna folkgrupp upphör då den till exempel röstar på Trump, då betraktas den som white trash och blir utsatt för svidande förolämpningar från vänsterhåll. Arbetarklassen har svikit de vänsterintellektuellas idealisering av den.

Ann Heberlein, som själv har arbetarklassbakgrund, har aldrig idealiserat arbetarklassen. Då SD kom in i riksdagen skrev hon en artikel där hon framhöll att ”detta är arbetarklassens män som skiter i genusperspektiv, det är andra saker som intresserar dem”. Ingen tidning tog in artikeln, man får inte kritisera arbetarklassen, trots att hon hade faktaunderlag för sin text. I sitt samtal med Göran Adamsson konstaterar båda att stora delar av arbetarklassen har borgerliga värderingar och då är de inte längre användbara för de vänsterintellektuella.

Användbart är däremot multikulti. Vi har medkänsla för migranter från länder långtifrån som kommer från svåra omständigheter. Men de vänsterintellektuella går ett steg längre – deras kultur är bättre än vår, menar de. De idealiserar det okända, romantiserar det man inte har kunskap om. Det är en exotifiering som bygger på en längtan efter det som upplevs som autentiskt, äkta. För man upplever den egna gruppen, det vill säga Sverige, som mindre äkta, mindre genuin.

Göran Adamsson

Utländska kulturer blir därför en sorts maskot att rikta sin kravlösa välvillighet mot. I denna känsla ligger ett självhat där man piskar sig själv och de egna till raseri. Den egna klasstillhörigheten hånas, andra kulturer hyllas. Det är chict att dissa den egna kulturen på en middag med vänner, och man får medhåll då man säger något förklenande om den egna klassen. Det väcker inga invändningar eftersom det är politiskt korrekt.

Detta är uttryck för en sorts masochistisk nationalism, ett begrepp Göran Adamsson använt som titel på en bok som just kommit ut.

Multikulti är en hel industri, mångfaldskonsulenter är big business i USA. Vi ska ”medvetandegöras” och man förklarar icke-godkända åsikter som att man inte ”nått ut”, för om man gjort det hade folk haft ”rätt” åsikter. ”Vi får ta på oss det”, säger man beskäftigt, som om man sitter inne med den enda sanna hållningen. Men det är i själva verket en totalitär inställning.

Mångfaldsbegreppet är det som gäller i Sverige, alla sjunger dess lov, ingen diskuterar eller problematiserar det. Man förutsätter att det är en självklarhet, men frågar man folk vad det är, vet de inte. Vi får aldrig argument varför mångkultur och mångfald är bra, menar Göran. Mona Sahlin var en förgrundsgestalt i denna socialdemokratiska hållning där man talar om dessa begrepp i en positiv anda, aldrig ifrågasättande.

Det har varit en politiskt användbar klyscha som inte mött motstånd någonstans.

Denna text är ett sammandrag av intervjun som kan ses här.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
  • Sara
  • juli 24th, 2017

  Jag måste säga att jag är rätt kluven till svenska invandrarfrågor och med egna erfarenheter i bagaget tycker jag att mycket stämmer men mycket bygger också på illussioner och rena missförstånd.
   Det är ju inte så att muslimska kvinnor blir förtryckta av sina män. Männen älskar dem högt och bryr sig om dem mycket, bara på ett helt annat sätt än vi i Sverige är vana vid. De har nedärvda mönster som de lever i precis som vi, de är bara annorlunda och ja de bygger på mäns och kvinnors olika roller i världen.
   Detta kan naturligtvis avfärdas som skitsnack och dumhet, men man kan också se på det annorlunda om man vill. För vad är rätt? Och vad är vi kvinnor biologiskt och psykologiskt kapabla att genomleva i dagens värld? Vi har så höga krav på oss att vi knappt håller ihop ibland.
   Den andliga världen vill hela tiden visa på något sa vår kloke RS. Ja vad är det den vill visa på då den sätter ett gäng folk som lever efter helt andra former än våra, är då naturligt frågan. Hur blev det så här? Hur blev vårt västerland invarderat av slöjbeklädda och analfabeter, folk som lever mycket enklare än vi gjort på länge, och vad ska det egentligen visa på?
   Allt som sker omkring oss visar på något om oss själva och livet och världen vi lever i. Vi kan använda det på ett konstruktivt sätt och lära oss, skapa något av det, eller stå utanför och betrakta, vara arga eller gnälla. Och detta är mycket viktigt! För om alla interagerar nu, kommer Sverige att bli så mycket bättre än om vi bara gnäller.
   Och vi får ändå inte i sorgen över hur det går för Södertälje, glömma att där finns så många som  tar det de erbjuds och är med och bidrar på ett bra sätt i vårt land, accepterar miljonprogrammen, kör sin buss med 20000 före skatt, håller sig friska och ler och är oändligt snälla med sina fruar varje dag. Och gör ingen orolig. Vi måste ta vara på dem och vara rädda om dem. Och solskenshistorierna är många. I mörkret finns ljus. Med kärlek bör vi se våra medmänniskor. Bekymrat bör vi kanske se hur det går för endel av dem och konstatera att där hade behövts en annan kreativitet och klokhet för att rädda deras värdighet. Men vi får inte tappa modet, eller hoppet. Och ja vi måste ha en kommunikation i alla riktningar. Främst med de som kommit hit.

 1. @Sara

  Steiner talar om tillbakahållna höga väsen som därför stannar i sin utveckling för att senare komma in i utvecklingen med vad det nu kan innebära. Lite så ser jag på dessa primitiva kulturer som kommer in i Sverige idag, vars stadier vi för längesedan utvecklats ifrån. De är bestörta över vår gudlöshet och vi är skakade av deras kvinnosyn och absurda bokstravstroende. Själv är jag störd av deras okunniga uppfattningar om oss som leder dem till felaktiga slutsatser. Men kanske mest av allt våra politiker som är så handfallna. Svaret på problemet är att stifta lagar som tydligt visar våra grundläggande synsätt. Nu finns inget sånt, bara ett för dem förvirrande svenskt självhat. Men det är klart, detta tar tid.

  • Sara
  • november 24th, 2017

  De flesta , ”massan” bryr sig bara om sin lilla värld som består
  I att jobba, äta, sova, avla barn etc, både i Sverige och andra kulturer
  Att ha förmåga till självhat är få förunnat.
  De flesta i Sverige som röstar på SD är själva
  Oreflekterade och de ser kriminalitet, folk som
  Bråkar på bussar, muslimer som för oväsen,
  män som tar sig rättigheter och bidragstagare som köper
  dyra iPhones för ”skattepengar”.
  Och dessa våra flyktingar och invandrare vill bara överleva.
  Och ha ett liv. De flesta vill göra rätt för sig men en del ljuger som bara den för att
  de tror de måste. Allt är egentligen rätt simpelt.
  Men folk har föreställningar om det och dessa skapar problem.
  Alla människor är egentligen rätt lika till en gräns, och kommer inte till
  något som sträcker sig längre än det. Inte heller svenskar.
  Det får man inte glömma!

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Florida Gun Trader
 3. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Henry Gun Shop
 4. mars 22nd, 2022
 5. mars 23rd, 2022
  Trackback from : rent a scooter in honolulu
 6. mars 26th, 2022
 7. april 9th, 2022
  Trackback from : Buy Firearms in USA
 8. april 14th, 2022
  Trackback from : legit track shop online
 9. april 20th, 2022
  Trackback from : la paz real estate
 10. april 23rd, 2022
  Trackback from : logs for sale
 11. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 카지노사이트
 12. maj 4th, 2022
  Trackback from : track + pin
 13. maj 7th, 2022
 14. maj 16th, 2022
  Trackback from : analytical laboratory setup
 15. maj 17th, 2022
 16. maj 27th, 2022
 17. juni 6th, 2022
 18. juni 9th, 2022
  Trackback from : Godrej Bettahalli
 19. juni 22nd, 2022
  Trackback from : buy marlin guns online
 20. juni 24th, 2022
  Trackback from : buy cvv fullz
 21. juni 24th, 2022
  Trackback from : cccam
 22. juli 4th, 2022
 23. september 16th, 2022
  Trackback from : barcelona tröja
 24. september 17th, 2022
  Trackback from : maglia rashford
 25. september 17th, 2022
  Trackback from : leeds drakt
 26. september 23rd, 2022
  Trackback from : nuove magliette napoli