Vill inte Gud att vi ska tänka för mycket?

Då jag gjorde repmånad var det en på luckan som var frälst. Spelade kontrabas i Norrköpings symfoniorkester. Han beklagade sig över att hans pingstförsamling inte tyckte om klassisk musik. Det skulle bara vara gitarr och sång, klassisk musik ansågs elitistisk.

Han förvånade mig med sin tro på reinkarnation. En pingstvän! Högre i tak än jag trodde. Han var trevlig så jag tänkte jag skulle testa en fråga jag länge tänkt ställa till en frireligiös. Nämligen var de som dör tar vägen fram till den yttersta domen. Var befinner de sig under denna troligtvis avsevärda tidsrymd. I himlen?

På yttersta dagen ska de uppväckas står det i skriften. Uppväckas från vad? Är de döda eller sover de? I vilket tillstånd befinner de sig i denna långa väntan? Bibelns utsago är ju minst sagt oklar, så ett svar från en pingstvän skulle ju vara intressant.

Frågan gjorde honom brydd. Men sa sedan ärligt att han inte visste. Guds vägar äro outgrundliga. Ja, det finns till och med mycket man inte borde tänka på, menade han. Vissa frågor ska nog inte ställas, man ska inte tänka för mycket. Då hamnar man i meningslöst grubbleri. Och det trodde han inte Gud hade avsett.

Jag blev nog lite förvånad av hans svar, mest över att Gud inte vill att man ska tänka för mycket.

För hur kan vi få tankeförmåga – en färdighet som är unik bland levande varelser på jorden – för att i vissa lägen inte förväntas använda den? Det ligger en uppgift dold i det faktum att människan är den enda art på jorden som fått tankeförmåga.

Att vi kan tänka innebär: Undersök tillvaron och lär känna dig själv – du har verktyget. Underlåtenhet att använda detta verktyg är att inte ha förstått avsikten med gåvan. Att därför avvisa den tankekultur som är präglad av vetenskapens krassa spårfinnande i materien är följaktligen ett missförstånd.

Det är nämligen helt i sin ordning: All according to plan. Vi befinner oss sedan några århundraden på en upptäcktsresa i materiens gåtfulla värld, något vi varken kunde eller fick göra tidigare då våra religiösa föreställningar hindrade oss. Det var den fria tanken som gav oss denna makalösa utveckling.

Att undersöka materien är rimligtvis själva avsikten med vår tidsepok. Om man ska tyda tecknen. Och naturligtvis blir vårt tänkande präglat av denna forskningsiver. Att de flesta därför har en materialistiskt färgad världsbild är en naturlig följd av detta. Inget man kan klandra folk för.

Att religiösa fundamentalister avråder från att tänka för mycket, är i sin ringaktning av Guds gåva rena hädelsen. Liksom att inte tänka självständigt över de religiösa dogmerna.

Men bristen på fritt tänkande måste också konstateras hos alla de som okritiskt köper tidsandans tankeschabloner rakt av. De flesta har subtila aningar och upplevelser av det hinsides som de förtränger för att det inte ingår i konceptet.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

  • Michel
  • mars 18th, 2012

  Den som vet med sig att sitt eget tänkande skapar onödigt lidande för sig själv och andra bör kanske överväga att sluta tänka och ägna sig åt någon annan sysselsättning som skapar något mer nyttigt för världen.

 1. mars 17th, 2022
  Trackback from : cabo san lucas real estate
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : iluminati
 3. mars 26th, 2022
  Trackback from : Jedi enclave mushroom planet
 4. april 1st, 2022
  Trackback from : used ram 1500 winnipeg
 5. april 3rd, 2022
 6. april 6th, 2022
  Trackback from : 에볼루션카지노
 7. april 13th, 2022
 8. april 23rd, 2022
  Trackback from : 토토사이트 추천
 9. april 27th, 2022
  Trackback from : gaming merchant account
 10. maj 9th, 2022
  Trackback from : DevOps service offerings
 11. maj 17th, 2022
 12. maj 21st, 2022
  Trackback from : UFA7979
 13. maj 25th, 2022
 14. maj 26th, 2022
  Trackback from : Home Valueation
 15. juni 5th, 2022
 16. juni 14th, 2022
  Trackback from : elvanse 30 mg
 17. juni 18th, 2022
  Trackback from : sbo
 18. juli 1st, 2022
 19. juli 2nd, 2022
 20. juli 4th, 2022