Då jag var naiv och trodde på en steinersk revolution

♦ ♦ ♦ När jag ser tillbaka på mitt liv slår det mig hur naiv jag varit. Det är nog vanligt, åldringen har ett mer pragmatiskt perspektiv än ungdomen med sin idealism och rusiga framtidsutopier. Naivitet kommer av brist på erfarenhet. Så man har en del att lära.

Mötet med antroposofin blev en häftig förälskelse. Tillvaron stod plötsligt i ett förklarat sken. Reinkarnationen, karmalagen, det platonska världsåret, kulturepokerna – allt hängde ihop! Waldorf och den biodynamiska odlingsmetoden, historiesynen och i början min fascination för Steiners samhällskoncept tregreningen.

I det polariserade samhällsklimatet i slutet på sextiotalet med amerikansk kapitalism kontra kommunistisk totalitarism framstod tregreningen som kolumbi ägg. Här var lösningen! En ny tid skulle randas – en vacker dag skulle vi alla vakna upp till ett tregrenat samhälle. Här gällde det att sprida de revolutionära idéerna! Antroposoferna var pionjärer.

Jag sökte mig därför till den nystartade tidskriften Balder, som då var ett organ för tregreningen i landet. Jag var övertygad om att vi skulle kunna öka upplagan ordentligt. Balder skulle bli tidningen alla pratade om. Vi var visserligen ett entusiastiskt gäng, och vi lyckades ge ut några nummer. Men mest satt vi och pratade. Dessutom var artiklarna vi lyckades producera krångliga och svårlästa. Så upplagan blev aldrig bli mer än några hundra. Efter något år insåg jag att det inte skulle bli någon steinersk revolution, så jag slutade.

Men det fanns ju andra orsaker till att jag flyttat till Järna. Till exempel min förhoppning att komma i kontakt med andevärlden. Det var ju många invigda som gick omkring på Järnaslätten, som jag trodde, så jag ville också bli invigd. Dessvärre somnade jag ständigt vid mina ambitiösa försök att meditera. Efter åratal av dåligt samvete för detta var jag tvungen inse att den antroposofiska skolningsvägen knappast var min grej. Så jag blev aldrig invigd (och knappast så många andra heller vad jag vet).

PärSen var det åren i närheten av den karismatiske Pär Ahlbom. Han var centralgestalten i Nibbleskolan, som senare bytte namn till Solvikskolan. Hans idéer om pedagogik, musik och antroposofi trollband mig. Trots att jag varken var lärare eller elev satt jag med på Nibblekollegiets möten bara för att få vara med i denna entusiastiska krets av beundrare.

Det var hur Pär talade som fascinerade, det var en värld omkring honom där man ville vara. Jag hade kunnat göra vad som helst för honom på den tiden. Detta visste han naturligtvis inte. Jag undrar om han över huvud taget hade en aning om vilket kraftfullt intryck han gjorde på människor. Idag ser jag att han hade sina fel som alla andra och att jag var naiv som vanligt. Men det var en underbar tid.

Den framtidsmodell Arne Klingborg skapade i Järna upplevde vi som var med som något fantastiskt. De förtjusande omgivningarna med de originella husen och de intressanta människorna, skapade en paradisisk atmosfär som var oöverträffad. Alla som kom utifrån bekräftade detta – dagliga studiebesök, politiker, media – alla ville uppleva Järnaundret. Då kändes allt naturligt och självklart, idag är paradiset avvecklat sedan länge. Många av oss var naiva nog att tro att det skulle vara för evigt.

De knappa lönerna på den tiden ägnade man inte en tanke, det kändes futtigt att tänka på pensionen när man var med om att skapa framtid. Man hade vad man behövde – mat för dagen och husrum. Men det gav naturligtvis usla pensionspoäng. Idag vet jag de som inte har råd att pensionera sig. Ändå tror jag de flesta inte ångrar sitt livsval. Visst var vi naiva på många sätt, men det var det värt.

Utan naivitet hade vi inte fått varit med om vårt livs största äventyr.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
 1. Thanks for posting when you have the opportunity Guess I will just book mark this site. info source site

 2. Excellent blog you have got here.. Its hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!! pitit manman mari tv live today

 1. oktober 23rd, 2022
  Trackback from : idnpoker
 2. oktober 24th, 2022
  Trackback from : situs pay4d
 3. oktober 24th, 2022
 4. oktober 25th, 2022
  Trackback from : pay4d
 5. oktober 25th, 2022
  Trackback from : gate of olympus
 6. oktober 25th, 2022
  Trackback from : Sell My House Fast
 7. oktober 25th, 2022
  Trackback from : strength Training
 8. oktober 26th, 2022
  Trackback from : agenslotGSA777
 9. oktober 28th, 2022
  Trackback from : 파워볼사이트 추천
 10. oktober 29th, 2022
  Trackback from : joker388
 11. oktober 29th, 2022
  Trackback from : rupiahqq
 12. november 3rd, 2022
  Trackback from : sarangsbobet
 13. november 4th, 2022
  Trackback from : gsa777
 14. november 6th, 2022
  Trackback from : vivo slot
 15. november 8th, 2022
  Trackback from : olympus slot
 16. november 10th, 2022
  Trackback from : waktunyadisini
 17. november 10th, 2022
  Trackback from : osg 777
 18. november 11th, 2022
  Trackback from : pragmaticplay
 19. november 12th, 2022
  Trackback from : sbobet
 20. november 13th, 2022
  Trackback from : about
 21. november 13th, 2022
  Trackback from : joker 123
 22. november 14th, 2022
 23. november 17th, 2022
  Trackback from : joker 388
 24. november 24th, 2022
  Trackback from : ロンジン 伊藤
 25. november 25th, 2022
  Trackback from : 먹튀검증
 26. november 30th, 2022
  Trackback from : eVisa Application
 27. november 30th, 2022
  Trackback from : fafa slot
 28. december 1st, 2022
  Trackback from : sga508
 29. december 1st, 2022
  Trackback from : agen gsa777
 30. december 3rd, 2022
  Trackback from : situs gsa777
 31. december 6th, 2022
  Trackback from : idnpoker88
 32. december 6th, 2022
  Trackback from : correct solar
 33. december 6th, 2022
  Trackback from : kawi777