PK – att acceptera vilka konstigheter som helst utan att låtsas att de är konstiga

♦ ♦ ♦ Den politiska korrektheten i Sverige är välkänd. Med förundran följer man utomlands hur den dominerande trenden i den svenska samhällsdebatten ängsligt anammas av kreti och pleti. Är det ett uttryck för osäkerhet och brist på självständigt tänkande? Synliggörs här vår folksjäls kollektiva karaktär? I vilket fall som helst, varför uttrycka egna åsikter när andra gör det så mycket bättre?

Jämlikhetsidealet är centralt. Och fördomsfriheten. Om detta är alla svenskar överens. Omdömesbildning kring detta sköter sig själv, så att säga. För oavsett hur en människa uppträder i klädedräkt och levnadssätt är h*n en av oss. Och vår fördomsfrihet gör att vi accepterar vilka som helst konstigheter utan att låtsas om att de är konstiga.

Detta leder inte sällan till egendomliga låtsaslekar swedish style. Som till exempel då jag la ut denna bild på Facebook med kommentaren ”Kulturskillnader. Två världar”, för att jag tyckte bilden på ett slående sätt sammanfattade en av vår tids stora förändringar, en illustration på ett problemkomplex som berör oss alla.

Och då vips, börjar den svenska låtsasleken med en ironisk kommentar. ”Det kan man lugnt säga. Att packningen får plats på bänken är ju superviktigt för vissa.”

Genom att låtsas att ryggsäcken är det intressanta, och avsiktligt missförstå bildens budskap, uppstår en komisk effekt. Helt klart. Fast avsikten är att ge mig bassning för min fokusering på de svartmaskerade figurerna där jag bryter mot första jämlikhetsbudet i ett land där alla ses som jämlikar. Så får man inte göra. Den groteska klädedräkten ska ignoreras och dess bärare ska uppfattas som vilka Andersson som helst. Man ska låtsas att de svarta särkarna är vanliga gångkläder.

Dessutom visar min rubrik ”Kulturskillnader, två världar” ett solklart vi-och-dom-tänkande som är ett mycket allvarligt brott mot PK-lagen. ”Dom” är ett fult ord, det finns bara ”vi”. Det har vi kommit överens om i det här landet för längesen.

Mitt lama förtydligande att det knappast är det gamla parets ryggsäck som är skrämmande, kan därför heller inte godkännas – och här når argumentationen absurda höjder: ”nej den är ju bara skrymmande – finns det något på den här bilden som är skrämmande är det herrskapets attityd”.

Ordleken skrämmande-skrymmande ger naturligtvis ytterligare debattpoäng. Jag känner att jag håller på att tappa greppet. Samtidigt är jag fascinerad av låtsaslekens brist på verklighetsförankring. För död och pina, låtsas inte om elefanten i rummet! Den heltäckande maskeringen ÄR OK! Liksom för övrigt allt som har att göra med islam!

Budskapet är tydligt: Låtsasleken är avsedd att visa solidaritet med en förtryckt grupp.

Och det är bara att inse – att argumentera mot detta exponerar bara min brist på solidaritet. Vad spelar det för roll om jag har ”rätt” när det samtidigt uppfattas som om jag sparkar på en som redan ligger? Javisst är det osakligt. Men med hjärtat på rätta stället – och det är det som räknas här.

Det finns ingenting att ångra i min rubriksättning. Den är ett sakligt konstaterande. I vilket som helst annat sammanhang skulle den vara okontroversiell. Man skulle nicka instämmande. Men nu är vi i Sverige med ett debattklimat svårt anfäktat av känslostyrda tankar på modet där sanningen är en sällsynt gäst.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
  • Viola Ollaiver
  • september 13th, 2016

  Så du menar att paret skulle sitta och stirra på kvinnorna i det här fallet för att de är så ”konstiga” Det bästa vore väl om de kunde konversera med dem förstås och ta ned ryggsäcken så båda kvinnorna fick plats på bänken… Vad man än tycker om kvinnornas klädsel vore det ju idiotiskt att stirra på dem som djur på cirkus…
  Man kan ju lika gärna tolka bilden som att paret ser bort för att de inte vill se de ”konstiga” kvinnorna… och breder ut sig för att de inte ska få plats…

  • Viola Ollaiver
  • september 13th, 2016

  Röstningen var inte avsiktlig.

 1. @Viola Ollaiver

  Som du ser av min text handlar den inte om vad jag förväntar mig att paret skall göra. Jag konstaterar bara att bilden visar två världar. Och förvånas över de svar jag får från en som låtsas att det inte är två världar. Det är denna reaktion som fascinerar mig. Och som säger mycket om mentalitetsklimatet i landet, vilket inkluderar din kommentar här ovan.

  • Viola Ollaiver
  • september 13th, 2016

  Vad menar du med två världar? De befinner sig på samma plats men representerar olika kulturer och livsstilar. Självklart…
  Men varför ska man tycka att det är konstigt? Så pass allmänbildade är vi väl i dagens läge så vi inte blir förvånade. Men jag önskar förstås ingen att behöva täcka sig på det där sättet som kvinnorna gör här…

 2. @Viola Ollaiver

  Det konstiga är ju uppenbart. Du kan kalla det främmande om du hellre föredrar det, eller diskriminerande, eller kvinnofientligt, eller ett uttryck för en förmedeltida patriarkal samhällsordning. Pick your choice. Jag kallar denna heltäckande maskering för grotesk för att den är det och den är inte mindre grotesk för att svenskar är så mesiga och konflikträdda att de inte ens vågar tänka att det är groteskt. Vi bara låtsas att det regnar, som om allt är i sin ordning, när vi borde protestera och riva upp himmel och jord för att denna förnedring inte ska fortgå.

  • Viola Ollaiver
  • september 13th, 2016

  Du kan ju inte riva av munderingen på folk mär du möter dem i samhället. Men såklart man kan diskutera sån heltäckande klädsel där även ansiktet döljs. Där finns det en logisk anledning att ifrågasätta men inte när det gäller sjalar. Men det är sant att vi accepterar för mycket – t.ex. antroposofiska skolor där man mörkar att det är religion det handlar om. Här mörkas i varje fall inte religionen…. 😉

 3. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 4. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Buying guns online In USA
 3. mars 23rd, 2022
  Trackback from : rent scooters in honolulu
 4. mars 25th, 2022
  Trackback from : Ammunition for sale online
 5. mars 31st, 2022
  Trackback from : bienes raices la paz
 6. april 5th, 2022
  Trackback from : vidublog
 7. april 8th, 2022
  Trackback from : roi loan giac ngu nguoi tre
 8. april 9th, 2022
 9. april 10th, 2022
 10. april 17th, 2022
  Trackback from : gaming merchant account
 11. april 30th, 2022
 12. maj 4th, 2022
  Trackback from : verified dumps seller
 13. maj 4th, 2022
  Trackback from : dark net diaries
 14. maj 6th, 2022
  Trackback from : valid cc shop
 15. maj 9th, 2022
  Trackback from : seocompanyinmelbourne.com.au
 16. maj 13th, 2022
 17. maj 27th, 2022
  Trackback from : nova88
 18. maj 31st, 2022
 19. juni 3rd, 2022
 20. juni 5th, 2022
 21. juni 8th, 2022
  Trackback from : Ruger firearms FOR SALE
 22. juni 11th, 2022
  Trackback from : Colt Official Website
 23. juni 12th, 2022
  Trackback from : PK
 24. juni 17th, 2022
  Trackback from : buy oxycodone online,
 25. juni 20th, 2022
  Trackback from : ถาดกระดาษ
 26. juni 25th, 2022
  Trackback from : sbo
 27. juli 1st, 2022
  Trackback from : Buy Steroids Online
 28. juli 2nd, 2022
 29. juli 5th, 2022
 30. juli 19th, 2022
  Trackback from : เพิ่มขนาด
 31. juli 21st, 2022
  Trackback from : Mossberg Shotguns For Sale
 32. juli 24th, 2022
  Trackback from : dumps with pin 101 shop
 33. juli 25th, 2022
 34. juli 30th, 2022
  Trackback from : todos santos real estate
 35. augusti 1st, 2022
  Trackback from : warehouse jobs
 36. augusti 2nd, 2022
  Trackback from : mac games download
 37. augusti 6th, 2022
  Trackback from : Watch Ek Villain Returns
 38. augusti 11th, 2022
  Trackback from : ClearDAO ecosystem