Dalai Lamas mäktiga moral

Som tonåring gjorde Lobsang Rampas Det tredje ögat ett starkt intryck på mig. Boken beskrev en tibetansk munks dagliga liv. Han var invigd och kunde göra astralresor. Han visste därför allt om världshändelserna trots att han aldrig satte sin fot utanför klostret.

Den djupt religiösa tibetanska kulturen har alltid imponerat på västvärlden. Det är den totala hängivelsen inför livets immateriella värden och livsvisdomen som kommer ur ett totalt fokus på den andliga dimensionen som vi beundrar. Tibet framstår som ett idealkoncept för den andligt strävande människan.

Det förtroende västvärlden har för den tibetanska modellen har mästerligt förvaltats av Dalai Lama, som genom sin milda visdomsfyllda livshållning kommit att bli den största nu levande religiösa förebild vi känner. Hans pragmatiska anspråkslöshet parat med ett reservationslöst intresse för samtiden har givit bilden av buddhismen mindre som en religion än en livspraxis. En andlig hållning.

Därför lämnar oss Tibets öde ingen ro. Trots att ett halvt sekel förflutit sen Dalai Lama flydde till Indien är vårt engagemang för Tibets sak oförändrad, liksom vår harm över Kinas agerande. Vi har aldrig förstått varför de krossade Tibets självständighet och varför de fortsätter att kränka den tibetanska kulturen på alla sätt. Att de kallar Dalai Lama för ”separatist” och ”upprorsledare” känns absurt. Vi kan inte förlåta detta.

Men det är som om Kina inte förstått sin förbrytelse. Frestelsen att inkorporera Tibets landområden utan större svårigheter var en realpolitisk landvinning som knappast ryggade för moraliska betänkligheter. Men frågan är om man då insåg de världspolitiska konsekvenserna. Att Tibet än idag är en politisk kvarnsten om halsen slutar säkert inte förvåna det kinesiska styret.

Att en ledare för en marginaliserad lilleputtnation skulle utvecklas till ett moraliskt föredöme i världen ingick säkert heller inte i Kinas kalkyl då de 1959 invaderade Tibet. Idag är Dalai Lama tillsammans med Nelson Mandela våra största nu levande förebilder.

Behandlingen av Falun Gong är ett annat exempel på Kinas okänslighet inför religiösa rörelser. Kanske är det en genuin rädsla att tappa kontrollen. Styret har exponerat denna rädsla tidigare. Nu sägs att Kina är orolig över den tibetanska nationaliströrelsens styrka och det allt större internationella stöd den fått under senare tid. Tibet förblir Kinas största internationella säkerhetsproblem.

Dalai Lama har fått Nobels fredspris och han bjuds in av nationer överallt, nu senast av Barack Obama. Och Kina protesterar som vanligt. Det är intressant att se hur mäktig en moralisk styrka kan bli. Vi har sett konsekvenserna hos Gandhi och hos Mandela. Vem vet vad Dalai Lamas verkan kan leda till.

Blogg listad på Bloggtoppen.se

 1. Fast man bör nog ibland påminna sig om att alla som är fattiga och förtryckta inte per definition är goda. Dalai lama är uttalad marxist. Och Tibet innan den kinesiska ockupationen var en betänklig hierarkisk teokrati med både livegenskap och slaveri.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Serfdom_in_Tibet_controversy

  När jag ändå försvarar Kina (en dag per år) så är dess skepsis mot Falun Gong kanske inte helt oberättigad. http://ilovefalun.wordpress.com/

  Pappan

  • Enzo
  • januari 9th, 2011

  Väldigt intressant att läsa. Som tonåring läste jag också det tredje ögat, då jag bodde i Chile, och sen dess har jag alltid varit andlig sugen!

  I en punkt håller jag inte med. ”Att vi inte kan förlåta Chinas agerande”. Det är ingen konstighet i att de agerade som de gjorde, om man tänker ur Tibets perpektiv.

  De andliga ledarna i Tibet visste redan att Kina skulle kommma och göra vad de gjorde. Som du vet så kunde de veta händelserna i världen och förstå dem.
  Jag tror stark på att det var en del av deras andliga mognad att kunna acceptera Chinas agression och låta sig gå vidare. Samtidigt att det påverkade hela världen. Som du själv sa har Dalai Lama vunnit fred priset. Detta hade kanske inte hänt om Kina inte hade agerat. Och så kommer mycket annat att hände i världen! =)
  Jorden går in i en ny fas från 2011. Let´s meditate och fylla oss av kärlek =)

  Kärlek!
  Ps: Om du vill snacka mer om ämnet eller meditera med någon annan, såkontakta mig gärna=) Bor just nu nära Örebro.

  Enzo

 2. Jo du Enzo… Att andligt utvecklade tibetaner förutsett Chinas ockupation ursäktar den inte. Samtidigt är det sant att karmalagen existerar och att allt PÅ SIKT blir utjämnat. Du talar om stora tidsperspektiv. Men den rättsuppfattning vi har som människor gäller nu i denna inkarnation. Man kan inte blanda ihop två dimensioner. Att det Judas gjorde möjliggjorde Jesus mission i världen gör inte hans handling då mer berättigad. Man kan inte jämföra äpplen med päron…

 1. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Texasgun trader
 2. mars 23rd, 2022
 3. mars 26th, 2022
 4. mars 26th, 2022
  Trackback from : darkfox market url
 5. mars 28th, 2022
 6. april 5th, 2022
 7. april 14th, 2022
  Trackback from : bienes raices cabo san lucas
 8. april 15th, 2022
  Trackback from : Buy Guns Online
 9. april 21st, 2022
  Trackback from : good cvv website
 10. april 22nd, 2022
 11. april 23rd, 2022
 12. maj 1st, 2022
  Trackback from : youtube comment likes
 13. maj 11th, 2022
  Trackback from : Pgslot
 14. maj 11th, 2022
  Trackback from : 링크나라
 15. maj 17th, 2022
  Trackback from : 웹툰
 16. maj 23rd, 2022
  Trackback from : dumps good balance
 17. maj 26th, 2022
  Trackback from : glow sticks
 18. maj 27th, 2022
  Trackback from : Guns For Sale Online
 19. juni 15th, 2022
  Trackback from : Estate Planner
 20. juli 1st, 2022
  Trackback from : Buy Steroids Online
 21. juli 4th, 2022
 22. juli 4th, 2022
  Trackback from : nova88
 23. juli 4th, 2022
 24. juli 12th, 2022
  Trackback from : SEO Company
 25. juli 18th, 2022
 26. juli 24th, 2022
  Trackback from : youtubemarket
 27. augusti 5th, 2022
  Trackback from : Slot online 2022
 28. september 16th, 2022
  Trackback from : atalanta maglia 2022