Antroposofer är formade efter samma mall

♦ ♦ ♦ Den som är ny i den antroposofiska rörelsen lär sig snabbt förhållningssätt och koder. Den självklara sympatin för världsåskådningen gör att tillvänjningsprocessen till största delen blir omedveten. Dessa kollektiva förhållningssätt blir snart en del av den individuella omdömesbildningen så att det snart upplevs som ett uttryck för den egna individen. Ett helt normsystem individualiseras. Detta bekräftas också av filosofen Jon Elsters forskning som visar att mänskligt beteende formas av sociala normer. Men få antroposofer håller med om detta.

»Vad trött jag är på alla generaliseringar! Som om antroposofer skulle vara formade efter samma mall.«

Orden kommer från en norsk eurytmist i en debatt på Facebook. Hon menade att man inte kan säga att antroposofer har kollektiva egenskaper, vilket är en vanlig tankekliché i våra sammanhang. Dessvärre stämmer den inte med verkligheten.

Typisk antroposofisk aktivitet: skoleurytmi

Typisk antroposofisk aktivitet: skoleurytmi

Att vi betraktar oss som unika individer innebär inte att vi samtidigt skulle sakna kollektiva särdrag. Tvärtom, vi är i högsta grad präglade av denna rörelse. Språkligt är det uppenbart. Tänk bara på de vanligaste antroposofiska språkmarkörerna något nytt kan uppstå, göra sig tankar om, groningskrafter, stå fri, fröartad, hjärtekrafter, impulsera, individualitet, befrukta, skapa nytt, jordmån, det nya som kan spira. Och detta är ändå bara några få exempel på den språkkod de flesta antroposofer använder, det finns flera. Det är så här vi uttrycker oss.

Vi har en gemensam konservativ idealbildning präglad av romantiken från förra århundradet med idéer från bland andra Goethe, Nietsche, Morgenstern, Fichte, Novalis och Schiller, för att inte nämna alla andra kulturpersoner Steiner uppmärksammar oss på. Och så har vi en ”egen” helg som är okänd utanför våra sammanhang – Mikaeli.

Vårt dagliga liv är påtagligt influerat av antroposofiska värderingar. En sociologisk undersökning av den antroposofiska kulturen i Järnaområdet från 2011 visar att antroposofiska familjer ”lever ett liv i antroposofins hägn”. Yrke, bostad, ekonomi, mathållning, uppfostran, religion, vissa seder, fritid och umgänge, estetiska ideal, kulturutövning, skola och sjukvård bestäms och är en direkt konsekvens av livsåskådningen.

Man kan undra om det finns andra kollektiva rörelser som så totalt präglar sina medlemmarnas liv.

För en utomstående är antroposofernas beundran för, och ständiga citerande av, rörelsens grundare ett kollektivt särdrag som signalerar en betydande ortodoxi och likriktning. En följd av detta är en utpräglad värdekonservatism och konformitet, här formulerad av en annan deltagare i Facebookdiskussionen.

»Mitt intryck av den antroposofiska rörelsen, då jag kom i kontakt med den i slutet av 1990-talet, var att det var en introvert och tillbakablickande rörelse. (…) Jag upplevde en ängslan för att vara annorlunda och en starkt utvecklad gruppmentalitet.«

Typisk antroposof

Typisk antroposof

En starkt utvecklad gruppmentalitet. Den indignerade eurytmisten ser inte att antroposofer är formade efter samma mall. Betydligt mer än ”vanliga” människor. Att kalla oss för antroposofer är därför ingen ”generalisering” utan en helt adekvat benämning. Antroposofer är namnet på en gruppering med tydliga kännetecken. Vilket inte hindrar att där också finns stora individualiteter. Det är ingen motsättning.

Att ta avstånd från det kollektiva begreppet antroposofer är dessutom inkonsekvent då man glömmer att man själv ofta generaliserar. ”Är han antroposof?” är en ofta förekommande fråga mellan antroposofer då man inbördes talar om en person. Då är det okej att undra om vederbörande tillhör det antroposofiska kollektivet. Då kan man ”generalisera”. Och varför är denna fråga så viktig för en antroposof?

Väldigt typiska antroposofer: generalsekreterarna i landssällskapen gör eurytmi i Goetheanum.

Väldigt typiska antroposofer: generalsekreterarna i landssällskapen gör eurytmi i Goetheanum.

Därför att man då får reda på om han är en av oss. För då vet man med en gång att han delar samma världsuppfattning och batteri av värderingar, hans inställning till friskolor, sjukvård, Goethe, att han gillar laserade väggar och att han läst antroposofi. Risken att han skulle vara rasist är minimal och skulle han till äventyrs visa sig vara medlem vet man med en gång att han ”ser något berättigat i en fri högskola för andevetenskap”. Då är han placerad i den egna uppfattningen. Vet man att han är antroposof vet man redan väldigt mycket om honom som man aldrig skulle veta om en annan människa.

Helt enkelt för att vi är formade efter samma mall.

Det finns tillfällen då antroposofer är stolta att tillhöra ett kollektiv och det är när det talas om den antroposofiska rörelsen i media. Då är antroposofen stolt över tillhörigheten, vilket ändå visar på en dold acceptans av begreppet. Men på frågan ”är du antroposof” koketterar man ändå med att förneka det uppenbara. Man är ju en individualitet, gubevars, inte en gruppvarelse. Denna inkonsekvens är vanlig.

Trots att mycket av det vi gör som antroposofer är ”annorlunda” konventionellt betraktat – och därför ger signaler utåt om yttringar av ett gruppspecifikt förhållningssätt – är många antroposofer förvånade att de inte betraktas som ”vem som helst”. En häpnadsväckande brist på självsyn.

Vi kommer aldrig ifrån att bli betraktade som grupp. Varje individuell yttring riskeras av omvärlden betraktas som en del av ett gruppbeteende. Även vår individualism. Eller för att sätta det på sin spets: Vårt starka individualitetssträvande är ett gruppkännemärke, ett etnologiskt särdrag. Individualism som kollektivt ideal.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
 1. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 2. I really like reading through a post that can make men and women think. Also, thank you for allowing me to comment!

 3. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 4. That’s good, but I still don’t understand the purpose of this page posting, no or what and where do they get material like this.

 5. This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

 6. Pretty! This has been a really wonderful post. Many thanks for providing these details.

 7. I truly appreciate your technique of writing a blog. I added it to my bookmark site list and will

 8. This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

 9. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 1. februari 2nd, 2023
 2. februari 3rd, 2023
  Trackback from : https://Is.gd/WyqG9C
 3. februari 4th, 2023
  Trackback from : https://Rebrand.ly
 4. februari 6th, 2023
  Trackback from : openAI
 5. februari 6th, 2023
  Trackback from : ubezpieczenianaraty.pl
 6. februari 7th, 2023
  Trackback from : artist
 7. februari 8th, 2023
  Trackback from : bielsko-ubezpieczenia.pl
 8. februari 10th, 2023
  Trackback from : https://Tinyurl.com/32tjdffb
 9. februari 11th, 2023
  Trackback from : 6.5 GRENDEL
 10. februari 16th, 2023
  Trackback from : Google ads expert in delhi
 11. februari 17th, 2023
  Trackback from : solar investment
 12. februari 19th, 2023
  Trackback from : como poner un fular
 13. februari 21st, 2023
  Trackback from : Best Deals
 14. februari 22nd, 2023
  Trackback from : mvp138
 15. februari 24th, 2023
  Trackback from : https://seekingalpha.com/
 16. februari 24th, 2023
  Trackback from : wiki.0-24.jp
 17. februari 24th, 2023
 18. februari 27th, 2023
  Trackback from : artis777
 19. februari 27th, 2023
  Trackback from : wvhired.com
 20. februari 27th, 2023
  Trackback from : masterscom.blogozz.com
 21. februari 28th, 2023
  Trackback from : glowackiubezpieczenia.pl
 22. februari 28th, 2023
  Trackback from : https://tinyurl.com/mr38f3kr
 23. mars 1st, 2023
  Trackback from : https://tinyurl.com
 24. mars 1st, 2023
  Trackback from : https://rebrand.ly/cadeb1
 25. mars 1st, 2023
  Trackback from : big chief mac and chief
 26. mars 1st, 2023
  Trackback from : ruby disposables
 27. mars 1st, 2023
  Trackback from : sarang sbobet
 28. mars 3rd, 2023
  Trackback from : https://bit.ly
 29. mars 3rd, 2023
  Trackback from : https://cutt.ly/rHvbTO9
 30. mars 4th, 2023
  Trackback from : tarot-masters.com
 31. mars 4th, 2023
  Trackback from : artis 777
 32. mars 4th, 2023
  Trackback from : https://bit.ly/3YkVBZC
 33. mars 7th, 2023
  Trackback from : imperial carts for sale
 34. mars 7th, 2023
  Trackback from : psilo gummies legal
 35. mars 7th, 2023
  Trackback from : jilibay casino
 36. mars 8th, 2023
  Trackback from : https://Cutt.ly/THvc0u2
 37. mars 8th, 2023
  Trackback from : https://bit.ly/
 38. mars 9th, 2023
  Trackback from : huzzaz.com
 39. mars 11th, 2023
  Trackback from : pawoo.net
 40. mars 14th, 2023
  Trackback from : kasih777
 41. mars 14th, 2023
  Trackback from : Bola Online