Antroposofer är formade efter samma mall

♦ ♦ ♦ Den som är ny i den antroposofiska rörelsen lär sig snabbt förhållningssätt och koder. Den självklara sympatin för världsåskådningen gör att tillvänjningsprocessen till största delen blir omedveten. Dessa kollektiva förhållningssätt blir snart en del av den individuella omdömesbildningen så att det snart upplevs som ett uttryck för den egna individen. Ett helt normsystem individualiseras. Detta bekräftas också av filosofen Jon Elsters forskning som visar att mänskligt beteende formas av sociala normer. Men få antroposofer håller med om detta.

»Vad trött jag är på alla generaliseringar! Som om antroposofer skulle vara formade efter samma mall.«

Orden kommer från en norsk eurytmist i en debatt på Facebook. Hon menade att man inte kan säga att antroposofer har kollektiva egenskaper, vilket är en vanlig tankekliché i våra sammanhang. Dessvärre stämmer den inte med verkligheten.

Typisk antroposofisk aktivitet: skoleurytmi

Typisk antroposofisk aktivitet: skoleurytmi

Att vi betraktar oss som unika individer innebär inte att vi samtidigt skulle sakna kollektiva särdrag. Tvärtom, vi är i högsta grad präglade av denna rörelse. Språkligt är det uppenbart. Tänk bara på de vanligaste antroposofiska språkmarkörerna något nytt kan uppstå, göra sig tankar om, groningskrafter, stå fri, fröartad, hjärtekrafter, impulsera, individualitet, befrukta, skapa nytt, jordmån, det nya som kan spira. Och detta är ändå bara några få exempel på den språkkod de flesta antroposofer använder, det finns flera. Det är så här vi uttrycker oss.

Vi har en gemensam konservativ idealbildning präglad av romantiken från förra århundradet med idéer från bland andra Goethe, Nietsche, Morgenstern, Fichte, Novalis och Schiller, för att inte nämna alla andra kulturpersoner Steiner uppmärksammar oss på. Och så har vi en ”egen” helg som är okänd utanför våra sammanhang – Mikaeli.

Vårt dagliga liv är påtagligt influerat av antroposofiska värderingar. En sociologisk undersökning av den antroposofiska kulturen i Järnaområdet från 2011 visar att antroposofiska familjer ”lever ett liv i antroposofins hägn”. Yrke, bostad, ekonomi, mathållning, uppfostran, religion, vissa seder, fritid och umgänge, estetiska ideal, kulturutövning, skola och sjukvård bestäms och är en direkt konsekvens av livsåskådningen.

Man kan undra om det finns andra kollektiva rörelser som så totalt präglar sina medlemmarnas liv.

För en utomstående är antroposofernas beundran för, och ständiga citerande av, rörelsens grundare ett kollektivt särdrag som signalerar en betydande ortodoxi och likriktning. En följd av detta är en utpräglad värdekonservatism och konformitet, här formulerad av en annan deltagare i Facebookdiskussionen.

»Mitt intryck av den antroposofiska rörelsen, då jag kom i kontakt med den i slutet av 1990-talet, var att det var en introvert och tillbakablickande rörelse. (…) Jag upplevde en ängslan för att vara annorlunda och en starkt utvecklad gruppmentalitet.«

Typisk antroposof

Typisk antroposof

En starkt utvecklad gruppmentalitet. Den indignerade eurytmisten ser inte att antroposofer är formade efter samma mall. Betydligt mer än ”vanliga” människor. Att kalla oss för antroposofer är därför ingen ”generalisering” utan en helt adekvat benämning. Antroposofer är namnet på en gruppering med tydliga kännetecken. Vilket inte hindrar att där också finns stora individualiteter. Det är ingen motsättning.

Att ta avstånd från det kollektiva begreppet antroposofer är dessutom inkonsekvent då man glömmer att man själv ofta generaliserar. ”Är han antroposof?” är en ofta förekommande fråga mellan antroposofer då man inbördes talar om en person. Då är det okej att undra om vederbörande tillhör det antroposofiska kollektivet. Då kan man ”generalisera”. Och varför är denna fråga så viktig för en antroposof?

Väldigt typiska antroposofer: generalsekreterarna i landssällskapen gör eurytmi i Goetheanum.

Väldigt typiska antroposofer: generalsekreterarna i landssällskapen gör eurytmi i Goetheanum.

Därför att man då får reda på om han är en av oss. För då vet man med en gång att han delar samma världsuppfattning och batteri av värderingar, hans inställning till friskolor, sjukvård, Goethe, att han gillar laserade väggar och att han läst antroposofi. Risken att han skulle vara rasist är minimal och skulle han till äventyrs visa sig vara medlem vet man med en gång att han ”ser något berättigat i en fri högskola för andevetenskap”. Då är han placerad i den egna uppfattningen. Vet man att han är antroposof vet man redan väldigt mycket om honom som man aldrig skulle veta om en annan människa.

Helt enkelt för att vi är formade efter samma mall.

Det finns tillfällen då antroposofer är stolta att tillhöra ett kollektiv och det är när det talas om den antroposofiska rörelsen i media. Då är antroposofen stolt över tillhörigheten, vilket ändå visar på en dold acceptans av begreppet. Men på frågan ”är du antroposof” koketterar man ändå med att förneka det uppenbara. Man är ju en individualitet, gubevars, inte en gruppvarelse. Denna inkonsekvens är vanlig.

Trots att mycket av det vi gör som antroposofer är ”annorlunda” konventionellt betraktat – och därför ger signaler utåt om yttringar av ett gruppspecifikt förhållningssätt – är många antroposofer förvånade att de inte betraktas som ”vem som helst”. En häpnadsväckande brist på självsyn.

Vi kommer aldrig ifrån att bli betraktade som grupp. Varje individuell yttring riskeras av omvärlden betraktas som en del av ett gruppbeteende. Även vår individualism. Eller för att sätta det på sin spets: Vårt starka individualitetssträvande är ett gruppkännemärke, ett etnologiskt särdrag. Individualism som kollektivt ideal.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
 1. Some really excellent info I look forward to the continuation. https://yoykem.com.tr/

 2. I think the admin of this site is really working hard for his website since here every stuff is quality based data. https://no19butik.com/

 3. Great post Thank you. I look forward to the continuation. https://farmasiucretsizuyelik.com/

 4. Awesome! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea regarding from this post

 5. Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 6. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

 7. very informative articles or reviews at this time.

 8. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 9. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 10. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

 11. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 1. januari 10th, 2023
 2. januari 10th, 2023
  Trackback from : push carts vape
 3. januari 11th, 2023
  Trackback from : ide777
 4. januari 11th, 2023
  Trackback from : ads508
 5. januari 12th, 2023
  Trackback from : ads 508
 6. januari 13th, 2023
 7. januari 13th, 2023
  Trackback from : ubezpieczenia-on-line.pl
 8. januari 13th, 2023
  Trackback from : directory website location
 9. januari 13th, 2023
  Trackback from : is.gd
 10. januari 13th, 2023
  Trackback from : https://Cutt.ly
 11. januari 13th, 2023
  Trackback from : ubezpieczrodzine.pl
 12. januari 13th, 2023
  Trackback from : https://rebrand.ly/6e5087
 13. januari 13th, 2023
  Trackback from : tinyurl.com
 14. januari 13th, 2023
  Trackback from : bit.ly
 15. januari 13th, 2023
  Trackback from : Dobrzeubezpieczamy.pl
 16. januari 14th, 2023
  Trackback from : Rebrand.ly
 17. januari 14th, 2023
  Trackback from : directory webpage
 18. januari 14th, 2023
  Trackback from : s888.live
 19. januari 15th, 2023
 20. januari 15th, 2023
  Trackback from : dab woods
 21. januari 15th, 2023
  Trackback from : s888 login
 22. januari 16th, 2023
  Trackback from : ubezpieczenialink4.pl
 23. januari 16th, 2023
  Trackback from : https://is.gd/jswyWp
 24. januari 17th, 2023
  Trackback from : cutt.ly
 25. januari 18th, 2023
 26. januari 18th, 2023
  Trackback from : bmy88 download
 27. januari 20th, 2023
  Trackback from : szybkie-ubezpieczenia.pl
 28. januari 20th, 2023
  Trackback from : 50 beowulf ammo
 29. januari 23rd, 2023
  Trackback from : medali303
 30. januari 23rd, 2023
  Trackback from : Generic Viagra
 31. januari 24th, 2023
  Trackback from : https://tinyurl.com/
 32. januari 27th, 2023
  Trackback from : tani-ubezpieczyciel.pl
 33. januari 27th, 2023
  Trackback from : ubezpieczenia-czorny.pl
 34. januari 27th, 2023
  Trackback from : https://Rebrand.ly/
 35. januari 28th, 2023
  Trackback from : http://ubezpieczbowarto.pl
 36. januari 28th, 2023
  Trackback from : https://cutt.ly/
 37. januari 29th, 2023
 38. januari 30th, 2023
  Trackback from : https://Is.gd
 39. februari 2nd, 2023
  Trackback from : https://cutt.ly/lHvvwsi