Vet du vad en antropofob är?

♦ ♦ ♦ Den som googlar på antroposofi och vad är antroposofi?, kan hitta ett och annat av intresse, till exempel att domänen antroposofi.com fortfarande är till salu, att det finns 669 ord som rimmar på antroposofi och att begreppet antropofob inte betyder det man skulle förvänta sig.

Antroposofi uppläst av automatisk röst
En märklig sammanfattning på video av vad antroposofi står för kan man hitta på http://www.quickiwiki.com/sv/Antroposofi (scrolla ned till Videos). Det paradoxala är att den sammanfattning som syns på filmen läses av en datorröst. Som den naturligaste sak i världen. Är tilltaget avsett som en ironisk blinkning till de traditionellt teknikfientliga antroposoferna? Det får vi inte veta. Det finns en till videosnutt på samma sida med en skäggig antroposof som bl a talar om dubbelgångaren och Valentin Tomberg som ger ett lite exotiskt intryck.

Kurt Wegner

Kurt Wegner

Vid närmare betraktande visar sidan upp informativa texter, bland annat om ”kända antroposofer” med presentationer av namn som Arne Klingborg, Göran Fant, Erik Asmussen, Kurt Wegner. Under rubriken ”litteratur om antroposofin” listas bara två titlar; Håkan Leijons Historien om den antroposofiska humanismen, en bok negligerad av tongivande inom rörelsen, och Jesper Jerkers Antroposofin – en kritisk granskning, som är ett ifrågasättande av den antroposofiska impulsen.

Förteckning på ord som rimmar på antroposofi
Vad har begreppen allergi, alibi, amnesi och misantropi gemensamt? De rimmar på antroposofi! För de som behöver en lista på sådana ord för julklappsrimmandet finns den på http://dblex.com/rimlexikon/index.php?rim=antroposofi. Flera hundra (669) ord!

Dubbelgångaren

Dubbelgångaren

Antroposofer är präglade av social konformism, anspråksfullhet och besserwissertendenser
»Några vet till exempel att yttrandefrihetens största anhängare inte är antroposofer och waldorfanställda; en grupp präglad av social konformism och emellanåt av anspråksfullhet och besserwissertendenser. Den antroposofiska litteraturen studeras och lämnas vidare närapå som heliga ord  (fast dom alltid säger att det inte är fallet)«, skriver en anonym på bloggen http://steinerskole.blogg.no/1421067872_charlie_og_oss_andre.html

Och h*n fortsätter: »Antroposoferna sitter så självbelåtna och pretentiöst och parerar så lätt varje argument som inte begrundas i den antroposofiska världsåskådningen som ju faktiskt representerar `den egentliga sanningen´. Det är faktiskt för alla andra bara en fråga om att studera antroposofin tillräckligt. Gör du det uppriktigt, så kommer också du att se att antroposofin är sanningen per se. Bedömare och kritiker anses därför som antagonistiska eller insiktslösa och dumma tills man slutligen ser sanningen om verkligheten.«

Antroposofi-frågesport
För de som vill ha en liten kul grej på slutet av gruppaftonen finns sajten http://www.trivia.se/index.php?trivia=3516&go=1 där man får svara på tio frågor om antroposofi. Det är lätta frågor så alla kommer att vinna!

Andrej Belyj

Andrej Belyj

Då Belyj besökte Norrköping
»Anledningen till att Belyj besökte Norrköping den 10–18 juli 1914 var att antroposofins grundare Rudolf Steiner var på besök och höll föredrag. Belyj hade varit medlem i ett teosofiskt sällskap i Moskva sedan 1903. Det är lätt att hitta Steiners idéer i romanen Petersburg,« skriver Norrköpings Tidningar.

»Den som vill kan besöka Belyjmuseet på Arbatgatan 55 i Moskva. På en vägg sitter de livslinjer, eller kartor, över sitt liv som Belyj ritade. På dem noterade han betydelsefulla händelser och platser han besökt. På en av kartorna kan man ana att Norrköpingsvistelsen varit viktig för honom, för intill städer som Berlin och Köln kan man också läsa ”Nord-Tjioping”.

Vet ni vad en antropofob är? 
På nätlexikonet http://synonymer.woxikon.se/sv/antroposofi listas synonymer för ordet antroposofi. Fast det handlar inte om synonymer utan ord som låter likadant som antroposofi. Mest likt är begreppet antropofag som betyder kannibal eller människoätare.  Sen kommer antropofob som man kunde tro skulle betyda rädsla, hat eller fördomar riktade mot antroposofer i likhet med vad islamofobi innebär för islam. Men icke. Antropofob betyder ”enstörig, eremitisk, misantropisk eller människoskygg”. Så använd inte ordet antropofob om den som tycker illa om antroposofin!

Antroposofins ockulta smörgåsbord ett framgångsrikt recept
Den framgångsrika antroposofin är rubriken på en bitvis riktigt hyfsad sammanfattning av antroposofins framtoning i det svenska kulturklimatet med tanke på att texten är skriven av förgrundsfigurer inom Vetenskap & Folkbildning, som i decennier kritiserat antroposofin utifrån ett markerat materialistiskt förhållningssätt.

»”Smörgåsbordet” av antroposofiska verksamheter utgör antroposofins rekryteringsbas. Därför har antroposofin en mycket större kontaktyta mot allmänheten än andra riktningar med ursprung inom teosofin. Med sina cirka 1200 medlemmar är det antroposofiska sällskapet den ojämförligt största av teosofifamiljens organisationer i Sverige. Ökningen har ändå varit ganska liten, satt i relation till hur snabbt de antroposofiska verksamheterna har vuxit. Det verkar som om de flesta som kommer i kontakt med ”smörgåsbordet” nöjer sig med detta och inte dras särskilt mycket till läran i dess helhet.

(…) Det finns ett naturligt urval bland de ockulta rörelserna: De flesta dör med sina grundare, medan andra växer sig starka. Antroposofins kombination av ett traditionellt esoteriskt sällskap och ett allmänt ”smörgåsbord” för sökare verkar vara ett framgångsrecept för ockulta rörelser.« Folkvett nr 2/1992

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
  • Peter de Voto
  • december 1st, 2015

  Sannerligen förtroendeingivande källor: skriver en anonym på bloggen

  Är JLj ironisk? Jag vet inte vad jag skall förstå av ordströmmen. Att misskreditera en grupp människor är inget som brukar falla mig i smaken och inger inte heller förtroende till författaren.
  Jag funderar en stund om jag ids skriva i detta forum som ju just tycks ägna sig åt sådant. Men jag har ju mest stött på motsatsen, nämligen ödmjuka, fritänkande och modiga människor som har ett stilla icke-vålds- och icke-provocerande förhållningssätt. Jag tycker det är starkt att våga tro på människan som en varelse med frihetsmöjlighet idag när alla andra går åt motsatt håll.
  Skulle inte denna blogg kunna söka med ljus och lykta efter de goda exemplen och de skapande människorna istället för att kasta smuts på en grupp allvarligt sökande människor.

  waldorfanställda; en grupp präglad av social konformism och emellanåt av anspråksfullhet och besserwissertendenser. Den antroposofiska litteraturen studeras och lämnas vidare närapå som heliga ord

 1. Man kan kritisera mycket i den antroposofiska rörelsen. Internt talar man allmänt om detta. Men utåt vill man inte skylta med det. Och som mångårig redaktör för medlemstidskriften ville jag uppmuntra till debatt, det är ju en naturlig del av en demokrati. Men man hade ingen förståelse för detta så locket lades på.

  När jag så avsattes som redaktör ville jag ha en plattform för fritt meningsutbyte antroposofer emellan och idéutbyte med andra intresserade av rörelsen, det var utgångspunkten för Mummel i kön. Jag ville att mina många antroposofvänner skulle få del av ”förbjudna” synpunkter, inte bara de tillrättalagda broschyrer vi normalt får oss till livs. Jag menar att detta är en fråga om social hygien. Att rörelsen på många sätt är beundransvärd innebär inte att den saknar problem. Så låt oss diskutera dem! Det skulle alla vinna på.

  Jag var fullt medveten att detta skulle väcka ont blod. Jag är realist. Men skulle jag därför avstå? Varför det? Under de sex år Mummel existerat har 130 poster relaterade till den antroposofiska rörelsen publicerats här. Det har fungerat som rörelsens egen samizdat. När den svenska antroposofiska historien en gång skrivs tror jag ett och annat i dessa krönikor med efterföljande debatter kommer att vara värdefulla tillskott.

  Så jag ”misskrediterar” inte rörelsen för att jag (och andra) uttrycker synpunkter, Peter. Om du följt Mummel lite noggrannare har du också kunnat läsa åtskilligt om ”de goda exemplen och de skapande människorna”. Jag har inget intresse att ”smutskasta” rörelsen. Men jag längtar efter det fria ordet.

  • Sara
  • januari 11th, 2016

  Jag fick Kulturhusets program igår och ägnade det en stund. Naturligtvis
  Tycker jag denna konsertsal är en pärla. Men då jag läser i programmet slår det mig gång på gång hur mycket superlativer som trycks.
  Alla artister är genialiska, superkända, världsomtalade…Jag förstår ju att de besitter kvalitéer. MEN. Kan jag få uppleva själv, välja mina egna adjektiv och beskäras recension på förhand?
  Antroposofiska rörelsen ska alltid tala om vad som ska tyckas. Jag vill ha utrymmet att prata om detta i pausen. Inte VETA innan.
  Och gå en kurs i svenska språket!
  Och Johannes, du är en synnerligen originell karaktär i rörelsen ( eller på kanten av?)Du är nämligen som du säger realist men också materialist med intresse för det andliga vilket gör dig unik. Alltså, du har ett väldigt linjärt, svartvitt tänkande mitt i allt detta. Men vad skönt att ha något konkret att förhålla sig till! Det kanske är denna världsåskådning som kan få antroposofisk att uppstå. Vem vet…

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : microdose
 3. mars 31st, 2022
  Trackback from : high risk merchant account
 4. april 4th, 2022
  Trackback from : senegal vs
 5. april 5th, 2022
  Trackback from : windham ar15
 6. april 25th, 2022
 7. april 29th, 2022
  Trackback from : mobile app dev agency
 8. april 29th, 2022
  Trackback from : novels-now.net
 9. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 웹툰무료보기
 10. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 토토사이트 추천
 11. maj 16th, 2022
  Trackback from : condominios la ventana
 12. maj 17th, 2022
 13. maj 24th, 2022
  Trackback from : 주소요
 14. juni 10th, 2022
  Trackback from : https://krajowy.biz/
 15. juni 11th, 2022
 16. juni 11th, 2022
  Trackback from : Colt Python For Sale
 17. juni 29th, 2022
  Trackback from : click here
 18. juli 4th, 2022
 19. januari 24th, 2023
  Trackback from : tam compact