Mustafa Can förstår inte rädslan för islam

♦ ♦ ♦ Islam sägs vara en fredens religion. Runt hela världen lever muslimer fredligt med ett innerligt förhållande till denna världsåskådning. Detta är också bilden som är den politiskt korrekta i Sverige. Men islam har ett imageproblem. För många utanför det politiska och mediala etablissemanget upplever islam som en skräckens religion. Problemet är att de tongivande i det här landet ännu inte förstått detta.

De upplysta inser fortfarande inte att den massmediala bilden av terror, halshuggningar, förmedeltida sharialagar och kvinnoförakt har satt djupa spår i folksjälen. De lever i en illusion att man skall kunna skilja på islam och fundamentalistisk islam. Och förstå att islam i själva verket är en fredens religion. Trots all mediarapportering i ämnet.

Det är ingen djärv gissning att etablissemangets brist på förståelse för folks oro i denna sak starkt bidragit till SD:s tillväxt. Fast brist på förståelse är vid det här laget knappast längre en adekvat benämning – arrogans är nog ordet som bäst beskriver fintyckarnas hållning.

Mustafa Can är en känd författare.

Mustafa Can är en känd skribent.

Det senaste uttrycket för denna arrogans syntes då SvD härom veckan publicerade ett brev från en orolig kvinna ställt till författaren Mustafa Can. Som en beundrare av hans författarskap är hon bekymrad över att han är muslim. Men i en ärlig strävan att förstå detta engagemang skriver hon ett brev till honom med en önskan att han ska förklara sig.

Men det gör han inte. Han verkar inte förstå hennes oro. Han tror hennes brev i själva verket är ett uttryck för helt andra saker.

»Vissa av mina vänner säger att du måste vara rasist. Alls inte, invänder jag. Jag förstår din sorg i skenet av förluster, det förflutnas landskap, samhällen i omvandling och förvandling. Din rädsla är mångas rädsla. Misstron mot det obekanta är en naturlig reflex.«

Hennes oro beror alltså inte på islam, trots att hon säger det. I en häpnadsväckande arrogans bortförklarar han hennes uppfattning. Han godkänner den inte. I ett psykologiserande kvasiresonemang förvandlas islamskräcken hos en äldre människa till en oro för samhällsförändringar i allmänhet.

»När jag läser ditt brev, Margareta, tänker jag på förlusten av det igenkännbara. Oron som smyger sig på i brottet mellan historien och framtiden. Ovissheten över vad som istället skall komma.«

Simsalabim har hennes oro bortförklarats. Mustafa Cans utläggning visar etablissemangets märkliga svårighet att förstå det uppenbara problemet – att folk är vettskrämda av det de hör om denna religion.

Som framstående skribent visar han en häpnadsväckande brist på respekt för den lilla människans oro då han visar en nedlåtande attityd. Bakom alla tjusiga formuleringar är budskapet tydligt: Margareta har missförstått allt. Hon ser spöken. I själva verket är hon bara en inbilsk pensionär.

»Din rädsla gör mig rädd, Margareta. För när misstänksamhetens kultur breder ut sig, när rädslan koloniserar människans livsvärden, när tillräckligt många människor blir tillräckligt rädda… ja, vad händer då?«

Mustafa Can vill inte ta rädslan på allvar. Hans råd till oss alla är att sticka huvudet i sanden.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
 1. I have read your article carefully and I agree with you very much. So, do you allow me to do this? I want to share your article link to my website: Log in

 1. mars 21st, 2022
  Trackback from : Glo Carts
 2. mars 22nd, 2022
  Trackback from : Florida guns for sale online
 3. mars 22nd, 2022
  Trackback from : casas los cabos
 4. mars 25th, 2022
 5. mars 31st, 2022
  Trackback from : sboc 996
 6. mars 31st, 2022
  Trackback from : kalashnikov kp9
 7. april 5th, 2022
 8. april 12th, 2022
 9. april 14th, 2022
  Trackback from : Sexo 2 Novinhos Cam
 10. april 17th, 2022
  Trackback from : forex merchant account
 11. april 20th, 2022
  Trackback from : real estate loreto
 12. april 22nd, 2022
  Trackback from : Alpha Arms For Sale
 13. maj 3rd, 2022
  Trackback from : 만화툰
 14. maj 4th, 2022
  Trackback from : darknet reddit
 15. maj 11th, 2022
  Trackback from : 파워볼사이트
 16. maj 24th, 2022
  Trackback from : cvv non info
 17. juni 5th, 2022
 18. juni 14th, 2022
  Trackback from : Home Repair Services
 19. juni 19th, 2022
  Trackback from : get youtube comment likes
 20. juni 27th, 2022
  Trackback from : www.sleepseries.com.au
 21. juli 4th, 2022
 22. juli 5th, 2022
  Trackback from : fresh dumps pin 2022
 23. juli 8th, 2022
  Trackback from : benelli guns for sale
 24. juli 12th, 2022
  Trackback from : us cvv hight balance
 25. juli 18th, 2022
  Trackback from : youtube watch hours
 26. juli 18th, 2022
  Trackback from : bangkok massage
 27. juli 25th, 2022
  Trackback from : Cost of Living
 28. juli 25th, 2022
 29. augusti 9th, 2022
  Trackback from : sbo
 30. september 18th, 2022
  Trackback from : bayern munchen drakt
 31. september 25th, 2022
  Trackback from : inter milan tröja