Knausgårds klarsynta uppgörelse med Sverige och Gardells intellektuella haveri

♦ ♦ ♦ Författaren Karl Ove Knausgård gör upp med den svenska debattens trångsynthet i en artikel i DN 20/5-15. I en klarsynt analys, som bara den kan göra som ser landet utifrån, sätter han fingret på den förljugna självbild som råder i Sverige. Företrädarna för denna självbild kallar han cykloperna, och deras problem är att de inte ”vill veta av de delar av verkligheten som inte är som de anser att den bör vara”.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård

Vilket är en lysande sammanfattning av ett viktigt drag i den svenska nationalkaraktären. Förutom här på Mummel, där vi skrivit om detta problem många gånger, är det första gången en officiell person vågar träda fram och säga att kejsaren är naken. Det är modigt, men Knausgård är mannen att göra det.

»Cyklopernas stats­minister kallade för inte länge sedan ett legitimt parti, invalt i riksdagen, för ett nyfascistiskt parti. Alla vet att det inte stämmer, men det spelar ingen roll för om de har en annan åsikt i en känslig fråga, så är de fascister. I vilket annat land som helst hade det ansetts vara en skandal. Men inte hos cykloperna, där det är ett rimligt påstående.«

Jonas Gardell

Jonas Gardell

Detta uttalande tolkar komikern och övercyklopen Jonas Gardell som att Knausgård ”försvarar Sverigedemokraterna”. Att Knausgård inte försvarar SD ser var och en som läser innantill, partiet ÄR legitimt eftersom det valts in i riksdagen i en demokratisk process. Det är det han säger, liksom att främlingsfientlighet inte är att likställa med fascism. Att Gardell har fel i sin Expressenartikel ser alla tänkande människor, men cykloper tänker inte, de agerar känslomässigt enligt en överenskommen automatik.

Cykloperna är ”aldrig så arga som när de pratar om kön eller invandring”, skriver Knausgård.

»Detta är inte något man kan vara för eller emot, men likväl är det det de kräver, så att allt som finns mellan kategorierna, allt som finns i gränsområdena, inte blir sett och inte pratat om. Ändå finns det. Detta anar cykloperna, men utan att de klarar av att begripa det, och då blir de ännu argare eller ännu tystare.«

Norges glädje över sin nationaldag kallar cykloperna för nazism, skriver Knausgård. Och cykloperna ifrågasätter att han skriver om något de tycker är moraliskt förkastligt, till exempel om en 26-årig lärares förhållande till en 13-årig elev. Det betyder inte att jag tycker det är OK, menar Knausgård. Han vill gestalta ett moraliskt dilemma. Ingen beskyller deckarförfattare att de skulle mena att det är OK med mord.

»Det omoraliska förvirrar dem. Och begäret förvirrar dem, för att detta begär inte är så som det bör vara. Då blir de arga, och börjar kasta sten. Och de få författare i cyklopernas land som vet vad litteratur är blir rädda: de törs inte försvara litteraturen för då kommer de själva bli pedofiler, latenta homosexuella, kvinnoförtryckare, eller, med andra ord, dåliga människor. Därför är nästan alla författare i cyklopernas land tysta.«

Jonas Gardell är skitförbannad över Knausgårds fräckhet att säga sanningar om svensk mentalitet som han tror inte existerar – eller i vilket fall borde tystas ned. Och han gör det alla cykloper gör när hyckleriet avslöjas – man diskuterar inte i sak, man politiserar, hånar och förlöjligar.

»Jag känner en lätt desperation växa när jag läser. Ånej, inte ännu en sårad vit heterosexuell man, tänker jag. Jag tänker att jag vill ringa Knausgård och skrika i luren: ”Herregud, vi har redan massor av män i Sverige som det är väldigt synd om! Vi måste inte importera en till från Norge!”«

I sin indignation undslipper sig Gardell till och med ett främlingsfientligt utrop. Knausgård reduceras till en i högen av ”sårade vita heterosexuella män”, ett älsklingsuttryck cykloperna ofta använder. Genom att trycka denna stämpel i pannan på Knausgård klassificerar Gardell texten för sina meningsfränder: Denna man har brutit cyklopernas hederskodex och kan därför inte tas på allvar.

Det är denna obehärskade och aggressiva reaktion som skrämmer bort berättigad kritik och skapar den så kallade åsiktskorridoren. Vem vågar möta vreden från ett sårat djur? Inte konflikträdda svenskar i alla fall. Knausgårds insiktsfulla analys sammanfattas av Gardells affekterade skränande som att ”Sverige är ett skitland”. Och den enda sakliga invändning han har är att texten är för lång.

Journalisten Erik Helmerson i DN är en av de många (”95 procent av responsen hyllande, jublande”) som uppskattar Knausgårds Sverigeanalys. I en krönika 21. 5 skriver han:

»Ingenstans finns väl en konflikträdsla som här. PK håller debattklimatet i ett punggrepp och ingenting får man säga i det här landet. (…) Men jag tror att vi allt som oftast sätter munkavle på oss själva – av rädsla för vilka reaktioner som kan tänkas bli följden.«

Sen gör Gardell det kardinalfel alla cykloper gör. Kritik av cyklopernas syn på kön och invandring jämställs automatiskt som SD-kritik. Cykloper klarar inte nyanser, precis som Knausgård påpekar. De ser inte skillnaden. Deras guilt by association-resonemang gör dem blinda för det faktum att kritiken kom först. Det var cyklopernas vägran att ta den på allvar som skapade grunden för SD. Hade kritiken tagits på allvar hade SD knappast funnits idag. Men detta är ett faktum som är för brutalt för cykloperna att ta till sig. Gardell anar detta – och det är det som gör honom så förbannad. Så ursinnig att han också låter Norge få en släng av sleven.

»Själv kommer Knausgård uppenbarligen inte från Cyklopernas utan från Snorklarnas land. De evigt halvslaka snorklarnas självupptagna ständigt snorkelmätande land. Det är helt enkelt ofantligt synd om Knausgård.«

Jonas Gardells intellektuella haveri visar en häpnadsväckande brist på omdöme. Inlägget ger intryck att vara skrivet i stark affekt. Han måste rimligtvis redan ha ångrat sig. I alla händelser ska vi vara tacksamma för att Knausgård visat på vilka demoner som lurar bakom cyklopernas göranden och låtanden. Han har avslöjat hyckleriet i den svenska självbilden. Och det ska vi vara tacksamma för.

Knausgårds uppgörelse med Sverige har engagerat hela Norden. Dagen efter publiceringen hade den delats över 10 000 gånger på sociala medier. Inom kort kommer texten att publiceras även i Norge (Klassekampen) och Danmark (Politiken).

Hoppas de trycker Gardells text också. Så får läsarna se ett färskt exempel på vad det är Knausgård pratar om. Hur illa det är ställt.

                                                                                                             Johannes Ljungquist

Twingly BlogRank

Share                        
  • Inco Gnito
  • juni 1st, 2015

  Gardells svar på Knausgårds text fick mig genast att tänka på Facebook-klassikern där någon skriver: ”I ett sällskap kommer veganen alltid avslöja sig själv efter ett tag.” Efter några bifallande svar kommer det: ”Vaddå, tycker du att det är rätt att äta oskyldiga djur?!”. Varpå ursprungspostaren skriver ”I rest my case.”

  Även på så sätt är Knausgårds text genialisk, den triggar cykloperna att reagera och därigenom avslöja sig själva…för en cyklop (eller vegan) KAN inte tiga stilla om någon har åsikter som går emot den egna.

  I övrigt mycket väl skrivet av dig Johannes.

  • Mio
  • juli 16th, 2015

  Jag associerade mer till ”the nobelty”
  Eller överklassen, som ju i Sverige är
  De intellektuella, de som egentligen inte
  Är annat än mediocracy helt igenom. För att de som du
  Också skriver saknar nyanser.
  Jag växte upp med några av dessa människor som
  Ej ser några nyanser och ja, det höll på att kosta
  Mig livet. Det är helt enkelt förfärligt, då man ej själv är likadan. De
  Förstör varje minsta korn av skönhet som en
  Människosjäl kan innehålla. Och tyvärr är
  De så många, så många i Sverige. Och de flesta av dem
  Älskar Jonas Gardell och hans ack så
  slitna fraser som han själv tror är nyskapande.
  Eller, förresten, tror dessa människor ö h
  taget något i sin självgodhet? Jag har försökt
  I trettio år att förstå hur de fungerar men givit upp.

 1. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 1. mars 19th, 2022
 2. mars 19th, 2022
  Trackback from : Florida Guns for sale
 3. april 4th, 2022
 4. april 14th, 2022
  Trackback from : 201 dumps with pin
 5. april 14th, 2022
  Trackback from : buy remington guns
 6. april 20th, 2022
 7. april 20th, 2022
  Trackback from : Automated testing
 8. april 21st, 2022
  Trackback from : kennected
 9. april 23rd, 2022
 10. april 25th, 2022
  Trackback from : therapist hoboken nj
 11. maj 4th, 2022
  Trackback from : cheapest cc dumps shop
 12. maj 7th, 2022
  Trackback from : Remington Arms for sale
 13. maj 12th, 2022
  Trackback from : los cabos real estate
 14. maj 13th, 2022
  Trackback from : Magic mushrooms Microdosing
 15. maj 14th, 2022
 16. maj 18th, 2022
 17. maj 18th, 2022
  Trackback from : FLOODCRM
 18. juni 1st, 2022
 19. juni 14th, 2022
  Trackback from : Asset Protection
 20. juni 15th, 2022
  Trackback from : Chillwell AC review
 21. juni 28th, 2022
  Trackback from : quality assurance definition
 22. juli 4th, 2022
 23. juli 5th, 2022
 24. juli 11th, 2022
  Trackback from : Condor cbd
 25. juli 12th, 2022
  Trackback from : buy one up mushrooms bar
 26. juli 15th, 2022
  Trackback from : bandar betting online
 27. juli 24th, 2022
  Trackback from : cvv for facebook
 28. juli 26th, 2022
  Trackback from : iptv
 29. augusti 2nd, 2022
  Trackback from : buy youtube comment likes
 30. augusti 2nd, 2022
  Trackback from : redicecreative.com.au
 31. augusti 12th, 2022
  Trackback from : Raksha Bandhan Full Movie
 32. september 16th, 2022